Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Birkavs parādā vēl miljonu latu arī Danske Bank

Papildus jau esošajām bijušā ekspremjera Valda Birkava vairāk nekā divu miljonu latu lielajām parādsaistībām pret Hipotēku un zemes banku pievienojušās vēl vienas - 1,144 miljoni latu pret Danske Bank. Otrdien Rīgas apgabaltiesa apstiprināja izsoles rezultātus, kuri paredz nekustamā īpašuma Rīgā, Buļļu ielā 35, pāriešanu bankas īpašumā. Tā kā izsoles cena nesedza visa kredīta summu, bet V.Birkavs bijis viens no kredīta galvotājiem, trūkstošā starpība daļēji gulstas uz viņu.

Kredītu 2,94 miljonu latu apmērā 2006.gadā ņēmusi firma Buļļu 35, kas naudu izmantoja daudzdzīvokļu mājas projektam. Kredīta galvotāju un arī firmas līdzīpašnieki bija gan V.Birkavs, gan Izraēlas uzņēmējs Boriss Gafts un Irina Cvetkova. Viņu bizness panīka, pirms izdevās pārdot dzīvokļus un norēķināties ar banku. Saistību dzēšanai tika rīkota īpašuma izsole, taču neviens to neiekāroja, un banka par izsoles sākuma cenu - Ls 13 400 - īpašumu paturēja sev. Par nesegto starpību līdz ar to atbild galvotāji.

Diena jau rakstīja, ka pēc četru īpašumu izsolīšanas Latgalē Čornajas pagastā pagājušajā nedēļā V.Birkavs palika parādā vairāk nekā divus miljonus latu Hipotēku un zemes bankai. Arī tajā gadījumā pārdoto īpašumu izsoles cena nesedza kredīta summu, ko V.Birkavs, atpērkot īpašumus no uzņēmējam Gatim Saknītim piederošas firmas, bija ņēmis 2006.gada aprīlī. Saistībā ar šo kredītu izskanējušas aizdomas, ka V.Birkavs ar kādreizējo politisko varu tikai izlīdzējis to saņemt - par to liecina arī fakts, ka pēc zemju nopirkšanas kredītu maksājumus veikusi G.Saknīša firma. Šī darījuma rezultātā šobrīd arestēti V.Birkava konti un apķīlāti īpašumi. Ja pierādītos starpniecības fakts, iespējams, viņam draudētu kriminālatbildība.

Pats V.Birkavs ar Dienu nerunā, savukārt viņa draugs un vienlaikus arī Saeimas deputāts, Budžeta un finanšu komisijas loceklis Kārlis Leiškalns (TP) norādīja: «Es nesaskatu šajā darījumā neko kriminālu. Birkavs ņēmis kredītu uz sava vārda, galvojot ar savu īpašumu un uzņemoties visas saistības. Tur nav starpniecības.» G.Saknīša firmas maksājumu V.Birkava vietā politiķis skaidro kā iespējamu vienošanos starp partneriem. Banka patlaban nav sniegusi atbildi, kā grasās no V.Birkava piedzīt divus miljonus. Bankas kapitāldaļu turētāja Finanšu ministrija (FM) negrasās iejaukties. «Mēs uzskatām to par nepieļaujamu, jo jebkāda iejaukšanās bankas operatīvajā darbībā var tikt tulkota kā politiski motivēta,» norādīja FM pārstāve Baiba Melnace.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?