Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Cerību laiks Bengāzī

Ketrina Eštone*

Demokrātijas dzimšana ir skaista, bet ne vienmēr patīkama. Pulkvedis Kadāfi mērdēja Bengāzī naudas badā, tāpēc tā nebija pievilcīga pilsēta pat pirms sacelšanās. Tagad revolūcijas kņada tai liek izskatīties vēl jo nolaistākai. Taču tieši tāpat kā postaža vairoja spītu, tā arī vecu karogu, pašdarinātu plakātu un saburzītu skrejlapiņu gūzma liecina par lielām cerībām.

Devos uz Bengāzī, lai atklātu pirmo Eiropas Savienības biroju brīvā Lībijā. Tāpat kā Tahīra laukumā Kairā, arī šeit sastapos ar entuziasmu reformu veikšanai un lielu sirsnību, kas vērsta uz lībiešu Eiropas kaimiņiem Vidusjūras otrā krastā. Garāmgājēji mani sveicināja drīzāk kā draugu, nevis kā ciemiņu, kas viesojas pirmoreiz. «Esi sveicināta, Ketij, esi sveicināta, Eiropa,» teica viens no viņiem, «mēs zinām, ka jūs par mums rūpējaties, paldies par apciemošanu, brauciet vēl!»

Pārejas nacionālās padomes birojā mani sagaidīja sešgadīgā Fatma, tērpusies tradicionālajā lībiešu apģērbā ar kaltām sudraba rotām, kas greznoja potītes, plaukstu locītavas un pirkstus. Viņa bija atnākusi, lai man pasniegtu ziedus. Meitene stāstīja, ka viņai patīk gleznot un ka viņai ir divi jaunāki brāļi, bet viņas tēvs diemžēl ir miris, tādēļ tagad par ģimeni rūpējas viņas tēvocis.

Kamēr Fatma sēdēja man blakus, runāju ar nacionālās padomes līderiem par viņu cerībām, kas saistītas ar valsti. Viņi teica: «Mēs vēlamies pārmaiņas mūsu pašu labā. Mums tikai nepieciešama jūsu palīdzība dažās lietās.» Drošība ir viena no viņu lielākajām rūpēm. Nestabilas robežas un pārāk daudz ieroču valstī rada nopietnas problēmas. Vienas no viņu prioritātēm ir pienācīga robežu pārvalde un iedarbīga ieroču licenču piešķiršanas sistēma.

Drošības jautājumi visvairāk uztrauc vecākus cilvēkus. Jaunāki lībieši vairāk plāno, kā piedalīties demokrātijas veidošanā. «Tas nav saistīts vienīgi ar vēlēšanām,» viens no viņiem teica. Tāpat kā Ēģiptē, revolūcijai ir plašs sociālais pamats, kas vērsts vairāk uz laicīgām tēmām - tādām kā brīvība, tiesiskums un vienlīdzība. Reliģija ir svarīga, bet nav galvenā - vismaz ne tagad. Cilvēktiesību aktīvists Muhammeds pavadījis astoņus gadus cietumā kā politieslodzītais. «Atrašanās ieslodzījumā nebija pats sliktākais,» viņš man teica, «vislielākais noziegums bija tas, ka Kadāfi centās nonāvēt mūsu garu un mūsu sapņus.» Jezits, izbijis inženieris, ir tipisks to jauno demokrātijas revolucionāru pārstāvis, kurus dēvē par shabab. Patlaban viņš vada radiostaciju. Plašsaziņas līdzekļu Bengāzī ir daudz - kopš revolūcijas sākšanās iznāk 55 laikraksti.

Sievietes, kuras es satiku, nākotnē vēlas valstī spēlēt nozīmīgu lomu. Viņu vēstījums bija šāds: «Sievietēm ir jātic sev pašām, jāapzinās, ka viņas var tikt iesaistītas mūsu demokrātijas izveidošanā. Viņām nekad nav bijusi dota tāda iespēja, tādēļ mums ir vajadzīga palīdzība.»

Devos prom no Bengāzī pārliecināta, ka Eiropas Savienībai šī palīdzība būtu jāsniedz. Lībijā, tāpat kā Ēģiptē un Tunisijā, ES pienākums ir sniegt praktisku atbalstu - ne tikai tagad, bet arī ilgi pēc tam, kad būs apklusuši ieroči un Rietumu žurnālisti atgriezušies mājās. Mēs varam palīdzēt nostiprināties demokrātijai - vārda brīvībai, cilvēktiesībām, objektīvai pārvaldībai, neatkarīgai tiesu varai, izpildāmām īpašumtiesībām un vienlīdzīgai un godpilnai kultūrai.

Tomēr demokrātiju nevar uzspiest no ārpuses. Tā būs lemta sabrukumam, ja to uztvers kā Rietumu imperiālismu XXI gadsimta stilā. Īsā vizīte Bengāzī kliedēja visas bažas, ka tāds varētu būt ES palīdzības liktenis. Ilgas pēc demokrātijas - visā Lībijā, ne tikai Austrumu pilsētās, kuras pašreiz pārvalda Pārejas nacionālā padome, - ir skaidri sajūtamas. Sarunu laikā es nesāku runāt par cilvēktiesībām un tiesiskumu - viņi paši to sāka.

Protams, neviens nevar garantēt, ka Lībija pēc Kadāfi krišanas kļūs par paraugu liberālai demokrātijai. Vēsturē ir piemēri, ka revolūcija ir beigusies neveiksmīgi, tā iemesla dēļ, ka tirānija, bailes un korupcija varētu atgriezties. Eiropas Savienība nopietni strādās kopā ar jauno Lībiju, lai nodrošinātu, ka demokrātija plaukst un turpinās.

Pašu uzmundrinošāko brīdi es piedzīvoju, kad vairākiem no viņiem vaicāju, kāda nākotne sagaida tos, kas bija tuvi Kadāfi. Kāds man atbildēja, ka viņi sekotu Dienvidāfrikas paraugam un izveidotu taisnības un samierināšanās komisiju. Pārējie māja ar galvu - ne tikai vienkārši piekrītot, bet it kā tas būtu pats par sevi saprotams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?