Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bet vai UgunsGrēku tur rāda?

Pēc piecām notikušām Dienas Senioru brokastīm galvaspilsētā pagājušajā piektdienā tās beidzot «izbrauca» arī ārpus Rīgas un, pavasara saules pavadītas, norisinājās vienā no Vidzemes pērlēm - Cesvainē. Ar vietējā klubiņa Senioru ceļš koordinatores Ilze Līcītes gādību bija sarūpēti gan paši brokastu dalībnieki no tuvējās apkaimes, gan ekskursija pa Cesvaines pili, kā arī kliņģeris un bērnudārza Brīnumzeme bērnu koncerts.

Savukārt Diena no savas puses piedāvāja gan uzzināt, kas ir planšetdators, gan veda līdzi profesoru Anatoliju Danilānu, un, kā jau ierasts, viens no brokastu dalībniekiem tika arī pie Eiropas Ceļojumu centra dāvātā ceļojuma. Šoreiz uz Ungāriju.

Kopumā uz brokastīm bija pulcējušies vairāk nekā 40 senioru, lielā vairākumā šoreiz bija dāmas. «Vecums nav beigu sākums, bet gan realizācijas laiks. Vajadzīga vien griba,» tā, pasākumu atklājot, norādīja Cesvaines novada domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Rozenbergs un izteica lielu pateicību visiem novada kolektīviem un pulciņiem, kuros aktīvi piedalās seniori.

«Turiet veselu savu zarnu traktu!» vēlāk jau uzstājoties iesaucas profesors gastroenteroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes profesors un ārsts Anatolijs Danilāns. Ar pētījumu kopsavilkumiem viņš rāda, kā atšķiras miršanas statistika cilvēkiem ar normālu un pārmainītu zarnu mikrofloru. Īpašu vērību savā lekcijā profesors pievērš arī osteokalcīnam. Tā esot pārsteidzoša viela, kas rodas kaulos, veicot kustības, - tā pretojas cukura diabētam, ārstējot aknas, novērš asinsvadu sklerozes, ļaundabīgu audzēju rašanās risku. Viņš arī atklāja, ka stāsti par lielāku cilvēku aktivitāti laukos esot mīts. «Ir jākustas vairāk. Nav obligāti jāstaipās, bet vienkārši ikdienišķi jākustas - jāsoļo, jāstaigā,» viņš saka, pievēršoties arī vitamīniem. Izrādās, nebūt ne visi ir derīgi mūsu veselībai. Piemēram, D vitamīns varot pagarināt mūžu par pieciem gadiem, un vislabāk to uzņemt tieši no saules. Šeit gan profesors jautā: «Vai nav tā, ka ārsti jūs ir sabiedējuši ar saulesdūrieniem, ādas vēžiem un tamlīdzīgi?» Seniori piekrītoši māj ar galvu. Taču A. Danilāns mierina - saulē esot jāiet, un pat dūmakainās dienās saules ultravioletais starojums izlaužoties cauri mākoņiem. «Ko dara C vitamīns?» retoriski jautā profesors. «Drusku patērē jūsu naudas maku.» Viņš uzsver - ja vien ārsts nav ieteicis lietot vitamīnus līdztekus zālēm konkrētu slimību ārstēšanai, ar hroniskām slimībām nesirgstošam cilvēkam pavasarī un rudenī doties uz aptieku nav nekādas vajadzības. Beidzot lekciju, profesors iesaka senioriem asināt prātu, kustēties un par savu veselību domāt pašiem.

Dienas mediju galvenais redaktors Guntis Bojārs savukārt sanākušos seniorus iepazīstina ar planšetdatoru. «Tas ir tāds kā televizoriņš,» G. Bojārs smejoties iesāk un rāda senioriem jaunāko datortehnoloģiju sasniegumu. Izmēros tas nav lielāks par grāmatu, bet iespēju ziņā var piedāvāt teju to pašu, ko parasts dators. Senioriem tā šķiet interesanta pieredze - datoru lieto ne viens vien, taču šādu ierīci savām rokām visi pēta pirmoreiz. Kāda kundze arī noprasa, vai tajā var skatīties viņas mīļoto seriālu UgunsGrēks, un izrādās, ka var gan.

Visbeidzot uz skatuves tiek aicināta Dzintra Eglīte, Eiropas Ceļojumu centra direktore, kura gan izstāsta, ar ko īpaši un ērti ir tieši senioru ceļojumi, gan sarīko viktorīnu, kurš ko zina par Ungāriju. Zinošā un laimīgā šajās Senioru brokastīs izrādās gulbeniete Mirdza Kušķe, kura laikrakstu Diena abonējot no pirmās tā iznākšanas dienas, un viņas iecienītākais autors esot Māris Zanders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?