Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izvēlas pašu ceptu siltu riecienu

Zinu, ko lieku iekšā, un ekonomiski tas ir izdevīgāk. Tā Latvijas Universitātes (LU) docente Gunta Krūmiņa pamato maizes cepšanu mājās. Viņai šī nodarbe par iknedēļas pasākumu izvērsusies jau vairāk nekā gadu. Veikalā maizi Guntas ģimene iegādājas retu reizi, tikai braucot uz laukiem apraudzīt radus. Ar pašu cepumu tiek cienāti draugi, kas sākotnēji nav ticējuši tik pozitīvam iznākumam. Guntas ģimenē visvairāk iecienīta no rudzu un kviešu miltiem ceptā saldskābmaize, kā arī baltmaize ar graudiem.

Lai gan tendences rāda, ka maizi mājās cep arvien biežāk - to apliecina gan ekspertu vērojumi, gan pirms gada augošā maizes krāsniņu iegāde -, Latvijas Maiznieku biedrība uzskata, ka šie apjomi nav lieli un nozari tas būtiski neietekmēs.

Ne tikai ietaupījums

Žurnālists Raivis Spalvēns maizi cep parastā mājas cepeškrāsnī, taču viņš nedomā par ekonomiju, bet vairāk par pašu procesu. «Kad pats esi vairākas minūtes mīcījis mīklu, licis to siltā vietā uzrūgt, gaidījis, kad varēsi iešaut krāsnī, visbeidzot esi to izcepis un notiesājis pirmo silto šķēli ar kraukšķīgu garozu, gala produkta izmaksas un nauda tajā brīdī nudien nav prātā. Tāpat dzirdēts viedoklis - ja jau jūs mājās cepat maizi, kāpēc laika taupīšanas dēļ neiegādājies t.s. maizes cepšanas mašīnu, kurā vienkārši jāieber sastāvdaļas, un mašīna pārējo izdarīs pati. Nu nav man vajadzīga tā mašīna. Pašam patīk mīcīt mīklu, sajust, kā tā kļūst valgana, un zini, ka visu esi izdarījis pats,» - tā Raivis.

Cept mājās maizi pirms aptuveni trim gadiem Raivi un viņa sievu mudinājusi interese - vai patiešām tas iespējams mājas apstākļos, jo pirms tam šķitis, ka maizes cepšanai nepieciešamas īpašas iemaņas, lauku krāsns utt. Pirmā izceptā bijusi baltmaize no kviešu miltiem. Tas izdevies ar pirmo piegājienu, un kopš tās reizes viņi pasākuši cept maizi teju katru nedēļas nogali. Pārsvarā tā top no kviešu, bet retu reizi arī no rupjajiem rudzu miltiem.

Pretēji pieņēmumam, ka mājās ceptu maizi nevar ilgi uzglabāt, Gunta pārliecina - tas ir iespējams, un maize glabājas pat nedēļu ilgi. Veikalā pirktajai jau pēc trim četrām dienām dažkārt ir pelējums, viņa piebilst. Runājot par ekonomiju, Gunta atzīst, ka uz baltmaizes rēķina izdodas ietaupīt līdz pat 70% no izmaksām, savukārt rupjmaizei - vismaz 50%. Maizes cepšanai mājās gan ir savi knifi, tāpēc pirms šīs nodarbes sākšanas būtu vajadzīgs kāda lietpratēja padoms, atzīst Gunta.

Ietekmēs minimāli

SIA Dona valdes priekšsēdētājs un Latvijas Maiznieku biedrības vadītājs Kārlis Zemešs iedzīvotāju aktivitātes vērtē kā apsveicamas. Tomēr viņš domā, ka būtiski šis process nozari neietekmēs, jo šie apjomi nav lieli. Viņš norāda, ka īstu rupjmaizi var izcept tikai īstā krāsnī, mājās var tikai cept kēksus un baltmaizi.

Arī citi maiznieki uzskata, ka ietekme varētu būt minimāla. Saskaņā ar biedrības datiem maizes patēriņš arvien samazinās - samazinājums pret iepriekšējo gadu ir aptuveni 20%. 2008. gadā vidēji viens iedzīvotājs apēda ap 50 kg maizes gadā, taču jaunāku datu pagaidām nav. Maiznieki iepriekš pieļāva, ka iedzīvotāji patēriņam izvēlas arī lētākus produktus, to skaitā makaronus.

Rosība ap krāsniņām

Latvijas lielākie interneta veikali novērojuši, ka pērn bijusi rosība tieši ap maizes krāsniņu iegādi. «Jā, ir šāda tendence, bet, kā liecina pieredze, šāda veida preces Latvijā parasti cilvēki sāk intensīvāk pirkt apmēram gadu vai pat divus pēc tam, kad pasaulē ir bijis to tirdzniecības bums,» sacīja 220.LV valdes loceklis Agris Bajārs. Tomēr pārdošanas pieaugums īpaši maizes cepēju biznesu neietekmēs, jo šīs krāsniņas, pēc viņa domām, iedzīvotājiem vairāk ir hobija lieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?