Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ķīna neizskauž spīdzināšanu

Cilvēku spīdzināšana, kas bija ikdienišķa parādība tumšajos viduslaikos Eiropā, izrādās, joprojām ir izplatīta Ķīnā, kur likumsargi nereti izmantojot brutālas metodes, lai izspiestu atzīšanos no aizdomās turētajiem un piespiestu tiesību aktīvistus «turēt muti». Tas izriet no pazīstamās starptautiskās cilvēktiesību aizstāvības organizācijas Amnesty International (AI) nesen publicētā ziņojuma, kurā apkopotas aizturēto cilvēku aizstāvju liecības par policistu cietsirdīgo izturēšanos.

Šādi gadījumi ir regulāri, neraugoties uz Ķīnas autoritārās vadības pēdējā laika centieniem un solījumiem reformēt krimināltiesību sistēmu, lai padarītu to cilvēcīgāku.

Reformu efektu nejūt

Komunistiskās Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins kopš stāšanās amatā pirms trim gadiem vairākkārt uzsvēris, ka viena no viņa prioritātēm ir uzlabot krimināltiesību sistēmu, kas gadiem ir izpelnījusies starptautiskās sabiedrības nopēlumu par necilvēcisko izturēšanos pret apsūdzētajiem. Sji Dzjiņpins solījis nostiprināt likuma varu Ķīnā un sodīt policistus, kas ar spīdzināšanu izspiež atzīšanos arī gadījumos, kad nav neapgāžamu pierādījumu par apsūdzētā cilvēka vainu.

Pēdējos gados Ķīnā spēkā stājušies likumi, kas aizliedz tiesām izmantot liecības, kas no tiesājamajiem iegūtas vardarbīgā ceļā. Savukārt pirmstiesas izmeklēšanas izolatoros obligāti jābūt izvietotām videonovērošanas kamerām, lai novērstu fiziskas un psiholoģiskas vardarbības lietošanu nopratināšanā.

Tomēr AI ziņojumā, kura tapšanas laikā aptaujāti 37 ķīniešu juristi un aplūkoti vairāki simti spriedumu, noskaidrots, ka reformas nav palīdzējušas izveidot daudz cilvēcīgāku krimināltiesību sistēmu. «Ķīnas krimināltiesību sistēmā joprojām ir plaši izplatītas piespiedu atzīšanās, kas iegūtas spīdzināšanas ceļā, bet juristi, kas uzdrošinās par to sūdzēties, bieži saņem draudus, tiek šantažēti vai pat tiek aizturēti un spīdzināti,» teikts ziņojumā.

Bijušais prokurors un jurists Tans Dzjitiaņs no Pekinas ziņojuma autoriem stāstījis, ka pērn martā ticis spīdzināts, jo veicis izmeklēšanu par kādu slepenu izmeklēšanas cietumu Dzjaņsaņdzjanas pilsētā valsts ziemeļaustrumos. «Mani piesēja pie metāla krēsla, sita pa seju, spēra pa kājām un ar pilnu plastmasas ūdens pudeli iesita tik stipri pa galvu, ka es zaudēju samaņu,» sacīja Tans Dzjitiaņs.

Honkongā bāzētā cilvēktiesību organizācija China Human Rights Lawyers Concern Group apgalvo, ka kopš jūlija Ķīnā aizturēti vismaz 159 juristi.

ANO sāks izvērtēšanu

Ķīnas tieslietu sistēmas pārzinātāji lēš, ka mazāk nekā 20% no visiem kriminālapsūdzētajiem ir iespēja saņemt jurista palīdzību, tāpēc spīdzinātājiem visbiežāk izdodas izvairīties no atbildības par pastrādātajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

«Kādas cerības var būt ierindas apsūdzētajiem sistēmā, kurā pat viņus aizstāvošie juristi var kļūt par policistu spīdzināšanas upuriem?» vaicā AI Īrijas nodaļas vadītājs Kolms O'Konors. «Šķiet, Ķīnas valdību daudz vairāk uztrauc iespējamās neērtības, ko varētu radīt netaisnīgi notiesāšanas gadījumi, nevis tas, kā ierobežot aizturēto spīdzināšanu.»

Ķīnas Ārlietu ministrija kritizējusi AI ziņojumu, norādot, ka Ķīnas valdība strādājot, lai uzlabotu tieslietu sistēmu un cilvēktiesību stāvokli. «Ķīna ir valsts, kurā valda likuma vara,» ministrijas paziņojumu citē The New York Times. «Ķīnas likumi skaidri deklarē, ka iegūt atzīšanos spīdzinot ir pretlikumīgi.»

Apvienoto Nāciju Spīdzināšanas novēršanas komiteja Ženēvā šonedēļ sāk izvērtēt, cik veiksmīgi Ķīna ievēro pašas 1988. gadā ratificēto ANO Konvenciju pret spīdzināšanu. Līdz šim Ķīna izpelnījusies komitejas kritiku par nespēju novērst drošības iestāžu visatļautību, izmantojot fiziskās un psiholoģiskās spīdzināšanas metodes, lai ietekmētu apsūdzētos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?