Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kia Carens tagad sāk visu no jauna

Normunds Avotiņš

Vēl pirms gada, ierakstot Google meklētājā vārdus Kia Carens, meklētājs izmestu ne sevišķi glīta automobiļa attēlus, kuros pat pēc pieciem «feisliftiem» nojaušama pēc licences ražota otrās šķiras automobiļa persona.

Īstenībā vecais Carens, tāpat kā Eiropā nemīlētais minivens Carnival, bija krietni oriģinālāka un patstāvīgāka konstrukcija, nekā varētu domāt, taču tolaiku unificētās Kia-Hyundai automobiļu platformas tik un tā nebija gluži pēdējais vārds autobūvē.

2013. gadā viss izskatās pavisam citādi. Kia ieguvusi savu, oriģinālu izskatu un turpina stiprināt imidžu ar septiņu gadu garantiju un arvien pievilcīgākiem modeļiem.

Pēc vairākiem stagnācijas gadiem pārmaiņas gaidāmas arī Kia tirdzniecībā Latvijā. Dīleris Kia Automobiles pārdēvēts par Forum Auto un novembrī pārcelsies uz jaunu un plašu Kia autocentru pie lielveikala Spice. Caurumus modeļu gammā aizšpaktelēt gan ir nesalīdzināmi grūtāk, nekā pārkrāsot vecas noliktavas sienas, taču Kia cenšas, cik spēj. Ailīte «kompaktklases minivens» tagad aizpildīta ar jaunu Carens, ko AutoDiena izmēģināja tūlīt pēc pirmās automašīnas piereģistrēšanas.

Aprīkojuma Olimps

Kopš debijas pagājušā gada rudenī jaunais Carens paspējis sacelt pamatīgu jezgu Rietumeiropā. Vācieši nekautrējoties izvirzīja jaunuli VW Touran kaprača lomai, uzsverot gan divreiz bagātīgāku aprīkojumu, gan «ūbergaro» garantijas termiņu.

Martina Vintekorna impērijai tiešām ir par ko raizēties. Carens piedāvājums sastāv no laba industriālā dizaina, ļoti funkcionāla salona un trim atsevišķiem sēdekļiem otrajā rindā. To visu papildina nedaudz garāka riteņu bāze un ievērojami lielāks paša automobiļa garums, kas kopsummā ļauj ceturtās paaudzes Carens nominēt arī par septiņvietīgu automašīnu ar diviem maziem, smieklīgiem krēsliņiem bagāžniekā.

Arī komforta aprīkojuma ziņā Kia ir uzbrucēja pozīcijās - apsildāmi ir ne tikai priekšējie, bet arī otrās rindas sēdekļi un pat stūre. Durvis aizslēdzas un atslēdzas pašas, sēdekļi aizmugurē nolaižas pilnīgi horizontāli.

Piekare bez progresa

Kā agrāk atgadījies ar citiem Kia modeļiem, dizains un aprīkojums skrien pa priekšu tehnikai. Carens ir Kia iespējām atbilstoša dzinēju gamma - divi benzīna dzinēji un viens 1,7 litru dīzelis ar divām dažādām jaudām. Pa vienam dzinējam no katras šķiras iespējams nopirkt arī ar sešpakāpju automātisko kārbu. 136 zirgspēku dīzeļdzinējs vispusīgam ģimenes automobilim šķiet vispiemērotākais, jo tā patēriņš daudz nemainās atkarībā no cilvēku skaita salonā, turklāt notur saprāta robežās degvielas izdevumus gan ikdienas braucienos pa pilsētu, gan tālākā ceļojumā. Slīpie jumta statņi kā nodeva slaidajam siluetam un aerodinamikai mazliet aizsedz sānskatu krustojumos un izbrauktuvēs, taču arī pie tā var pierast. Traucē kas cits. Kia Carens tāpat kā pirms divām paaudzēm hroniski pietrūkst latviski netulkojamā jēdziena draivs. Volkswagen, Opel, Ford un pat Toyota iemācījuši savus kompaktvenus braukt aicinoši un izveicīgi. Jau pirmais rīta līkums pie Touran stūres atgādina, par ko esat samaksājuši, bet Ford C-Max dažkārt brauc pat labāk nekā Focus. Carens turpretim ir mehānismu kopums, kas pilda savu uzdevumu apzinīgi, taču bez jebkādas degsmes.

Pēdējam nav viegli

Automobiļa raksturam nebūtu tik lielas nozīmes, ja Carens būtu tipisks dienesta auto. Taču pie mums jauni kompaktie miniveni nonāk statistikā tikai divos gadījumos - ja tos iegādājas taksometru firmas (tās gan dod priekšroku pazīstamākiem modeļiem) vai tik daudz naudas līzingam atrodas ģimenei.

Tai gan diez vai patiks kokainā Carens piekare, kas ar skaļu būkšķi signalizē par iekrišanu kārtējā bedrē. Kia tirgotāji uzskata, ka problēmu var mīkstināt ar mazākiem diskiem un augstāka profila riepām, taču braukšanas dinamiku un atsaucību stūrei tas, visticamāk, neuzlabos.

Kāds teiks, ka aicinoša vadāmība šādas klases auto ir krietni mazsvarīgāka par duālu klimata sistēmu un maksimālu pasažieru drošību. Taču tieši neizteiksmīgā piekare iegāza Kia Carens vācu Auto Bild salīdzinošajā testā, kur tik maz pietrūka, lai vienreiz tak pārspētu neuzvaramo Touran. Pirms diviem gadiem Kia inženieri solīja pievērsties ritošās daļas pilnveidošanai. Tomēr rādās, ka galvenā likme joprojām ir Pētera Šreijera dizains un pievilcīgā cena. Iznāk, ka Carens gluži vienkārši iznācis par vēlu. Ja Kia startētu ar šādu MPV pirms gadiem trim, konkurenti kostu pirkstos, taču tagad Kia vienkārši izdarījis visu pareizi, lai neatpaliktu no citiem. Bet iedzinēji gaužām reti kļūst par uzvarētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kia Carens Vērtē Normunds Avotiņš

5 5 5 5 5
Dizains
Atraktīvs, dinamisks veidols, papildināts ar jaunākās paaudzes gaismas tehniku.
5 5 5 5 5
Tehnika
Neizteiksmīgā šasija, kokainā piekare un sintētiskā stūre padara Carens pagalam neinteresantu braukšanā.
5 5 5 5 5
Komforts
Lai gan Carens nav traki lēts, tā aprīkojums liek konkurentiem izskatīties pēc trūcīgiem skopuļiem.

Cenas

Kia Carens 1.6 GDI 21 290 eiro
Kia Carens 2.0 GDI A/T 23 290 eiro
Kia Carens 1.7 CRD 22 990 eiro
Kia Carens 1.7 CRD A/T 24 990 eiro

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?