Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Fonds izveidots, problēmas paliek

Latvijā darbību sācis Ārstniecības riska fonds (ĀRF) - jauna sistēma kompensāciju saņemšanai par nekvalitatīvi sniegtiem veselības pakalpojumiem. Fonda darbības koncepcija gan ietver virkni nepilnību un risku. Realitātē jaunajai sistēmai nāksies saskarties ar kapacitātes problēmām, nenodrošinot gaidīto atbalstu Latvijas ārstiem un viņu pacientiem.

Galvenās šaubas rada plāns fonda darbības nodrošināšanai piesaistīt tikai 10 ārstus ekspertus, kas ir nepietiekami. Pirmajos fonda darbības gados iedzīvotāju interese par iespējām saņemt kompensācijas būs paaugstināta. Paies laiks, kamēr pacienti apgūs gadījumus, kad viņiem ir tiesības pieprasīt kompensāciju, un sākotnēji aptuveni puse prasību varētu būt nepamatotas vai neatbilstošas. Nepietiekama pieredze šajā jomā un zemā administratīvā kapacitāte rada risku, ka ĀRF varētu netikt galā ar tam uzticēto uzdevumu.

Potenciālās kapacitātes problēmas apstiprina arī termiņš, kurā ĀRF izskatīs pieteikumus - līdz pat vienam gadam. No pacientu viedokļa tas ir ārkārtīgi ilgs laiks, un, zinot, ka pieteikumus apstrādās tikai 10 speciālisti, šis termiņš, visticamāk, ieilgs.

Būtisks ir arī jautājums par likumdošanā noteikto trīs gadu termiņu no kaitējuma izdarīšanas dienas, par kuru varēs pieprasīt atlīdzību. Konstatēt, tieši kura ārstnieciskā manipulācija izraisījusi kaitējumu, ir ārkārtīgi sarežģīti. Veselībai nevar iedot konkrētu garantijas periodu - sekas var parādīties arī vēlāk, tāpēc atteikumi noilguma dēļ noteikti būs strīdu objekts.

Turklāt nav atrunāta kārtība par to, kas notiek, ja tiek atteikts kompensēt radušos zaudējumus par kaitējumu veselībai. Kādas ir tālākās pacienta un ĀRF tiesības un pienākumi? Kādās instancēs pacients var vērsties, lai apstrīdētu lēmumu? Kurš aizstāvēs viņa intereses, un kam jāsedz juridiskie, ekspertīzes u. c. izdevumi? Apdrošināšanas līgumā šādi būtiski jautājumi ir atrunāti, un ārsta izdevumus tādos gadījumos sedz apdrošinātājs.

Taču vēl būtiskāks risks, kas rada pamatotas bažas, ir - vai ĀRF finanšu plūsma ir pietiekami saplānota un sabalansēta? Iekasēt maksājumus nav komplicēti, tomēr jāveic liels darbs, lai izvērtētu iespējamos riskus un saplānotu pietiekamas rezerves gadījumiem, ja būs jāizmaksā lielākas atlīdzības. Vai fondam būs pietiekami finanšu resursi, lai to veiktu? Apdrošinātāji šādos gadījumos nodrošinās, pārapdrošinot savu darbību un riskus, kā arī izmanto citus risinājumus. Vai ĀRF līdz ar rezervju izsmelšanu papildu līdzekļi tiks piesaistīti no valsts budžeta un kas par to maksās, vai paši pacienti?

Paredzams, ka to nozaru ārsti, kuriem visbiežāk jāsaskaras ar pacientu pretenzijām, tomēr turpinās sadarboties ar apdrošinātājiem. Valsts vēlme uzņemties visus ar pacientu veselībai nodarītajiem kaitējumiem saistītos riskus un uzticēt institūcijai ar ierobežotu kapacitāti pārsteidz. Loģiski būtu iesaistīt apdrošināšanas nozares speciālistus, kuriem ir pieredze un jau funkcionējoša infrastruktūra ārstu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā, kā arī pietiekami resursi atlīdzību izmaksāšanā. Optimālais risinājums būtu ĀRF darbības organizēšana līdzīgi, kā tas ir OCTA Garantijas fondam, kas Latvijā veiksmīgi funkcionē jau 16 gadu.

*Apdrošināšanas sabiedrības ERGO valdes locekle

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?