Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Galvaspilsētā peldmāju nebūs

Rīgas dome bija iecerējusi atļaut četrās vietās galvaspilsētā izvietot peldošas būves un peldmājas, kuras būtu paredzētas gan privātām, gan publiskām vajadzībām. Taču Ministru kabinetā pieņemtie noteikumi publiskos ūdeņos pieļauj tikai sabiedrības vajadzībām paredzētu būvju izvietošanu. Savukārt vides aktīvists Artūrs Priede plāno vērsties pat Satversmes tiesā, lai panāktu, ka vismaz Juglas kanālā nekāda veida peldošās būves vispār netiktu atļautas.

Uzņēmēju un arhitektu vērtējumā gan jebkura veida peldošās būves ir iespēja sakārtot un izmantot cilvēku atpūtai jaunas teritorijas un piesaistīt tūristus.

To, ka publiskajos ūdeņos ir pieļaujama tikai sabiedrības vajadzībām kalpojošu peldošu būvju izvietošana, nosaka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie un valdības pieņemtie Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi. Savukārt Rīgas dome izlēma atļaut četrās vietās Rīgā - Juglas kanālā, Bieķengrāvī, Buļļupē un Zunda kanālā - izvietot peldmājas privātām vajadzībām, kā arī peldošas būves publiskām vajadzībām. Tā kā Ministru kabineta noteikumi ir augstāks normatīvais akts, minētajās vietās būs atļauta tikai peldošu būvju ar publisku funkciju izvietošana, Dienai paskaidroja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Pilsētplānošanas pārvaldes vadītāja Ilze Purmale. Līdzīgus secinājumus izdarīja arī VARAM, kas saistībā ar vides aktīvista Artūra Priedes iesniegumu izvērtēja Rīgas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu atbilstību normatīvajiem aktiem. Tiesa, peldmāju izvietošana vēl būtu iespējama, ja līdz šā gada 22. novembrim tiktu izsniegta būvatļauja.

Vēlas izmantot ūdeni

Interese par publisko ūdeņu izmantošanu arvien pieaug, Dienai atzina VARAM pārstāve Kristīne Barševska. Tas mudinājis ministriju izstrādāt attiecīgo normatīvo aktu. Ministrijas vērtējumā peldmājas, kas paredzētas vienīgi privātām vajadzībām, dzīvošanai, ierobežo pārējās sabiedrības tiesības brīvi pārvietoties pie publiskajiem ūdeņiem, makšķerēt, peldēties, tāpēc tās publiskajos ūdeņos netiek atļautas. VARAM atbalsta sabiedrības vajadzībām kalpojošu peldbūvju izvietošanu, kas palielinās dažādu pakalpojumu klāstu un pieejamību iedzīvotājiem, kā arī mūsu viesiem, paskaidroja K. Barševska.

I. Purmale uzskata, ka ir jārada sabiedrībai iespējas izmantot ūdens vidi aktīvāk. Dome nolēmusi atļaut publiskajos ūdeņos izvietot peldbūves arī tāpēc, ka Latvijas arhitekti un paši iedzīvotāji pārmetuši šādu iespēju liegšanu Rīgā, skaidrojot, ka daudzviet ārzemēs peldbūves ir ļoti izplatītas. I. Purmale norādīja, ka sabiedriskajās apspriešanās neviens pret to nav iebildis, tieši otrādi - pausts atbalsts šai idejai. Vēl viņa paskaidroja, ka konkrētu ieceru īstenošanas gadījumā notiktu sabiedriskā apspriešana, būtu jāīsteno detālplānojuma procedūra, jābūt labiekārtotai krastmalai, peldbūves jāpieslēdz inženierkomunikāciju sistēmām, pilsētas kanalizācijai.

A. Priede savukārt iebilst pret jebkādām būvēm publiskajos ūdeņos, norādot, ka tas samazina gan cilvēkiem, gan putniem un citiem ūdeņu iemītniekiem pieejamo publisko telpu. Viņš vēlas nodrošināt - «lai maniem bērniem būtu iespēja izmantot publiskos ūdeņus ne mazākā apjomā kā man bērnībā».

Bioloģe Lelde Eņģele arī neatbalsta dzīvojamo peldmāju izvietošanu publiskajos ūdeņos, taču norāda, ka varētu būt pieļaujama, piemēram, peldoša kafejnīca atsevišķās vietās, kur netiek sabojāta ainava, tiek nodrošināta notekūdeņu, atkritumu savākšana, lai nerodas piesārņojums, un ir saglabāta publiskā pieejamība.

Peldoša restorāna iecere

Peldbūves varētu nodrošināt iespējas labiekārtot līdz šim neizmantotas teritorijas, uzskata Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētbūvniecības katedras docents Egons Bērziņš. Viņaprāt, publiskos ūdeņus vajadzētu izmantot aktīvāk, taču tiem jākalpo galvenokārt sabiedrības vajadzībām, izvērtējot ieguvumus un zaudējumus.

Ārzemēs restorāni uz ūdens ir pierasta prakse, un iecere tādu izveidot arī Latvijā bija uzņēmumam Cantus. Šī nodoma realizēšana gan nav notikusi tehnisko un juridisko sarežģījumu dēļ, kā arī tāpēc, ka tas prasa lielākas investīcijas, nekā atverot restorānu uz sauszemes, un šāds restorāns var darboties tikai pusgadu, taču izdevīga piedāvājuma gadījumā uzņēmums, iespējams, šādu peldbūvi varētu izvietot. Uzņēmuma Immostate valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs uzskata, ka vajadzētu atļaut arī dzīvojamo peldmāju izvietošanu konkrētās vietās, kā tas ir, piemēram, Stokholmas ostas teritorijā. Viņaprāt, peldbūves - privātās un publiskās - varētu nodrošināt konkrēto teritoriju sakopšanu un labiekārtošanu, piesaistot tam līdzekļus, kā arī ļautu attīstīt tūrismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?