Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Joprojām fabrikas režīmā

Valsts dotācija teātriem šogad ir par sešiem procentiem lielāka nekā pērn, taču lielai daļai teātru ar to pietiek tikai, lai segtu mazāk nekā pusi izdevumu. Daudz kritizētais tā dēvētais fabrikas režīms, kad tiek sagatavots ļoti liels pirmizrāžu skaits, šādā situācijā ir vienīgā izeja, atzīst teātru vadītāji.

Pēc Kultūras ministrijas (KM) sniegtajiem datiem, šogad lielākā dotācija piešķirta Latvijas Nacionālajam teātrim. Ar nepilniem 1,7 miljoniem eiro pietiek, lai nosegtu 43% izdevumu, atzīst teātra direktors Ojārs Rubenis. «Par ko es visvairāk uztraucos - dotācija reāli nenosedz darbinieku algas,» atzīst direktors. Aktieru alga vidēji ir 800 eiro uz papīra, tehniskajiem darbiniekiem tā ir krietni zemāka, un vidējā alga teātrī bruto ir 680 eiro. Aktieri vēl var kaut kur piepelnīties, taču tehniskajiem darbiniekiem šādas iespējas nav. «Es uzskatu, ka lielākā problēma ir tā, ka esam spiesti ražot kā rūpnīcā. Nav normāli, ka mums jāsagatavo 14 izrādes un divi koncerti sezonā. Mēs spēlējam 550 izrāžu gadā, pirms desmit gadiem šis skaitlis bija apmēram 360. Jāņem vērā, ka trīs mēnešus izrādes nenotiek. Es apbrīnoju, ka šādā situācijā mēs varam runāt par mākslas faktiem,» neslēpj O. Rubenis, kura vadītajam teātrim pagājušajā sezonā ir visvairāk Spēlmaņu nakts nomināciju.

Vaicāts par nākamā gada perspektīvām, O. Rubenis lēš, ka vairāk naudas nebūs un arī skatītāju skaits nepieaugs. «Esmu jau teicis, ka šai valstī esam sagājuši sviestā. Ja man vajag jaunu datorsistēmu skatuvei, to var sadabūt, bet speciālistu, kurš to darbina, - ne. Cilvēki pie mums nav vērtē,» uzskata O. Rubenis. Par tehnisko darbinieku zemo atalgojumu satraukumu paudis arī Dailes teātra direktors Andris Vītols intervijā aģentūrai LETA: «Daudzi tehniskie speciālisti saņem 426 eiro, kas ir tikai nedaudz vairāk par minimālo algu valstī. Tāpēc ir nopietni jādomā, kur rast līdzekļus, lai palielinātu teātra tehnisko darbinieku atalgojumu.» Viņš arī norādījis, ka valsts dotācija nosedz 40% no teātra izdevumiem, bet krīzes un pēckrīzes gados tā nosegusi vien 33%. Kopumā gan A. Vītols Dailes teātra finanšu situāciju patlaban novērtējis kā apmierinošu.

Vienīgais teātris, kuram šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, dotācija samazināta, ir Jaunais Rīgas teātris (JRT). Tā direktore Gundega Palma Dienai stāsta, ka šādu finansējumu KM aprēķinājusi pēc noteiktās formulas. Sarunas par nākamo gadu ar ministriju vēl nav bijušas, jo plānoto finansējumu teātri uzzina ne agrāk kā decembrī. Taču parasti valsts finansējums sedz ap 35-40% no teātra izdevumiem, lēš G. Palma un piebilst: «Neviens jums neteiks, ka naudas ir pietiekami.» Viņasprāt, optimālā proporcija būtu puse pret pusi. Dotācija gan nav saistīta ar izdevumiem, kas paredzēti īslaicīgai JRT pārbraukšanai uz Tabakas fabrikas telpām. Pārcelšanās vairākas reizes atlikta, un arī šo sezonu JRT pavadīs neremontētajās telpās Lāčplēša ielā 25.

Visvairāk šogad dotācijas apjoms pieaudzis Daugavpils teātrim. Tā valdes locekle Rita Strode Dienai gan atgādina, ka summa joprojām ir mazāka nekā, piemēram, M. Čehova Rīgas Krievu teātrim, kaut pirmizrāžu skaits abiem teātriem ir līdzīgs. «Mēs pildām svarīgu funkciju - teātra mākslas pieejamību Latgales reģionā. Iedzīvotājiem ir zemāki ieņēmumi nekā citur Latvijā, ir augsts bezdarba līmenis, maksātspēja ir daudz mazāka nekā citos Latvijas reģionos. Lai arī skatītāju skaits, salīdzinot ar 2012. gadu, ir pieaudzis trīs reizes, nopelnīt joprojām grūti. Paldies Daugavpils domei, kas katru gadu atvēl 80 000 eiro komunālo maksājumu apmaksai,» saka R. Strode. Valsts dotācija šim teātrim gan sedz ap 60% izdevumu. «Grozāmies kā zutis uz pannas,» tēlaini situāciju raksturo valdes locekle.

Apmēram pusi no izdevumiem valsts dotācija nosedz Valmieras Drāmas teātrim. «Situāciju var uzskatīt par stabilu, cerams, ka finansējums netiks samazināts,» saka teātra direktore Evita Ašeradena. Arī viņa atzīst, ka problēmas sagādā tehnisko darbinieku algas, bet biļešu cenas celt nav iespējams. «Jaunie elektrības rēķini rāda, ka cilvēki atkal sāk rēķināt, ko var atļauties. Arī kultūras pasākumu piedāvājums kopumā ir milzīgs,» vērtē direktore un atzīst, ka šogad jūtami sarucis arī sponsoru finansējums, viņi esot «nogaidošā režīmā». Līdzīgi kā Daugavpilī, arī Valmieras pašvaldība palīdz teātrim ar komunālo maksājumu segšanu, tāpat tā atbalstījusi vasarā notikušo teātra festivālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Valsts dotācija teātriem 2016. gadā

Teātris Summa


Latvijas Nacionālais teātris 1 689 803 +5,30
Dailes teātris 1 604 619 +2,85
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris 1 085 667 +7,47
Jaunais Rīgas teātris 1 039 327 -0,63
Latvijas Leļļu teātris 849 230 +12,16
Valmieras Drāmas teātris 957 648 +6,09
Daugavpils teātris 752 314 +19,45
Kopā 7 978 608 +6,23
Avots: Kultūras ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?