Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Krievijā baidās no miličiem

Krievijas tiesa piektdien piesprieda mūža ieslodzījumu bijušajam milicijas majoram Denisam Jevsjukovam, kura sarīkotais slaktiņš Maskavas lielveikalā kārtējo reizi atgādināja par briesmām, kas Krievijas iedzīvotājiem draud no saviem miličiem. Aptaujas rāda, ka liela daļa iedzīvotāju baidās no miličiem, kurus uzskata nevis par kārtības sargiem, bet gan potenciālu draudu savai drošībai. Krievijas milicija ir bēdīgi slavena ar korupciju un patvaļu, tādēļ valdība plāno būtiskas reformas, lai attīrītu miliciju no nepiemērotiem darbiniekiem.

Slaktiņš lielveikalā

D.Jevsjukova sarīkotais slaktiņš bija pēdējo gadu spilgtākais milicijas darbinieku patvaļas piemērs. Pagājušā gada aprīlī D.Jevsjukovs svinēja savu dzimšanas dienu un sastrīdējās ar sievu un sievastēvu. Viņš paķēra pistoli un devās uz netālo lielveikalu. Par viņa pirmo upuri kļuva taksists, kurš bija aizvedis D.Jevsjukovu līdz lielveikalam. Pēc tam milicijas majors iegāja veikalā un sāka nesakarīgi šaut uz cilvēkiem. Viņš nogalināja veikala kasieri, vēl septiņi cilvēki tika ievainoti. Par laimi, veikalā tobrīd bija tikai ap 20 cilvēku, jo pretējā gadījumā upuru skaits varēja būt vēl lielāks.

Prokurori tiesā uzsvēra, ka D.Jevsjukovs ne tikai gribējis nogalināt savus upurus, bet arī izrādīt savu varu pār cilvēkiem, pazemot viņus. Pēc apcietināšanas D.Jevsjukovs tā arī nespēja paskaidrot savas rīcības motīvus. Viņš apgalvoja, ka vispār neatceras liktenīgās dienas notikumus, aizmirsis pat to, kā svinējis dzimšanas dienu. Ekspertīze atzina D.Jevsjukovu par pieskaitāmu, viņš nebija ne alkoholiķis, ne narkomāns.

Šis noziegums izraisīja lielu rezonansi Krievijas sabiedrībā. D.Jevsjukovs tika padzīts no milicijas, viņam atņēma majora pakāpi. Savu amatu zaudēja arī Maskavas milicijas priekšnieks Vladimirs Proņins. Krievijas prese sprieda, ka milicijā nepieciešamas būtiskas pārmaiņas. Šķiet, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ņēmis vērā šos secinājumus, jo dienu pirms sprieduma nolasīšanas lielveikala slaktiņa lietā viņš paziņoja par Iekšlietu ministrijas reorganizāciju. No amata atlaisti divi iekšlietu ministra vietnieki un vairāki reģionu milicijas priekšnieki.

Miliču ir par daudz

Reformu plāns paredz atņemt Iekšlietu ministrijai dažas funkcijas, piemēram, atskurbtuvju uzturēšanu, transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšanu un ārzemnieku izraidīšanu no valsts. Kopumā iecerēts par 20% samazināt 1,4 miljonus darbinieku lielos Iekšlietu ministrijas spēkus. Pēc ekspertu domām, tas ir pareizs lēmums, jo miliču Krievijā ir krietni par daudz. «Ja mēs tagad veiktu pārbaudi, atklātu 30% alkoholiķu un psihopātu, ko vajadzētu atlaist,» uzskata pētnieks Mihails Vinogradovs.

Citi eksperti spriež, ka iecerētās reformas ir vairāk kosmētiskas, lai gan milicijai būtu vajadzīgs kapitālais remonts. Pēdējā laikā regulāri pienāk ziņas par noziegumiem, ko pastrādājuši milicijas darbinieki. Iekšlietu ministrs Rašids Nurgalijevs pat paudis viedokli, ka pilsoņiem ir tiesības uz pašaizsardzību, ja viņu dzīvību apdraud miliči.

Kā liecina Levada centra veiktā sabiedriskās domas aptauja, Krievijā gandrīz 70% iedzīvotāju baidās no miličiem. Milicijai uzticas tikai 30% aptaujāto. 85% uzskata, ka milicijas patvaļa Krievijā ir ļoti nopietna problēma. Miliču patvaļu veicina nesodāmības apziņa, jo viņiem šķiet, ka neviens viņus nevar saukt pie atbildības. «Miliči zina, ka viņiem nekas par to nebūs,» laikrakstam Novije izvestija stāsta M.Vinogradovs. Viņš uzskata, ka notiesātos miličus vajadzētu ievietot vienā kolonijā ar parastiem noziedzniekiem, jo šāda perspektīva daudzus miličus varētu atturēt no noziegumiem.

D.Jevsjukovam piespriests mūža ieslodzījums stingrā režīma kolonijā. Viņa advokāte Tatjana Bušujeva vēsta, ka plāno pārsūdzēt šo spriedumu. Daļa cietušo uzskata, ka D.Jevsjukovs patiesībā būtu pelnījis nāvessodu, tomēr Krievijā tas vairs netiek piemērots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Noziegumi

2009.gada aprīlī milicijas majors Deniss Jevsjukovs kādā Maskavas lielveikalā nošāva divus un ievainoja septiņus cilvēkus. Oktobrī ceļu policists Tuvā nošāva 17 gadu vecu pusaudzi. Decembra beigās Maskavā milicijas apakšpulkvedis Anatolijs Maurins nošāva sniega tīrītāju, kurš aizķēra viņa automobili. Janvāra sākumā Tomskā milicis līdz nāvei piekāva žurnālistu, kurš bija nonācis atskurbtuvē. Februāra sākumā Jekaterinburgā miliči piekāva un aplaupīja 62 gadus vecu profesoru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?