Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 14. novembris
Fricis, Vikentijs

Izskatās apetītlīgi, garšo lieliski

Šī un vēl nākamā nedēļa paies priecīgā svētku noskaņā - valsts svētku pasākumi, emocionālais brīdis, kad kopā ar bērniem doties uz 11. novembra krastmalu nolikt svecītes, un Staro Rīga grezni izgaismotā novembra tumsa.

Svētkiem piestāv kūkas, vislabāk pašceptas, jo tās gan labi garšo, gan piepilda māju ar kārdinošām smaržām. Tāpēc šoreiz - trīs pašceptu saldumu receptes.

Drupaču kēksiņiem īstu vēla rudens garšu piešķir kanēļa un muskatrieksta maisījums. Savukārt pie ķirbju pīrāga klātdzeršanai iesakām pagatavot ābolu dzērienu - uzvāra ābolu sulu kopā ar mazliet apelsīnu sulas, pievieno vienu krustnagliņu un kanēli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ķirbja, valriekstu un dzērveņu pīrāgs

Sastāvdaļas 8 gabaliņiem: 150 g sviesta vai margarīna (istabas temperatūrā), 200 g cukura, 350 g miltu, 2 olas, 300 g valriekstu, krietna sauja dzērveņu, 400 g ķirbja (sablendēta), 1 kārba (~400 g) iebiezinātā piena, nevārīta, 50 g tumšā cukursīrupa, 2 tējk. ķirbja pīrāga garšvielu (1,5 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. muskatrieksta, 1/4 tējk. ingvera, 1/4 tējk. krustnagliņas), 2 tējk. vaniļas cukura
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sākumā pārgriež veselu ķirbi uz pusēm, iztīra sēklas un aptuveni 45 minūtes cep cepeškrāsnī ar mizu uz augšu, līdz ķirbis ir mīksts. Pēc tam ņem to ārā no cepeškrāsns, noņem mizu un ar rokas blenderi sablendē, līdz izveidojas tāda kā putra.
2. Liek bļodā cukuru un sviestu un ar mikseri puto aptuveni minūti, līdz masa kļūst viendabīga.
3. Valriekstus sakapā mazos gabaliņos. Liek klāt cukura un sviesta masai, tad pievieno miltus un visu sajauc. To var darīt ar mikseri (~40 sekundes), jo tā ir ātrāk, bet var arī maisīt ar roku, lai masa iznāk tāda kā smiltis - drupana.
4. No šā maisījuma atliek malā aptuveni 200 gramus - to liks pīrāgam virsū. Pārējo maisījumu izklāj uz pannas ar vidēji augstām malām vai kūkas formā (24 vai 26 cm) un ar pirkstiem piespiež. Liek cepeškrāsnī uz 18 minūtēm.
5. Tajā laikā gatavo ķirbja pildījumu. Bļodā sakuļ olas (neatdalot dzeltenumu no baltuma), pievieno jau sablendēto ķirbi, tumšo sīrupu, iebiezināto pienu (var neizmantot visu kārbu, bet kādas 2/3), vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru un garšvielas. Pievieno dzērvenes. To visu kārtīgi samaisa kopā.
6. Izņem pamatni no cepeškrāsns, kamēr tā karsta, lej iekšā pildījumu. Pārkaisa ar atliktajiem 200 gramiem maisījuma un cep vēl kādas 30-40 minūtes, līdz, iedurot nazi vai koka irbulīti, tas neapķep.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 12 kēksiņiem: 240 g miltu, 150 g baltā cukura, 70 g brūnā cukura, 1 tējk. cepamā pulvera, šķipsna sāls, 3 banāni, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, 1 ola, 65 g sviesta; drupačām - 1 ēd. k. miltu, 2 tējk. malta kanēļa, 1 tējk. malta muskatrieksta, 2 tējk. sviesta
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Mafinu veidnēs ieliek gofrētās papīra formiņas.
2. Sajauc kopā visas drupaču sastāvdaļas un ar rokām saberž, lai veidojas drupačas.
3. Mīklai slapjās un sausās sastāvdaļas jauc atsevišķi. Vispirms jauc slapjās - izkausē sviestu, to sakuļ kopā ar olu, vaniļas ekstraktu, pievieno iepriekš saspaidītus banānus.
4. Citā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, sāli, cukuru.
5. Slapjajām sastāvdaļām pievieno sausās, visu kārtīgi izmaisa.
6. Mīklu liek kēksiņu formiņās, tad katru kēksiņu pārber ar drupačām.
7. Cep cepeškrāsnī apmēram 25-30 min. Gatavs!

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 6-8 personām: 250 ml parastā brūnā cukura, 250 ml auzu pārslu, 250 ml miltu, 1/2 tējk. sāls, 200 g sviesta, 800 ml smalki sagrieztu, nomizotu ābolu, 2 tējk. kanēļa, 50 ml baltā cukura
1. Ūdens peldē izkausē sviestu un bļodā to samaisa ar brūno cukuru, auzu pārslām, miltiem, sāli.
2. Pusi iegūtās masas ieklāj ar sviestu ieziestā cepamtraukā. Piespiež pie cepamtrauka malām.
3. Uz mīklas pamatnes ber sagrieztos ābolus, tos pārkaisa ar kanēļa un cukura maisījumu.
4. Virsū liek atlikušo mīklu, to uzdrupinot āboliem.
5. Cep apmēram 40 minūtes 180-190 grādu temperatūrā.
6. Pasniedz siltu vai aukstu - pēc izvēles, taču, ēdot siltu, garša ir piesātinātāka. Var likt galdā ar visu cepamtrauku un porcijās sadalīt ar karoti, jo sacepums ir irdens. Klāt var pasniegt saldējumu vai putukrējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?