Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV lemj, kā notvert datu noplūdinātāju

ASV, kuras pagājušajā nedēļā piedzīvoja vienu no apjomīgākajām izlūkošanas informācijas noplūdēm, jādomā, kā vērsties pret bijušo Centrālās izlūkošanas pārvaldes darbinieku Edvardu Snoudenu, kurš britu laikrakstam The Guardian nodeva slepenus dokumentus, kas sabiedrībai atklāja, ka amerikāņu specdienesti ir ieguvuši datus par miljoniem telefonsarunu un izsekojuši indivīdu darbības internetā.

Šķebinošā noplūde

The Guardian un pēc tam arī ASV izdevums The Washington Post pagājušajā nedēļā nāca klajā ar virkni publikāciju, kurās atklāti fakti par divām izlūkošanas programmām, kas realizētas Nacionālās drošības aģentūras (NDA) paspārnē.

Pirmā publikācija vēstīja par slepenas ASV tiesas lēmumu, ar kuru telekomunikāciju uzņēmumam Verizon noteikts par pienākumu nodot NDA miljoniem telefonsarunu metadatu jeb informācijas, kas iekļauj abu sarunas dalībnieku telefona numurus, sarunas ilgumu, norises laiku un vietu, kur sarunas laikā personas atradušās. Metadati neiekļauj sarunu saturu, vēsta BBC.

Ar šīs programmas palīdzību specdienests mēģina atklāt Savienoto Valstu iedzīvotāju iespējamās saites ar terorismā aizdomās turamajiem vai islāmistu organizācijām ārvalstīs.

Pēc tam sekoja atklājums, ka NDA ir ielauzusies deviņu interneta uzņēmumu, to skaitā Facebook, Google, Microsoft un Yahoo, serveros, lai izsekotu komunikāciju globālajā tīmeklī. Tādējādi NDA un Federālais izmeklēšanas birojs esot piekļuvis e-pastiem, interneta tērzētavām, fotoattēliem un citiem datiem, kas glabājušies šo uzņēmumu serveros.

Ar šīs programmas starpniecību tiekot izsekoti tikai ārvalstnieki, kuri tiek turēti aizdomās par terorismu vai spiegošanu.

ASV nacionālās izlūkošanas direktors Džeimss Klepers nedēļas nogalē paziņoja, ka datu noplūde ir «šķebinoša», jo apdraud nacionālo drošību, un solīja, ka vainīgais tikšot atrasts.

Ķīniešu lielā iespēja

Tomēr ASV likumsargiem nenācās nopūlēties, jo The Guardian svētdien publicēja interviju ar E. Snoudenu, kurā viņš paskaidroja, kādēļ nodevis atklātībā ārkārtīgi slepeno informāciju: «Es nevēlos dzīvot sabiedrībā, kurā notiek šādas lietas. Nevēlos dzīvot pasaulē, kur viss, ko daru un saku, tiek ierakstīts. Es to nevēlos atbalstīt.»

29 gadus vecais datorspeciālists, kurš pirms informācijas noplūdināšanas vairākus mēnešus kā līgumdarbinieks strādāja NDA birojā Havaju salās, uzskata, ka nav izdarījis neko sliktu, jo ir atklājis sabiedrībai patiesību, ko slēpusi ASV valdība. Tajā pašā laikā E. Snoudens apzinās, ka viņš uz daudziem gadiem var nokļūt aiz restēm.

Neilgi pirms datu noplūdināšanas viņš pameta ASV un jau vairākas nedēļas atrodas Ķīnas metropolē Honkongā, jo šajā pilsētā esot «spēcīgas vārda brīvības tradīcijas».

Honkongai, kas bauda plašu autonomiju, ar ASV noslēgts līgums par aizdomās turamo izdošanu, tādēļ amerikāņu pieprasījuma gadījumā E. Snoudenu vajadzētu izdot Vašingtonai.

Tomēr šajā gadījumā izšķiroša var būt Ķīnas nostāja. Pekinai nav izdošanas līguma ar ASV, tādēļ tā Honkongu varētu aicināt neizdot E. Snoudenu, kurš Ķīnai varētu sniegt daudz noderīgas informācijas.

Analītiķi uzskata, ka ķīniešiem gandarījumu dotu apziņa, ka viņi ir piešķīruši patvērumu amerikānim, kurš bēg no «ASV represijām».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?