Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Atklāta un godīga skola

Kā veidot atklātu un godīgu skolu? Ar šādu jautājumu Delnas komanda šomēnes dodas pie Latvijas skolēniem, skolotājiem un vecākiem, vadot ētikas un pretkorupcijas stundas skolās. Tā kā līdzīgas nodarbības esam vadījuši jau vairākus gadus, šoreiz esam apņēmušies kopīgi meklēt atbildes, kas jāmaina ilgtermiņā, lai veidotu godprātīgas skolas un iedvesmotu skolēnus būt pilsoniski aktīviem.

Delnu satrauc fakts, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju nebūtu gatavi ziņot par korupciju, jo neredz tam jēgu vai baidās to darīt. Diemžēl līdzīgi ir arī skolēnu vidū, un šoreiz jaunības maksimālisms nepalīdz, tieši pretēji - arī jaunā paaudze pazīst žargonvārdu «stukačs» un ar tā palīdzību skaidro savu vēlmi palikt malā. Lielu lomu spēlē arī jauniešu solidaritāte un sajūta, ka noteiktā vecumā ir aizraujoši darīt kaut ko sliktu. Satraucoši ir arī tas, ka vismaz puse uzrunāto skolēnu būtu gatavi atbalstīt vai pat dot kukuli, īpaši ceļu policistam vai ārstam. Ir jaunieši, kas neslēpj, ka ģimenē apguvuši, kā to darīt.

Mēs visi iemācāmies dzīvot tādā sabiedrībā, kādu paši esam veidojuši un atbalstījuši. Tāpēc nepieciešams pozitīvs grūdiens vienā no sabiedrības šūnām, kurām iet cauri jaunā paaudze - skolā. Tieši tur var mainīt jauniešu attieksmi pret negodīgu rīcību - gan pirmajos skolas gados, gan pusaudžu vecumā, kad vecāki vairs nav vienīgā skolēnu autoritāte.

Ar ko sākt? Izplatīta problēma Latvijas skolās ir špikošana. Jauniešiem eksāmenu rezultātu pirkšana vairs nešķiet liels pārkāpums, jo gadiem ir pierasts špikot. Ar to jācīnās jau skolas solā, tad šī problēma nebūs vairs tik sāpīga studiju laikā.

Nav universālu risinājumu, kā veidot atklātu un godīgu vidi skolā. Taču vērts sākt ar Skolas padomes izveidi, kurā pēc vienlīdzīgiem principiem pie skolas attīstības strādā skolēni, skolotāji un vecāki. Tāpat skolai nepieciešams ētikas kodekss, kurā tā apraksta savas vērtības, kas tiek ievērotas savstarpējās attiecībās un mācību procesā. Skolēnu pašpārvalde būtu jāievēl demokrātiskās un vienlīdzīgās vēlēšanās, tai jākļūst par skolēnu interešu aizstāvi, ne tikai pasākumu organizatoru. Skolēniem jādod iespēja satikt savas pašvaldības politiķus - ne tikai 1. septembrī, izlaidumā, pirms vēlēšanām. Vecāku ziedojumiem nepieciešams savs fonds, kura izlietojumu pārrauga paši vecāki, bet maksājumi ir brīvprātīgi.

Šos un citus risinājumus Delna šobrīd pārrunā ar Latvijas skolām un meklē drosmīgākās, kuras būtu gatavas izaicinājumam kopā ar mums soli pa solim realizēt šīs ieceres, piedaloties projektā Atklāta un godīga skola, kura mērķis būs izcelt atklātu, godīgu un demokrātisku skolu kā vērtību mūsdienu sabiedrībā. Prieks, ka Latvijā jau ir skolas, kur iepriekš minētās lietas veiksmīgi darbojas.

*Delnas projektu vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?