Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kas mēs esam, un kur mēs esam?

Esat pieņēmis lēmumu izstāties no Saskaņas centra Saeimas frakcijas un partijas. Kāds tam ir iemesls?

Taisnība, esmu pieņēmis tādu lēmumu. Tas nav pieņemts emociju iespaidā. Es uz to gāju jau labu laiku. Iemesli ir ļoti vienkārši. Domāju, ka, izstājoties no SC, es varēšu pilnvērtīgāk realizēt savus mērķus un vēlētājiem dotos solījumus. Tas ir ceļš uz priekšu.

Bet jābūt taču kādam konkrētam iemeslam, kādēļ jūs to darāt tieši tagad?

Es negribu nest ārā nekādu netīro veļu. Šodien es tiešām negribētu minēt neko tādu, kas varētu kādu kaut kādā veidā diskreditēt. Es gribu iet uz priekšu.

Kas jums Saskaņas centrā traucēja iet uz priekšu?

Es vienkārši uzskatu, ka ārpus SC es varēšu kvalitatīvāk realizēt savus mērķus, to, ko esmu solījis saviem vēlētājiem.

Kādi ir jūsu mērķi?

Uz valsti un politiku es neskatos kā uz atsevišķām sastāvdaļām, kas eksistē atrauti viena no otras. Es uz to skatos kā uz pasākumu kopumu, kurā viss ir saistīts. Ja runājam globāli, es solīju uzlabot sociālo un ekonomisko dzīvi. Pie tā es arī turpināšu strādāt.

Un kādi ir jūsu nākotnes plāni?

Vispirms es turpināšu darīt to, ko es darīju. Man ir vairāki iesniegti likumprojekti. Tajā skaitā tie, kas skar bezdarba mazināšanu jauniešu vidū. Turpināšu strādāt pie pašvaldību pārvaldības formas maiņas un citiem likumprojektiem. Droši vien neslēpšu, ka man simpatizē tie procesi, kas notiek biedrībā Latvijas attīstībai. Īpaši ideja par mērķtiecīgu valsts attīstību, jo manā skatījumā šobrīd Latvijas politika ir vienkārši reaģēšana uz kaut kādiem notikumiem, un reizi gadā notiek budžeta pārdale. Mēs redzam, ka visu laiku, neskatoties uz to, cik līdzekļu ir budžetā, mēs saskaramies ar vienu un to pašu problēmu, ka līdzekļu trūkst. Pats par sevi tas nekad nebeigsies, lai to mainītu, ir vajadzīga domāšanas maiņa. Politiķu domāšanai būtu jābūt vērstai uz mērķtiecīgu valsts attīstību. Mums, pirmkārt, ir jāļauj iedzīvotājiem pelnīt. Uz valsts attīstību ir jāskatās kā uz vienotu veselumu, bet es to neredzu ne Ministru kabinetā, ne parlamentā, ne arī kur citur. Galvenais, kas mums pašlaik nepieciešams, ir saprast, kas mēs esam, kur mēs esam un ko mēs vēlamies sasniegt. Tāpēc, ja šī virzība biedrībā Latvijas attīstībai saglabāsies un tā pārtaps par partiju, tad visdrīzāk es pievienošos tai.

Jums jau ir piedāvāta konkrēta vieta šīs topošās partijas sarakstā?

Nē, man nav piedāvātas nekādas vietas. Es drīzāk esmu par ideju. Šobrīd es pieņemu lēmumu iziet ārā no vispopulārākās partijas un vislielākās frakcijas. Šī brīža situācija liecina, ka nākamajās vēlēšanās man visdrīzāk izdotos saglabāt savu vietu parlamentā, ja es paliktu Saskaņas centrā. Bet vēlreiz tikt pārvēlētam parlamentā nav pašmērķis. Mērķis ir realizēt to, ko esmu solījis, un darboties. Es neesmu no tiem cilvēkiem, kas ir pieradis sēdēt uz vietas. Esmu pieradis darboties. Tāpēc es domāju, ka visu to, ko esmu solījis pirms vēlēšanām, tiekoties ar iedzīvotājiem, es vislabāk varēšu īstenot ārpus SC. Brīnumainā kārtā atklāju, ka tieši ar tām idejām, kuras es paudu pirms Saeimas vēlēšanām, strādā arī biedrība Latvijas attīstībai.

Jūs nemulsina, ka biedrību Latvijas attīstībai veido cilvēki, kuriem vēl pavisam nesen bija vislielākās iespējas īstenot viņu gaišās idejas, bet viņi to nav izdarījuši?

Jānošķir divas lietas. Biedrība nav partija. Tā paliks savā vietā kā domnīca un diskusiju klubs, partija būs kaut kas atsevišķs. Protams, tās paliks blakus. Bet partija būs politiska organizācija ar visām no tām izrietošām sekām. Grūti spriest, cik lielas iespējas cilvēkiem, kas ir biedrībā, bija realizēt iepriekšējos gados. Tomēr uzskatu, ka cilvēks nepārtraukti attīstās un cilvēks rīt nav tas pats, kas cilvēks šodien. Šajā gadījumā ir unikāla iespēja smelties to pieredzi, kura ir biedrības Latvijas attīstībai biedriem. Pasaulē ir daudz piemēru, kur cilvēki, kas agrāk ir ieņēmuši augstus valsts amatus, ļoti veiksmīgi atgriežas politikā. Spilgtākais ir Japāna, kuras pašreizējais premjerministrs Sinzo Abe ir atgriezies. Pirms tam viņš bija premjers 2006. gadā. Pēdējās vēlēšanās viņš triumfēja - ar pavisam citu redzējumu, citu ekonomisko programmu - un pašlaik ir ārkārtīgi populārs tieši tāpēc, ka viņš pirms tam dzīvē izgāja kaut kādus attīstības posmus.

Pastāv uzskats, ka Latvijas attīstībai ir iespējamais SC partneris pēc nākamajām vēlēšanām.

Viens ir tas viedoklis, ko mēģina kultivēt publiski, otrs ir kaut kāda iespējamā nākotne. Domāju, ka uz valsts politiku šobrīd skatāmies pārāk primitīvi. Caur primitīvu sadarbību, kad partijas sadarbojas cita ar citu nevis tāpēc, ka tām ir līdzīgi ideoloģiskie uzstādījumi, līdzīgi mērķi, bet tas ir tāds savstarpējā izdevīguma princips. To mēs varam redzēt arī šī brīža koalīcijā, kur ir savākti pavisam dažādi cilvēki ar pavisam dažādiem uzskatiem. Kā viņi eksistē kopā - tas ir liels jautājums. Droši vien atbilde ir tā, ka nav īstas alternatīvas. Vismaz pirmajā brīdī nebija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?