Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Iespēja iepazīties ar Latvijas jauno naudu

Inga Patmalniece

Sava nauda ir jāpazīst, lai ar to justos droši un ērti, saka Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis. Naudai ir jābūt stabilai un drošai norēķiniem, uzkrāšanai, viņš uzsver. Tāpēc ceļojošā Eiro izstāde, kas nu ieradusies Latvijā, ir veids, kā iepazīt jauno naudu, ko maciņos glabāsim jau ar nākamā gada janvāri. M. Grāvītis zina teikt, ka pagaidām tikai 30-35% Latvijas iedzīvotāju jelkad turējuši rokā eiro banknotes vai monētas. «Ir labi zināt, ka Latvijas eiro monētu nacionālajā pusē kalti jau labi zināmi simboli, un tas, kā rāda aptaujas, iedzīvotājiem patīk.» Izstāde skatāma līdz 13. decembrim Dailes teātra ēkā Rīgā, Brīvības ielā 75. To var aplūkot gan teātra izrāžu apmeklētāji, gan ikviens cits interesents.

Ekspozīcijā vienkopus var iegūt visu nepieciešamo informāciju par eiro - uzzināt par šīs naudas vēsturi, banknošu un visu valstu monētu dizainu un drošības pazīmēm, otrās jeb Eiropas sērijas banknotēm. Izstādes veidotāji nav aizmirsuši par pašiem mazākajiem Latvijas iedzīvotājiem - viņiem speciāli iekārtotas aktivitātes bērnu stūrītī.

Vai naudu varēs arī aptaustīt? M. Grāvītis skaidro, ka aptaustīt varēs vien eiro banknošu un monētu drošības pazīmes - dažādi eksponētas -, bet pašas monētas gan ne. Ir mazliet jāpaciešas, jo rokās Latvijas eiro monētas būs iespēja turēt no 10. decembra. Tad katrs interesents varēs iegādāties Latvijas eiro monētu sākumkomplektu 10 latu jeb 14 eiro un 32 centu vērtībā. Monētu komplektus varēs iegādāties tajās vietās, kurās pēc 1. janvāra mainīs skaidro naudu, - 302 pasta nodaļās, komercbankās visā Latvijā un Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Ceļojošā Eiro izstāde pirmo reizi tika atklāta 2008. gada 1. jūnijā Eiropas Centrālās bankas telpās Vācijā, Frankfurtē. Kopš tā laika izstāde viesojusies daudzās Eiropas pilsētās - Bratislavā, Barselonā, Romā, Berlīnē, Luksemburgā, Varšavā, Tallinā, Bukarestē, Parīzē, Sofijā un Madridē.

Latvijā Eiro izstāde būs redzama tikai Rīgā, bet jau novembra otrajā pusē visā Latvijā katrā pastkastītē nonāks Eiropas Centrālās bankas un Latvijas Bankas sūtīts buklets ar detalizētu informāciju par eiro banknotēm un monētām, sola M. Grāvītis. Komplektā būs divas makā ērti ievietojamas kartes, kuru viena puse ļaus iedzīvotājiem vienkārši pārbaudīt atbilstību pārejas kursam no lata uz eiro, bet otrā pusē būs redzami visi banknošu pretviltošanas elementi. Šādi bukleti un makā ieliekamās kartes ļoti labi noderējušas visās iepriekšējās kampaņās citās valstīs, pārejot no nacionālās valūtas uz eiro, stāsta M. Grāvītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?