Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dagdā jaunieši jūtas kā saimnieki

Dagdas bērnu un jauniešu centra telpās cauru dienu apmeklētāju netrūkst, nāk mazi un lieli - spēlē galda spēles, darbojas pie datoriem, dzied. Jau vairākus gadus centra apsaimniekošanu pašvaldība uzticējusi Dagdas jauniešu biedrībai Dagne, kas to dara ar lielu atbildības izjūtu un vienlaikus īsteno vairākus labdarības projektus.

«Rīgā pat nevarēja saprast, kā tas tā var būt, ka centra telpas pieder jauniešu biedrībai, mēs tādi laikam esam vienīgie Latvijā. Protams, pašvaldība finansiāli palīdz, bet jauniešiem ir cēlusies pašapziņa, viņi te jūtas saimnieki, raksta projektus, palīdz man organizēt pasākumus, pieskata mazākos. _Dagne_ Dagdā ir prestiža organizācija, lai tajā tiktu uzņemts, jaunietim vispirms vajag sevi pierādīt,» saka Dag-das Bērnu un jauniešu centra vadītāja Aina Odiņeca.

Pasakas bērna glābšanai

Biedrības Dagne valdes priekšsēdētāja vietniece Svetlana Ilatovska ar prieku rāda jaunāko jauniešu veikumu - pasaku grāmatu, kurā apkopotas Dagdas, Ezernieku un Andrupenes skolēnu pašu rakstītās un zīmētās pasakas. Ar roku rakstītā grāmata tiks dāvināta par ziedojumiem, lai vāktu līdzekļus trīs gadus vecā Dmitrija ārstēšanai. Lai mazais zēns varētu sākt staigāt, nepieciešamas procedūras, kas maksā 5000 latu. Pasaku grāmatas idejas autore Dagdas vidusskolas 12. klases skolniece, biedrības Dagne valdes locekle Evita Zariņa stāsta, ka sākumā gribējusi savākt pasakas ar laimīgām beigām, lai tās dāvinātu Aleksandrovas speciālās internātskolas bērniem, taču kopīgi ar invalīdu brālību Nemo rīkotajā Ziemassvētku pasākumā jaunieši iepazinušies ar Dmitriju un viņa mammu un nolēmuši palīdzēt mazulim. Pagaidām esot savākti tikai apmēram simt latu, taču jaunieši ir pilni apņēmības piedāvāt šo pasaku grāmatu visām Saeimā pārstāvētajām partijām. Kaut arī grāmata ir pabeigta, bērni pasakas nesot un piedāvājot vēl un vēl.

Dāvina smaidu

Kā piebilst Svetlana, tā nebūt nav vienīgā Dagnes labdarības akcija, Ziemassvētkos viņi rīkojuši koncertu, ar ko ciemojušies pansionātā un internātskolā, palīdzējuši organizēt bērnu invalīdu nometni, bet pagājušajā vasarā un rudenī gājuši palīgā veciem un vientuļiem cilvēkiem apkopt viņu māju apkārtni. Pensionāri par šo palīdzību bijuši neizsakāmi pārsteigti, jo neviens tā labprātīgi nekad viņiem neesot palīdzējis. «Mums bija tāds projekts Uzdāvini bērnam smaidu, par projekta naudu 1. jūnijā visiem bērniem dalījām saldējumu, bet jau trešo gadu pēc kārtas 8. martā Dagdas ielās sievietēm dāvinājām krāsainus balonus. Pašiem patīkami redzēt, ka cilvēki smaida. Ir drūmi, nomāc krīze, bet mēs varam kaut ar mazumiņu iepriecināt,» pasmaida dagniete, Dagdas vidusskolas 11. klases audzēkne Renāte Gekiša. Jaunieši atzīst, ka viņus uz labdarību un iejūtību mudinot arī tas, ka bērnu un jauniešu centrā telpas sākusi īrēt Dagdas invalīdu brālība Nemo, ar kuru viņiem izveidojusies cieša draudzība un sadarbība. «Viņi paši saka, ka nekur neesot tik labi jutušies kā te, jauniešu centrā, starp jauniem un līksmiem cilvēkiem viņi jūtas dzīvespriecīgāki,» saka Aina.

Būs dārzs

Dagdas Bērnu un jauniešu centrs par Nīderlandes karalienes Julianas fonda līdzekļiem iekārtots 2004. gadā plašās bijušā bērnudārza telpās. Tā apsaimniekošanas funkcijas Dagdas novada dome deleģējusi biedrībai Dagne, A. Odiņeca patlaban ir vienīgā algotā centra darbiniece, telpu apkopšanai tiek piesaistīti arī bezdarbnieki. Centra labiekārtošanai līdzekļus meklē paši jaunieši, patlaban atbalstu guvuši divi viņu projekti - Kopienu iniciatīvu fonds piešķīris 3000 latu logu nomaiņai, savukārt Lauku atbalsta dienesta programmā atbalstīta rotaļu laukuma sakārtošana. Visi šie darbi pamatā tiks veikti ar pašu dagniešu spēkiem.

Ainai ir sapnis centra apkārtnē izveidot dārzu ar meža izziņas taku. «Vienreiz bija tā - eju uz centru, skatos, divi mazi zēni kaut ko rūpīgi aplaista un sauc mani - skolotāj, skolotāj, nāciet, mēs gribam jums kaut ko parādīt! Domāju, varbūt kādu puķīti no mājām atnesuši. Izrādās, tā ir usne, bet puikas tik lepni, saka, vakar tā puķe bija tik maziņa, bet šodien jau ir lielāka. Es nezināju, ko teikt, prasu, vai jūs zināt, kā to augu sauc? Nē! Tāpēc gribam sastādīt dārzu, lai pilsētas bērni var iepazīties ar dabu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?