Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Garša, nevis dzēriens

Espresso - tas ir malks stipras, biezas, intensīvas garšas kafijas ar brūnsarkanu putiņu svaiga medus konsistencē. Kafijas eksperti baristas šo putiņu, kas veidojas no kafijas eļļām, profesionālajā valodā sauc par crema. Un pēc crema vērtē espresso svaigumu, pagatavošanas un kafijas pupiņu kvalitāti.

Espresso kafija nāk no Itālijas. Par tās dzimšanas gadu pieņemts uzskatīt 1901.gadu, kad itālis Luidži Becera no Milānas, mēģinot pagatavot citādu kafiju, aizsāka jaunu, revolucionāru kafijas pagatavošanas veidu. Grauzdētas, samaltas pupiņas viņš nevis vienkārši aplēja ar verdošu ūdeni, bet izmantoja speciālu aparātu, ar kuru ūdeni spieda cauri kafijai. Taču tas vēl bija tikai pirmais mēģinājums, nevis espresso, kādu to pazīstam mūsdienās.

Luidži Beceras panākumi pamudināja citus itāļus pilnveidot kafijas mašīnas, līdz XX gs. 60.gadu sākumā tika radīts tāds espresso aparāts, kas visas turpmākās desmitgades noteicis nevainojama espresso standartu.

Espresso ir strikti pagatavošanas noteikumi un forma. Espresso pagatavošanai vajag 7-9 g kafijas un 30 ml ūdens. Espresso aparātā cauri samaltajai kafijai ar deviņu bāru spiedienu tiek spiests 90-93 grādus karsts ūdens. Pagatavošana ir īsa: tikai 20-30 sekundes. Tāds ūdens karstums un spiediens vajadzīgs, lai ekstrahētos (izšķīstu) kafijas eļļas. Tik maz ūdens izmanto nevis tāpēc, ka baristam būtu žēl pagatavot vairāk espresso, bet tāpēc, ka visas kafijas eļļas izšķīst pirmajos 30 ml. Šāda ūdens un kafijas proporcija piešķir šim dzērienam sabalansētas pilnības garšu. Ja espreso gatavo «garāku», tas tek cauri jau izmantotai kafijai un dzēriens iegūst rūgtu garšu, degušas kafijas aromātu.

Espresso pasniedz 60-90 ml tilpuma tasītēs. Tām jābūt biezām, smagām, ar ieapaļu dibenu. Tasīte iepriekš jāuzsilda, lai mazais kafijas malks strauji neatdotu savu siltumu tasītei. Ieapaļais trauka dibens izceļ aromātu, savukārt biezums dod temperatūras noturību.

Espresso ir pēcpusdienas un vakara kafija. Tā nav paredzēta ilgai sēdēšanai un garai dzeršanai. Espresso - tas ir kafijas malks. Tas nav dzēriens, tā ir garša.

Citas kafijas var pielāgot arī pagatavošanai mājās, bet espresso pielāgot nevar, mājās to var pagatavot tikai tad, ja ir espresso aparāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?