Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izslēgšanai rod pamatojumu

Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga (Vienotība) vēl nav saņēmusi novada domes rīkojumu izslēgt no skolas pirmklasnieka piekaušanā vainoto piektklasnieku, taču Dienai viņa apliecina gatavību to pildīt, jo domes lēmumi viņai ir saistoši, piebilstot, ka pirms tam konsultēsies ar juristiem.

Savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča norāda, ka, saņemot rīkojumu no augstākstāvošas personas, jāizvērtē tā tiesiskums: «Šajā gadījumā direktorei ir tiesības nepildīt pašvaldības rīkojumu, bet mēs domes rīcību lūgsim izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.» I. Juhņēviča norāda, ka nav pieļaujama situācija, kad valstī obligāto pamatizglītību vēl neieguvis skolēns nav reģistrēts nevienā izglītības iestādē un izslēgšana var notikt tikai gadījumā, ja bērnu būs uzņēmusi cita skola.

Izslēgšanas idejas virzītājs Jaunjelgavas domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (Vienotība), jautāts, kāpēc lemts par viena skolēna izslēgšanu, lai gan vardarbību, iespējams, īstenojuši vēl divi, atbild, ka abi pārēji skolēni dzīvo Jaunjelgavas novadā un viņu vecāki sadarbojas ar skolu. «Es rīkojos nevis pēc savas revolucionārās sirdsapziņas, bet saskaņā ar likumu, turklāt lēmumu sagatavoja juristi,» skaidro G. Libeks.

Domes lēmums par skolēna izslēgšanu pamatots ar trim Izglītības likuma pantiem. Pirmkārt, ka «katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt (..) pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē», otrkārt, ka «izglītojamā pienākumi ir (..) ievērot pedagogu, izglītojamo un citu personu tiesības un intereses; nepieļaut emocionālu un fizisku vardarbību; neapdraudēt savu un citu personu veselību, drošību un dzīvību» un, treškārt, ka «vecāku pienākums ir (..) sadarboties ar izglītības iestādi, kurā mācās bērns, ar pedagogiem un citām mācību procesā iesaistītām personām». G. Libeks uzskata, ka vainotais bērns un viņa vecāki ir pārkāpuši minētos likuma pantus.

Neizpratni par šādu domes lēmumu pauž vainotā skolēna mamma Evija: «Es vienmēr esmu nākusi uz skolu un interesējusies par bērna gaitām, turklāt, kā viņi pamatotu izslēgšanu, ja mans dēls būtu deklarēts Jaunjelgavā, nevis Vecumnieku novadā? Mēs lemsim, kā rīkoties, lai gan personīgi es par izslēgšanu vēl neesmu informēta.» Evija šo G. Libeka lēmumu saista ar konfliktu, kas ģimenes un domes starpā radies pirms trim gadiem: «Mērs nepiekrita sūtīt Jaunjelgavas vidusskolas autobusu uz Vecumnieku novadu, lai mans dēls varētu nokļūt skolā. Kad es uzrakstīju sūdzību atbildīgajām iestādēm, transports tika nodrošināts, taču mēs iekļuvām domes melnajā sarakstā un viņi izmanto jebkuru ieganstu, lai atbrīvotos no šīs nastas un ietaupītu līdzekļus.»

G. Libeks šādus apgalvojumus noliedz, sakot, ka no Vecumnieku novada uz Jaunjelgavas vidusskolu tiek vesti vairāki bērni, tāpēc autobuss nodrošināts uzreiz: «Domes uzdevums ir nevis veidot melnos sarakstus vai taupīt uz bērnu rēķina, bet radīt drošu vidi sava novada iedzīvotājiem.»

Pēc rezonanses, ko skolā notikušais incidents radījis sabiedrībā, lietas izmeklēšanai seko policijas vadība. Valsts policijas Galvenās policijas pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs atklāj, ka tā vēl nav beigusies: «Liecības ir pretrunīgas - liecinieki ir nepilngadīgi un vecāki nereti māca, kas jāsaka.» Viņš arī uzskata, ka šajā gadījumā ir vēlme kādu padarīt par vainīgo, nesagaidot izmeklēšanas rezultātus.

Savukārt Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Gavare norāda, ka pašvaldības pienākums ir palīdzēt vecākiem bērna audzināšanā: «Pēc likuma pašvaldībai jāizstrādā uzvedības sociālās korekcijas programma individuāli katram bērnam, kuram ar to ir problēmas. Mērķim jābūt nevis sodīt vai izslēgt no skolas, bet iemācīt sociāli atbildīgu uzvedību.» Taču, tā kā vainotais bērns dzīvo Vecumnieku novadā, minētais pienākums negulstas uz Jaunjelgavas domes pleciem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?