Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Joprojām bažas par pagaidu jumta izturību

Joprojām nav skaidrības, vai Rīgas pils pagaidu jumts, sākoties lietus un vēlāk arī sniega sezonai, spēs pasargāt vēsturisko celtni līdz pavasarim. Domstarpības starp va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un būvniekiem teju trīs mēnešus kopš postošā ugunsgrēka tā arī nav atrisinātas. VNĪ joprojām gaida no būvniekiem garantijas pagaidu jumta izturībai, būvnieki neko uzlabot tajā negrasās.

Nesaskaņas par to, kas īsti rakstīts līgumā un cik stipram jābūt pils pagaidu jumtam, starp Rīgas pils būvdarbu veicēju - pilnsabiedrību SBRE - un VNĪ publiski izskanēja augusta beigās. VNĪ norādīja, ka pagaidu jumts netiks pieņemts, jo pašreizējā stāvoklī stipra lietus vai sniega gadījumā tas var neizturēt. Turpretī būvnieki jau iepriekš publiski uzsvēra - pagaidu jumts bija plānots tikai kā pagaidu risinājums aizsardzībai pret lietu un ar VNĪ tas bijis saskaņots.

Lai gan rudens jau sācies un arī ziema nav tālu, atbildīgo amatpersonu komentāri šajā jautājumā joprojām ir skopi. VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina vien norāda, ka būvdarbu veicējiem pieprasīts novērst pils pagaidu jumta defektus. Pašlaik pagaidu jumts savas funkcijas pildot, bet tam jākalpo deviņus mēnešus, tādēļ Rīgas pils saimnieki uzsver, ka pieprasījuši būvniekiem garantijas, ka jumts izturēs. Tāpat no būvniekiem tiek gaidīts arī preventīvo pasākumu plāns gadījumā, ja pagaidu jumtā laikapstākļu dēļ tomēr rodas kādi defekti.

Būvnieku pārstāve Mārīte Straume stāsta, ka nekādus īpašus stiprinājumus vai uzlabojumus būvnieki jumtam neplāno. Viņa uzsver, ka pagaidu jumtam jau no pirmajām dienām tiek veikts nepārtraukts monitorings - atbildīgais darbinieks ik pēc divām stundām veic apgaitu un jumta stāvokļa pārbaudi. Ja iepriekš prognozēti nokrišņi vai stiprs vējš, tad pārbaudes notiekot arī naktī. «Arī ar pastāvīgā jumta izbūvi ir cerīgi - esam tik tikko arī saņēmuši no VNĪ pirmo daļu no pastāvīgā jumta konstrukciju projekta tieši virs Baltās zāles un sākam jau strādāt pie nepieciešamo materiālu apzināšanas,» klāstīja SBRE pārstāve.

Kultūras ministrija (KM) problēmas VNĪ un būvnieku starpā nekomentē. KM valsts sekretārs Guntis Puķītis vienīgi norādīja, ka pēc iespējas ātrāk ir nepieciešams pastāvīgs jumts. Taču tikmēr jau iezīmējies kārtējā būvniecības termiņa pagarinājums. Proti, otrdien valdībā pieņemts lēmums par gadu pagarināt Rīgas pils un Muzeju krātuvju kompleksa būvdarbu termiņus. Rīgas pils Konventa daļas restaurācijas un rekonstrukcijas pabeigšanas termiņš no sākotnēji noteiktā 2017. gada 31. augusta pagarināts līdz 2018. gada 1. augustam. Savukārt Muzeju krātuvju kompleksa Pulka ielā 8, Rīgā, rekonstrukcijas pabeigšanas termiņš no sākotnēji plānotā 2015. gada 30. septembra pagarināts līdz 2016. gada 30. septembrim. Joprojām līdz galam neskaidrs ir arī pilī esošo muzeju krājumu liktenis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?