Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gatavojamies spēlei augstākā līgā

Māris Zanders

Visiem zināms, ka esam visnotaļ izkopuši kritisku attieksmi pret šo valsti, tās politiķiem, ierēdņiem un nāciju kopumā. Neiztrūkstoša sastāvdaļa šajā pelnu bēršanā uz visām pieejamām virsmām ir secinājums, ka Latvija ir «maza», «nomale», «pilnīga province» utt. Nediskutējot par šādu apzīmējumu saturu, ir vērts situāciju apgriezt «kājām gaisā» - būt kaut kam nomaļam, nelielam ir visai izdevīgi.

Piemēram, par ko gan Latvijas iedzīvotājam bija jākreņķējas līdz šim, domājot par finansiālo stabilitāti (te runa nav par algu lielumu, naudas hronisko trūkumu budžetā u. c., kas ir mazliet cita tēma)? Faktiski lielākās ziepes līdz šim varēja savārīt (un dažkārt arī pamanījās to izdarīt) komercbankas. Savukārt attiecībā uz nacionālās valūtas stabilitāti kopumā varējām nekreņķēties - Latvijas Bankai (LB) var izteikt dažādus pārmetumus, bet ar lata kursu tā ir tikusi galā. Lielā mērā pateicoties mūsu ekonomikas nelielajiem izmēriem. Mūsu centrālās bankas rīcībā ir bijusi ne tikai naudas drukāšanas iespēja, bet objektīva iespēja diktēt toni mūsu, bez ļaunuma teikts, dīķī.

Jau pēc dažiem mēnešiem mums jāsāk spēlēt pavisam citā vidē. Līdz šim tajā notiekošais ietekmēja mūsu eksportētājus. Arī tas ir daudz, tomēr kopumā eiro klubā notiekošais bija bilde TV un iespēja relaksēti komentēt citu nedienas. No 1. janvāra, tēlaini izsakoties, plūkšanās - vienalga, Atēnu ielās vai Eiropas Centrālās bankas (ECB) gaiteņos, - mūs ietekmēs daudz tiešāk, turklāt prasīs pašu iesaistīšanos. Eiro ieviešanas pretiniekiem tas ir viens no argumentiem «pret», tomēr diez vai vērts par to vairs vaimanāt. Šie jaunie spēles noteikumi ir jāpieņem, un tad svarīgākais jautājums ir: vai mums tam ir pietiekamas zināšanas?

Noprotams, ka kopš iestāšanās Eiropas Savienībā esam uzkrājuši zināmas iemaņas, diņģējoties par savu daļu no ES budžeta. Ja tā tiešām ir, labi. Tomēr dalība eiro klubā izvirza jaunas tēmas, par kurām pašā klubā vēl nav īstas skaidrības - sākot ar jaunumiem finanšu plūsmu regulējumā, beidzot ar principiem, pēc kādiem ECB ieslēdz savu naudas drukājamo agregātu. Iespējams, nepamatoti, tomēr līdz šim ir radies iespaids, ka Latvijā par šīm tēmām gatavs diskutēt ļoti šaurs cilvēku loks Finanšu ministrijā un LB. Ar to nepietiks kaut objektīvu iemeslu dēļ - šie daži cilvēki fiziski nevarēs nodrošināt mums kvalitatīvu pārstāvniecību dažādos lēmumu pieņemšanas formātos. Ir dzirdētas bažas par speciālistu trūkumu kontekstā ar Latvijas kā ES prezidējošās valsts pienākumiem, tomēr vēl aktuālāks šķiet tas, vai mums ir kompetence eiro tematikā. Jautājums ir arī par mūsu pārstāvju psiholoģisko gatavību gaidāmajiem mačiem. Līdz šim - lai cik bargu seju kāds no ministriem laiku pa laikam rādīja - svarīgākais bija uzvesties pieklājīgi. Tas arī saprotami - mums jau arvien ir kaut ko vajadzējis. Ja nu būsim klubā, kur labas manieres tiek demonstrētas vienīgi kopīgās fotosesijās, tad lieki cerēt, ka malā stāvēšana pasargās no zilumiem. Visbeidzot, eiro ieviešanas nepieciešamības izskaidrošanas kampaņa bija tāda, kāda nu tā bija... Nu varas pārstāvjiem jāgatavojas vienlaicīgi skaidrot sabiedrībai dažādas ar dzīvi eiro klubā saistītas tēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?