Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Deputāti nostājas medus ražotāju pusē un pret pesticīdiem

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien nevis nostājās Zemkopības ministrijas (ZM) pusē, kas iestājās pret Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu ierobežot triju augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu lauksaimniecībā, bet gan atbalstīja Latvijas Biškopības biedrību un vēl vairākas nevalstiskās organizācijas - tās uzsvēra lauksaimniecībā izmantoto pesticīdu negatīvo ietekmi uz medus bitēm.

Eiropas lietu komisija atbalstīja EK pozīciju, bet, ja tā negūtu nepieciešamo atbalstu, varētu piekrist dalībvalstu grupas izstrādātajam alternatīvajam piedāvājumam, kas nozīmē pārejas perioda noteikšanu līdz 2016. gadam.

Tūliņ pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas lēmuma par šo jautājumu notika balsošana arī EK Pārtikas aprites un dzīvnieku veselības pastāvīgās komitejas darba grupā. Šeit jau vairs kompromisa variants netika apspriests, bet balsots tika vienīgi par vai pret aizliegšanu. Dalībvalstu kvalificēts balsu vairākums netika iegūts, un šis jautājums tālāk tiks virzīts uz Apelācijas komiteju. Ja arī tur neizdosies panākt kvalificēto balsu vairākumu un izlemt par vai pret aizliegumu, tad EK pati pieņems lēmumu, stāsta Valsts augu aizsardzības dienesta direktore Kristīne Kjago. «Jautājums atgriezīsies EK rokās, un Komisāru kolēģija varēs lemt, vai pieņemt sākotnējo EK priekšlikumu vai izstrādāt jaunu,» skaidro Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukašēvica (RP).

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde atzinusi, ka pētījumi apliecina: ja sēklas kodina ar trīs neonikotinoīdu grupas darbīgās vielas saturošiem augu aizsardzības līdzekļiem, no tām izauguša auga nektārs un medus var būt bitēm un citiem kukaiņiem kaitīgs. Arī apsējot laukus ar kodinātām sēklām, ja to dara vējainā laikā, putekļi, kas izplatās, var apdraudēt bites, izraisīt to bojāeju. Tāpēc EK ierosinājusi no šā gada 1. jūlija aizliegt tirgot ar šiem līdzekļiem kodinātas sēklas vai izmantot tos augsnes apstrādei un kultūraugu smidzināšanai. Latvijā reģistrēti trīs augu aizsardzības līdzekļi Actara 25 WG, Cruiser OSR un Eforia 065ZC, kurus varētu aizliegt. Tas nozīmē, ka lauksaimniekiem vajadzētu meklēt alternatīvus augu aizsardzības līdzekļus, un attiecībā uz dažiem kaitēkļiem tādi vēl nav atrasti vai nav pārdošanā Latvijā, tāpēc būtu nepieciešams pārejas periods, norāda K. Kjago. Tomēr ir vājas cerības, ka tāds varētu tikt paredzēts.

EK ieteiktie ierobežojumi vispirms jau skar rapšu audzētājus, «jo šī kultūra ir interesanta bitēm», kā sēdē norādīja Latvijas Biškopības biedrības priekšsēdētājs Armands Krauze, pieļaujot, ka augu aizsardzības industrijas lobijs ir ļoti liels. Viņš atgādināja, ka augu sēklas tiek kodinātas ārpus Latvijas. Aptuveni 85% sēklu tiek ievestas jau kodinātas. Rapsi Latvijā audzē 126 000 ha platībā. Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš savukārt norādīja, ka «bišu mirstības cēloņi no pesticīdiem ir tikai niecīga daļa». Viņš uzsvēra, ka nav pieejama tuvākajā laikā izmantojama alternatīva, kā aizsargāt augus no kaitēkļiem, - lai rapsis izaugtu, tā sēklas ir jākodina. Zemnieku saeimas pārstāvis Mārtiņš Trons atgādināja, ka aizliegums attieksies arī uz vairākām citām kultūrām, piemēram, kukurūzu, kartupeļiem, kuru cenas tādā gadījumā var celties, jo lauksaimniekiem būtu jāizvēlas dārgas ķīmijas lietošana, laukus apmiglojot.

Vairākums komisijas deputātu, kā arī tās priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukašēvica (RP) atbalstīja EK piedāvāto iniciatīvu paredzēt ierobežojumus atsevišķu pesticīdu lietošanā, saredzot te iespēju pasargāt bites no bojāejas. ZM parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns (Vienotība) bija pret EK iniciatīvu un norādīja uz nepieciešamību aprēķināt ekonomiskos zaudējumus, kādus aizliegums var radīt zemniekiem. Viņš pieļāva, ka tas var veicināt nelegālo sēklu tirdzniecību. Atsevišķi politiķi paredzēja, ka dalībvalstu nepieciešamais vairākums nespēs vienoties ne par, ne pret ierobežojumiem, un cerēja uz kompromisa variantu, ko nojaušot, politiski labāk izskatās tie, kuri nostājās vides aizstāvju un biškopju pusē, kas arī, iespējams, ietekmēja balsojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?