Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ko sagaidām no valdības

Romāns Meļņiks

Lai arī cik laba vai slavēta būtu iepriekšējā valdība, veidojoties jaunai, ikreiz ceram, ka tā būs labāka vai vismaz ne sliktāka par iepriekšējo. Tāpat arī šoreiz, kaut labi zinām, ka nākamajai valdībai būs lemts nostrādāt vien nepilnu gadu, līdz tās vietā nāks 12. Saeimas veidotais Ministru kabinets.

Atceroties daudzos kašķus, kas pēdējā laikā bija raksturīgi nu jau demisionējušās valdības koalīcijai, pirmā lieta, ko gribētos, - lai partijas, kas veidos nākamo valdību, jau savlaicīgi spētu vienoties par savstarpēji korektiem sadarbības noteikumiem. Priekšā ir vēlēšanu laiks, skaidrs, ka valdību veidojošās partijas lielā mērā cīnīsies par vienu un to pašu vēlētāju loku.

Ja tās neatteiksies no līdz šim piekoptās politisko partneru pazemošanas taktikas, nav grūti prognozēt, ka pašas arī būs lielākās zaudētājas. Tāpēc prātīgāk tām būtu konkurēt ar labāku piedāvājumu, aktīvāku rīcību problēmu risināšanā, demonstrējot augsti atbildīgu attieksmi pret valsti un tās iedzīvotājiem.

Esam piedzīvojuši, ka izdabāšana starptautiskām institūcijām un ārvalstu kapitālam, tieksme pēc formāliem cipariskiem rādītājiem Latvijas politiķiem daudzkārt bijusi augstāka prioritāte nekā atbalsts vietējās uzņēmējdarbības konkurētspējas pilnveidošanai. Tādai attieksmei jāpaliek pagātnē. No jaunās valdības gribētos sagaidīt lielāku ieklausīšanos vietējo uzņēmēju, tos pārstāvošo nevalstisko organizāciju, kā arī zinātnieku, augstskolu mācībspēku, pašvaldību vadītāju un arī Saeimas opozīcijas viedokļos. Jo svarīgs ir risinājums, nevis tas, kuram pirmajam tas ienācis prātā. Savukārt paštaisnums un politiskā greizsirdība ir attīstību bremzējoši, nevis veicinoši faktori.

Šobrīd sākusies diskusija par to, vai ministru amatos būtu liekami pārstāvji no attiecīgo jomu profesionāļiem vai partiju vides. Abām pieejām ir gan savi plusi, gan mīnusi.

Ja ministrs ir politiķis, kurš kandidē vēlēšanās un cer turpināt strādāt arī nākamajā valdībā, viņa attieksme pret sabiedrību ir daudz atbildīgāka, skatījums uz attiecīgo jomu - ilglaicīgāks. Vienlaikus pastāv liels risks, ka šāds ministrs maksimāli izvairīsies no nepopulāru lēmumu pieņemšanas un būs tendēts augsto amatu izmantot kā administratīvo resursu priekšvēlēšanu kampaņā. Savukārt profesionālis savā darbībā varētu būt neatkarīgāks no pārstāvētās partijas politiskajām interesēm, taču tajā pašā laikā noskaņots risināt tikai attiecīgā brīža problēmas, iespējams, šauras profesionālas grupas interesēs.

Lai arī kāda būtu pieeja ministru izvēlē, no sabiedrības viedokļa būtiski, lai viņi būtu gan cienīti profesionālajā vidē, gan saņemtu partijas, kas izvirzījusi, un koalīcijas kopumā atbalstu, lai viņi strādātu ar ilgtermiņa skatījumu uz valsts attīstību un neizmantotu amatu sevis popularizēšanai priekšvēlēšanu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?