Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Iesācējiem biznesā palīdz rūdīti uzņēmēji

Tas, ka ikviens uzņēmējs par savu veiksmes formulu klusē kā partizāns un nekad mūžā savā pieredzē nebūs gatavs dalīties ar kolēģiem, ir mīts - uzskata Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un biedrības Līdere organizētās mentoringa programmas dalībnieki. Viņu vidū ir 15 jauno uzņēmēju un tikpat - pieredzējušu mentoru, kuri gatavi palūkoties uz jauno kolēģu mēģinājumiem un kļūdām no malas un sniegt praktiski noderīgus padomus.

Šīgada mentoringa programma patlaban ir tieši pusē, un tās «izlaidums» gaidāms vasaras sākumā, tomēr jau tagad visi dalībnieki atzīst, ka šī ir lieliska pieredze un iespēja gan apgūt jaunas lietas, gan nodibināt noderīgus kontaktus biznesa vidē. SIA Annushkanu Factory vadītāja Ivita Krastiņa, kura mentoringa programmai pieteicās, jo vēlējusies attīstīt uzņēmuma zīmolu Gludināmais koks, apzinot eksporta un Eiropas Savienības fondu naudas iespējas, teic: «Dalība programmā motivē darboties tālāk - gribas augt un attīstīties, redzu, ka mans bizness tiek novērtēts. Turklāt esmu satikusi daudz brīnišķīgu cilvēku, ieguvusi jaunus kontaktus, un mans mentors Jānis Gredzens ir lielisks padomdevējs, kuram patiesi rūp rezultāts.»

Daudzi programmas dalībnieki ir pavisam jauni uzņēmumi, kuri tikai sāk attīstīt savas pirmās ieceres, tomēr ir arī tādi, kas jau guvuši vērā ņemamus panākumus, taču ar mentoru palīdzību vēlas no cita skatpunkta palūkoties uz biznesa izaugsmes iespējām. Viens no tādiem ir pasaulē pamanītais modes zīmols Narciss, par kuru pašu mājās - Latvijā - sāk runāt tikai tagad. Zīmola mārketinga un pārdošanas vadītāja Anda Penka, raksturojot programmas ietvaros gūto pieredzi, saka: «Uzskatu, ka mentoringa programma spēj dot ļoti vērtīgu pieredzi katram, kurš vēlas attīstīt sevi un savu uzņēmumu, jo tā sniedz nenovērtējamu iespēju - sadarbību ar mentoru, kurš dalās savās zināšanās, palīdz nepieļaut tās pašas kļūdas un ir patiesi ieinteresēts sava pieredzes pārņēmēja darbībā, izaugsmē un pilnveidē.»

Tam piekrīt arī paši mentori. Piemēram, Imants Kanaška, kurš stratēģiskos jautājumos palīdz jaunam biohumusa ražotājam - uzņēmumam Eko zeme -, uzskata, ka efektīva sadarbība mentoringa programmas ietvaros ļauj izvairīties no iesācēju tipiskākajām kļūdām, kā arī dod vērtējumu biznesa idejai un tās attīstībai. Kā zināms, paši ideju autori bieži savu lolojumu idealizē un tādējādi palaiž garām būtiskas lietas, kas var ietekmēt biznesa attīstību vai pat tā pastāvēšanu. «Protams, ikvienam, kurš izlemj piedalīties programmā, jāapzinās, ka no malas dotos padomus un vērtējumu var būt nepatīkami uzklausīt un vēl jo vairāk - īstenot, bet bieži vien pēc tam izrādās, ka padoms tiešām bijis neatsverams un palīdzējis biznesu nostādīt uz kājām,» piebilst pieredzējušais uzņēmējs.

Programmas organizators - LIAA - norāda, ka līdzšinējā pieredze liecina - mentoringa programma ir spēcīgs un ļoti vērtīgs atbalsta instruments jaunajiem uzņēmējiem. LIAA Projektu attīstības nodaļas vadītājs Guntis Lauskis uzsver: «Īpaši liels gandarījums ir, ieraugot šajā programmā uzņēmējus, kuri jau iepriekš piedalījušies citos uzņēmējdarbības motivācijas pasākumos, pārbaudot savu ideju dzīvotspēju, piemēram, konkursa Ideju kauss vai kursu Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās ietvaros. Mentorings ir lieliska iespēja šīs idejas attīstīt tālāk, lai nākotnē šie pagaidām jaunie un mazie uzņēmumi kļūtu par jauniem Latvijas veiksmes stāstiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?