Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Neatkarīgi no tā, vai ir vēlme atsvaidzināt mājokli vai darba telpu, ejot laikam līdzi, to var panākt ar mazām interjera lietām, ar uzdrīkstēšanos eksperimentēt, kombinējot tās, un ar šī brīža aktuālajiem krāsu akcentiem. Interjerā pašreiz vienuviet sadzīvo gan koks, gan plastmasa - ar nosacījumu, ka tas viss ir īsts. Uzvaras gājienu turpina pelēkā toņkārta ar sinepju dzeltenā akcentiem. Mēbeles no dažādiem laikiem un stiliem mācās sadzīvot vienuviet - prasmīgi kombinētas vienā telpā.

Prasme kombinēt

Mājokļu interjera iekārtošanā pašreiz aktuālas ir dabīgas un īstas lietas - masīvs koks, arī marmors un pat metāls (tiesa, neparastāk izmantots, piemēram, stūru flīžu klājumos). Ja tomēr izmanto mākslīgus materiālus, tad to nemaz neslēpj - lai plastmasa ir plastmasa, nevis koka imitācija. Vēl joprojām interjerā bieži sastopami art deco stila citāti - gan rakstos, gan metāla izmantojumā ar zeltu vai kaparu, gan metāliskās ažūra rakstā veidotās galda kājās. Publiskajā telpā, piemēram, kafejnīcās, pēdējā laikā valda pilnīga eklektika: ir atļauts kombinēt visu ar visu, tiesa, izvēloties mierīgas, pelēcīgas krāsu gammas. Joprojām aktuāli ir zaļās domāšanas principi arī interjera iekārtošanā. Tā vietā, lai kaut ko mestu ārā, tas tiek pārkrāsots vai lietai nomaina kādu detaļu vai akcentu, ļaujot lietām dzīvot otru dzīvi.

«Stilīgi nebūt nenozīmē dārgi. Šobrīd antikvariātu klāsts un «otro roku» veikaliņu preces mierīgi sadzīvo ar dārgu pašmāju vai importēta dizaina risinājumiem,» tendences un savus novērojumus atklāj interjera dizainere Kristīne Bicāne, kura ikdienā strādā gan ar privātu, gan publisku telpu interjera plānošanu un iekārtošanu. Kombinēšanas prasmes interjera meistariem pašreiz noder, arī savienojot līdzāsbūšanai telpā skandināvu askētismu ar moderno latviskumu. Tā vienuviet satiekas lins, filcs, vilna un dabīgs, eļļots, izteiktas šķiedras masīvkoks. Mēbeļu klāstā visradošāk apspēlētā mēbele jau vairākas sezonas ir plaukti. Tie var būt gan kā krāvums no kastēm, gan atšķirīgās formās. Īpaši aktuāli ir piecstūra vai sešstūra formas plaukti, bet izvietojums - pa diagonāli.

Par pašu modīgāko šīs sezonas krāsu interjera dizaineri atzīst terakotas mālaini rozā kombinācijā ar zaļpelēku vai gaiši pelēku. Vēl joprojām aktuāls ir baltais un līdz ar to arī skandināvu interjers. Tāpat modē ir visa zilizaļā gamma: sākot no tumši jūras zaļi zila līdz pat maigi pelēkzaļganam. Papildu tam visam - arī sinepju dzeltenais. «Ja vēlamies pārveidot savu privāto interjeru ar kādu jaunu toni, iesaku izvēlēties to krāsu, kas patīk, bez aklas sekošanas modes tendencēm. Ja vēlaties pamostoties acu priekšā redzēt gaiši lillā, tad nav vērts sevi mocīt ar sinepju dzelteno,» uzsver telpas iekārtošanas meistare.

Nesabojāt telpu

Ja ir vēlme šoruden pašam atsvaidzināt savu mājokli ar kādu modīgu lietu, krāsu vai mēbeli, to var darīt, pat neplānojot lielas izmaiņas, bet mainot akcentus vai papildinot telpu ar dažām lietām. Nav jābaidās izvēlēties telpai neierastas vai stila ziņā it kā neiederīgas lietas, jo šobrīd aktuāls ir arī kontrasts - piemēram, smaga masīvkoka galda virsma ar smalku metāla kāju vai samta klubkrēsls kombinācijā ar robustu metāla lampu. Ļoti aktuāli interjera pilnveidošanā pašreiz ir arī lieli telpaugi - palmas un papardes.

«Ja vēlamies atsvaidzināt interjeru, prātīgāk ir izvēlēties viegli maināmas lietas, piemēram, sienas krāsu, lampas abažūru, tekstilijas, tostarp aizkarus, dīvāna pārklājus, spilvenus vai paklājus. Ja ir iedvesma, noteikti ir vērts sevi iepriecināt, vienu istabas sienu nokrāsojot intensīvā, sev tīkamā krāsas tonī,» iesaka interjera speciāliste Kristīne un piebilst, ka, veicot investīcijas interjerā, vērts atcerēties, ka tendences tajā mainās ik pēc pieciem līdz septiņiem gadiem.

Pārdroši paļaujoties tikai uz savu gaumes izjūtu vai dizaineru izceltām mājokļu modes lietām, var gadīties pieļaut kļūdas interjerā, kas traucēs paša labsajūtai.

«Nereti sanāk novērot nevajadzīgus ieguldījumus dekoratīvās lietās. Ir vērts atturēties no interjera pārsātināšanas ar priekšmetiem: svarīgi ir atstāt telpu gaismai, gaisam un domām. Varbūt primāri paša dzīvestelpā ir investēt labos logos un ventilācijas sistēmā,» atzīst interjera dizainere, daloties padomā interjera iekārtošanas procesā investēt svarīgākajās un funkcionālākajās pozīcijās - kvalitatīvos gaismekļos, spuldžu izvēlē, labā gultas matracī, kvalitatīvos krēslos un santehnikā. Tā kā neapzināmies, cik liela nozīme ikdienā ir telpas apgaismojumam, ieteicams ar speciālistu pārrunāt vismaz gaismekļu plānojumu un gaismas intensitātes aprēķinus. Tāpat svarīgs ir ne tik daudz mēbeļu dizains, cik to ergonomisks plānojums: īpaši sanitārajām telpām, darba vietai un virtuvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Interjera dizaina ideju krātuves

Houzz.com - vizuāli un informatīvi bagātīga mājokļu iekārtošanas vietne, kas palīdz atrast idejas ar to izpildītājiem līdzās daudz praktiskiem padomiem

Elledecor.com - interjera aktualitāšu medija tiešsaistes vietne, kas atspoguļo pasaules interjera modes tendences

Pantone.com - vietne, kurā vienmēr nekļūdīgi atrast aktuālos krāsu toņus, to kodus un precīzus nosaukumus

Pinterest.com - sociālais tīkls, kurā smelties idejas ikdienas interjera akcentiem, šķirojot un saglabājot tās savā profilā tematiski, plānojot izmaiņas savā dzīves telpā.

Ikea.com - iedvesmas vietne telpu iekārtojuma paraugiem, ko rada mēbeļu gigants IKEA

Dizaina lietu tirdziņi Latvijā un citur pasaulē - arī tad, ja neko nepērkat, vērts ceļojuma laikā izstaigāt un pamielot acis

Ejiet uz jaunām, moderni iekārtotām kafejnīcām ar interesantu interjeru un smelieties idejas, ko pārcelt uz savu mājokli, sākot no lampām un traukiem, beidzot ar sienu krāsojumu un mēbelēm. Atrodoties gaumīgā vidē, noskaņa pielips arī jums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?