Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lāči varēs izvingrināt ķepas

Līgatnes dabas takās dzīvojošie lāči Mikus un Puika ap Ziemassvētkiem varēs izmēģināt jaunu 3000 m2 lielu pastaigu laukumu, bet apmeklētājiem būs iespējams tos daudz labāk apskatīt. Pašlaik vēl tiek betonēti pamati, bet līdz decembra beigām jābūt gatavam dubultajam nožogojumam ap dzīvniekiem atvēlēto teritoriju. Savukārt nākamajā gadā šai vietai Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) plāno meklēt jaunu apsaimniekotāju.

Mikus un Puika dzimuši Rīgas zooloģiskajā dārzā, bet kopš 1995. gada tie mīt Līgatnē. Lāčiem jauns mājoklis ir kopš pagājušā gada novembra, taču tam apkārt līdz šim nebija āra pastaigu laukuma, tāpēc apmeklētājiem no attāluma caur režģi pagaidām redzami vienīgi dzīvnieku silueti. Pašlaik labi apskatīt var Ilzīti, kas mīt blakus iežogojumā. Šo dzīvnieku kopēja, par lāču mammu dēvētā Velga Vītola atzīst, ka viņai ir patiess prieks par topošo pastaigām domāto teritoriju, jo rezultātā daudzreiz pieaugs lāču puikām pieejamā platība. Tie varēs izbaudīt pastaigas šajā reljefainajā teritorijā, kurā aug koki, atrodas lieli akmeņi. Te izrakts arī neliels dīķītis, jo dzīvniekiem vasarā ļoti patīk plunčāties ūdenī. Velga atzīst, ka pēc rakstura abi lāči ir ļoti atšķirīgi - Mikus ir vadonis un sargs, savukārt Puika ir mierīgāks, viņam patīk vispirms apsēsties un tad kaut ko darīt. Dzīvnieki labprāt spēlējas ar zariem, veļ bluķi, rotaļīgi cīkstas savā starpā. Rudenī lāči mielojas ar āboliem, burkāniem, ozolzīlēm, bet lielākais kārums tiem ir medus. Velga uzskata, ka jaunais pastaigu laukums Ziemassvētkos būtu skaista dāvana. Būvniecības procesa troksnis dzīvniekus pārlieku neuztraucot, arī tāpēc, ka lāči rudenī kļūst miegaināki. Parasti šie ķepaiņi guļ ziemas miegu, bet lāči Līgatnē to nedara, jo to uzmanību nereti piesaista apmeklētāju radītais troksnis.

Sola drošu nožogojumu

Lāču pastaigu laukuma žoga būvniecība izmaksā 97 tūkstošus latu, Dienu informēja DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts. Tas tiks veidots maksimāli drošs, lai novērstu lāču izrakšanās iespējas. Tieši tā 2012. gada 22. aprīlī brīvībā izkļuva Līgatnes lācene Made, kas beidzās ar tās nošaušanu. Tāpēc lāču pastaigu laukums tiks izbūvēts, vispirms veidojot betona pamatus divu metru dziļumā, bet vēl horizontāli tiks iestrādāts metāla režģis. Iekšpusē pa perimetru tiks izlikti akmeņi un darbosies dubultā elektriskā gana sistēma, paskaidroja M. Zīverts. Līgatnes takās apmeklētājiem šogad ir izveidota arī jauna ekspozīcija par lūšiem, tāpat ir salaboti vairākās vietās izskalotie ceļi, šim nolūkam iztērēti 12 tūkstoši latu. Šomēnes iecerēts uzlabot mežacūku iežogojumu. Diena jau iepriekš rakstīja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot pārbaudes dabas takās, šajā gadā bija konstatējis atsevišķas nepilnības, piemēram, tika atzīts, ka lāčiem nav nodrošinātas pastaigas, kā arī kopā tiek turēti dažādu dzimumu nekastrēti dzīvnieki, kas var novest pie nekontrolētas vairošanās. Pašlaik visi šie trūkumi ir novērsti - dzīvnieki ir sterilizēti, tie atrodas regulārā veterinārārsta uzraudzībā, bet lāčiem drīzumā būs pieejams pastaigu laukums, tāpat DAP turpina regulāri sadarboties ar PVD, paskaidroja M. Zīverts.

Būs jauns apsaimniekotājs

Nākamajā gadā starp abiem lāču iežogojumiem tiks veidota jauna taka, kas apmeklētājiem ļaus vēl labāk apskatīt šos dzīvniekus, bet, izmantojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļus, plānots izbūvēt aptuveni 1,3 km garu taku pie briežu un aļņu voljēra, Dienai pastāstīja DAP Dabas tūrisma infrastruktūras departamenta direktors Valērijs Seilis. Vēl tiks meklētas iespējas atjaunot lūšu un uzlabot citu dzīvnieku mītnes. Kopš pagājušā gada, kad Gaujas nacionālā parka fonds atteicās no šīs vietas apsaimniekošanas, objekts atrodas DAP pārziņā. Taču vēl līdz decembra beigām ir plānots izsludināt konkursu par tiesībām apsaimniekot Līgatnes dabas takas. Tātad jaunajā tūrisma sezonā šajā vietā varētu saimniekot kāds cits, DAP saglabājot uzraudzības funkcijas. Jaunais apsaimniekotājs tad būs atbildīgs par dzīvnieku kopšanu, dabas taku infrastruktūras uzturēšanu un varēs nodarboties ar uzņēmējdarbību šajā teritorijā. Taču DAP pārstāvji sola, ka konkursa nolikumā būs noteiktas prasības šī objekta nākamajam apsaimniekotājam, lai nodrošinātu šī dabas izglītības un tūrisma objekta saglabāšanu, kā arī dzīvnieku labturības prasību ievērošanu.

Līgatnes dabas takas ik gadu apmeklē 50-60 tūkstoši cilvēku. Ziemā, kad uzsnieg sniegs, šeit ir ne vien apskatāmi lāči, aļņi, stirnas, mežacūkas un citi dzīvnieki, bet te var arī slēpot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?