Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bauskā var izveidot vairākumu bez Vienotības

Tikai nepadoties un iet līdz galam. Ar šiem vārdiem sava saraksta līderi un Bauskas novada domes priekšsēdētāja kandidātu Raiti Ābelnieku iedrošinājuši Visu Latvijai!-TB/LNNK ievēlētie domnieki un vēlētāji. Nedēļu pirms 18. jūnijā izsludinātās Bauskas novada jaunās domes pirmās sēdes ir iespaids, ka R.

Ābelniekam mēra vēlēšanās būs vairākuma atbalsts. Iespējams, ka situācija būtu citādāka, ja Vienotība neatstātu ārpus kandidātu saraksta tagadējo domes priekšsēdētāju Valdi Veipu, - tad šī partija varbūt iegūtu vismaz vienu vietu vairāk un varētu pretendēt uz mēra amatu, pieļauj R. Ābelnieks.

V. Veips nolēma nekandidēt vēlēšanās pēc tam, kad vietējā nodaļa vienojās pieteikt kā mēra kandidātu nevis viņu, bet SIA AIPS valdes priekšsēdētāju Uldi Kolužu, V. Veipam sarakstā atstājot tikai trešo vietu. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars nebija informēts, ka nodaļā būtu bijušas kādas pretrunas. Vienotības valdē apstiprinātajā sarakstā V. Veips ir bijis pirmais, bet tad no nodaļas pienākusi informācija, ka viņš tomēr nevēlas kandidēt. V. Veips, kuru ievēlēja no Pilsoniskās savienības, uzskata: «Novados nevar spēlēt partiju spēles, jo te nekas nav jādala, bet visiem vajadzētu strādāt kopā novada labā.» Viņš vēl nezināja, ko darīs pēc pilnvaru beigām.

R. Ābelnieks ir Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzeja galvenais speciālists, un no šī viedokļa U. Kolužam ir lielāka vadītāja darba pieredze. Abi saraksti ieguvuši četras vietas, un tikpat ir arī Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP), kuras saraksta līderis ir Alvis Feldmanis. Viņš pirmdien Dienai sacīja, ka uz priekšsēža posteni nepretendēšot, bet varētu atbalstīt R. Ābelnieku, kurš ir vinnējis vēlēšanās. Par VL-TB/LNNK nobalsojuši 24,4%, par LSDSP - 22%, bet par Vienotību - 20,8%. R. Ābelnieks arī saņēmis visvairāk krustiņu un ir mazāk svītrots nekā pārējie uzvarējušo sarakstu līderi.

Līdz pirmdienai R. Ābelnieks bija drošs tikai par Latvijas Zaļās partijas un Latvijas Zemnieku savienības atbalstu, kas kopā dotu septiņas balsis, un tas nav vairākums. U. Kolužs piedāvājis R. Ābelniekam un LSDSP deleģēt savus līderus vietnieku amatiem, lai trīs partijas, kurām ir pa četrām vietām, izveidotu stabilu vairākumu. R. Ābelnieks priekšlikumu noraidīja, jo uzskata, ka ir vēlēšanās uzvarējis. Viņaprāt, domē arī nav nepieciešami divi vietnieki - tas varbūt radītu stabilitāti, bet nozīmētu politisko tirgošanos un prasītu papildus budžeta izdevumus. R. Ābelnieks par savām izredzēm bija piesardzīgs. U. Kolužs apstiprināja, ka ir gatavs vadīt domi un līdz sēdei vēl plāno konsultēties ar partijām. Viņš nebija tik pārliecināts, ka R. Ābelnieks patiešām tiks ievēlēts, bet, ja tā notiks, tad Vienotība strādāšot konstruktīvā opozīcijā. Domes priekšsēdētāja vēlēšanas pirmo reizi visās pašvaldībās notiks atklāti.

Iespējams, vēlēšanu rezultāts būtu citādāks, ja vairāk pilsoņu būtu aizgājuši nobalsot. Bauskas novadā ir viszemākā vēlētāju aktivitāte - 32,3%. Līdzīgi Talsu novadā uz vēlēšanām ir devušies 32,6%. Visaktīvākie vēlētāji ir bijuši mazajos novados. Rugāju novadā vēlēšanās piedalījušies 69,5%, Mērsraga - 62,3%, Rucavas - 56,3%, Pārgaujas - 56%. A. Feldmanis no LSDSP kā galveno iemeslu zemajai aktivitātei min to, ka cilvēki ir deklarēti laukos, bet dzīvo Bauskā. Tad nokļūt uz pagastu, ja nav sava auto, neesot iespējams, jo autobusi neiet. Arī Vecsaules pagasta pārvaldes vadītāja Laimdota Kolberga norādīja, ka pagastā deklarētie jaunieši ir Rīgā un nav motivēti braukt balsot. Cilvēki arī meklējot sarakstos pazīstamus uzvārdus un grib, lai varētu balsot par populāriem cilvēkiem no vairākiem sarakstiem. Savukārt U. Kolužs zemo aktivitāti uztver kā protestu pret valdības politiku, orientējoties tikai uz lielajiem attīstības centriem. Kamēr valdība runā par izaugsmes tempiem, tikmēr lauki paliek aizvien tukšāki un cilvēkiem algas mazākas, secinājis U. Kolužs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?