Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ieradumu barjeru var pārvarēt

Mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez elektroniskajām maksājumu kartēm. Cilvēki ir pārvarējuši emocionālo barjeru, uzticot naudu bankām, un pretī ieguvuši lielāku drošību. Pat tad, ja maks, kurā glabājas maksājumu kartes, tiek nozaudēts, parasti ar naudu nekas slikts nenotiks. Taču Latvijas uzņēmumi ir konservatīvi attiecībā pret svarīgu datu - klientu kontaktu, projektu plānu, iepirkumu dokumentācijas, foto, video un citas informācijas - glabāšanu. Uzņēmēji pieturas pie tradicionālām metodēm, kas rada datu pazušanas riskus.

Jājautā, vai uzņēmējs aizdomājas, kurš un kad var piekļūt viņa grāmatvedības datiem, cik viegli vai sarežģīti ir piekļūt informācijai par uzņēmuma klientiem un sniegto pakalpojumu cenām, un kādas darbības viņu sagaida, neatgriezeniski zaudējot kaut vai tikai noliktavas situāciju raksturojošos datus?

Nesen veiktais pētījums liecina, ka 88% uzņēmumu datu drošība ir svarīga, tomēr vienlaikus 75% atzīst, ka nepievērš tai pietiekami daudz uzmanības. (Jāpiebilst, ka pētījums veikts 2013. gada februārī, tajā piedalījās 200 mazo un vidējo uzņēmumu vadītāji. Pētījumu veicis Norstat pēc Lattelecom pasūtījuma.)

Taču riski pastāv, un, notiekot negadījumam, dati ir jāatjauno, kas prasa neplānotus finansiālus un laika ieguldījumus.

Statistika liecina, ka vairāk nekā pusē gadījumu uzņēmumu dati pazūd tad, kad sabojājas tehnika vai rodas kļūdas programmatūrā. Savukārt 13% negadījumu ar datiem notiek cilvēku darbības rezultātā, piemēram, datoram uzlīst kafija vai notiek datora zādzība, bet dažādi vīrusi sabojā datus 7% gadījumu. Vēl jāpieskaita tādas force majeure situācijas kā zibens spēriena ietekme uz elektrosistēmām.

Uzņēmēji mēģina novērst datu zuduma riskus, tos kopējot uz privātiem datu nesējiem, saglabājot datus e-pastā un tamlīdzīgi. Izmantojot tik neaizsargātus risinājumus, plaši tiek atvērtas durvis datu noplūdes riskiem, jo katram var gadīties atstāt USB-flash atmiņu kafejnīcā uz galda.

Ērts un vienkārši lietojams risinājums ir datu glabāšana interneta mākonī. Tas nozīmē, ka uzņēmējam ir jāreģistrējas mājaslapā (piemēram, www.edati.lv), jāizveido savs lietotāja konts, jāizvēlas datu apjoms, kādu vēlas uzglabāt, un jāpievieno faili. Dati glabājas drošā datu centrā, pasargājot uzņēmumu no dīkstāves riskiem, kas saistīti ar datu zaudēšanu, datorvīrusiem vai datortehnikas zādzību. Datu centros ir sešu pakāpju drošības sistēmas un faktiski militāra līmeņa drošība.

Taču kādēļ daudzi uzņēmēji joprojām turpina datu drošību ignorēt vai mēģina novērst būtiskus riskus ar apšaubāmām metodēm? Atbilde slēpjas mūsu prātos. Kaut racionāli saprotam, ka potenciāli varam zaudēt uzņēmumu vai darbu, izvēlamies savu riska vērtējumu mazināt ar argumentu, kas formulējams kā «gan jau viss būs labi». Sevi pārliecināt bieži izdodas, savukārt riski turpina pastāvēt.

Vēl pirms divdesmit gadiem nevarējām iedomāties, ka elektronisko naudu Latvijā lietos gandrīz ikviens un nebūs jāstaigā apkārt ar naudas maku, pilnu ar banknotēm, ja plānots lielāks pirkums. Ticu, ka datu glabāšana mākonī kļūs par tikpat ierastu lietu un uzņēmumi novērtēs priekšrocības, ko sniedz šī iespēja.

*Lattelecom E-darījumu biznesa daļas vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?