Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latu iznīcināšana

Sandris Točs

Lata monētu un banknošu fiziska iznīcināšana, protams, ir simbolisks eiro ieviešanas notikums. Tiešām grūti iedomāties, kā labi apmaksātā eiro popularizācijas konkursa uzvarētājs panāks emocionāli pozitīvu sabiedrības iesaisti arī latu utilizācijas pasākumā.

Lats tiek aizvadīts bez goda - kā kaut kas traucējošs un nevajadzīgs, kā nerealizēta iespēja, kas vairs nevienam nav vajadzīga. Nav valstsvīra, kas godam - salutējot - pavadītu pēdējā gaitā savu valūtu, kas kalpojusi neatkarīgajai Latvijas valstij. Pateiktu paldies valūtai, kas pēc neatkarības atjaunošanas radīja iespēju izveidot plaukstošu un zeļošu mūsu pašu neatkarīgo Latviju, kuras valūta lats kalpoja par stingru pamatu tautsaimniecības attīstībai un izaugsmei. Tāda valstsvīra nav, jo tādas apziņas Latvijā nav. Un nekā tāda nav bijis. Neatkarīgās valsts mūžs ir bijis pārāk īss.

Valsts prezidents Andris Bērziņš kādā televīzijas intervijā nesen izteicās, ka, par spīti nelabvēlīgajai sabiedrības attieksmei un milzīgajai neskaidrībai, kas valda visā Eiropas kontinentā, eiro mums tomēr ir jāievieš, jo uz to esot iets jau no 1993. gada.

Vispirms brīnījos, domādams, ka Valsts prezidents varbūt ir pārteicies. Jo 1993. gada 5. martā tikai tika laista apgrozībā pirmā atjaunotā lata naudas zīme - Latvijas Bankas piecu latu banknote. Tagad es saprotu, ka prezidents pateica, kā ir.

Lai arī pašu eiro ieviesa tikai 1999. gada 1. janvārī, bet taustāmu veidolu tas ieguva tikai 2002. gada 1. janvārī, kad apgrozībā nāca eiro banknotes un monētas, mērķi izveidot monetāro savienību un ieviest vienotu valūtu pieņēma jau 1992. gada Māstrihtas līgumā jeb līgumā par Eiropas Savienību.

Kad Latvijas ceļa premjers 1994. gadā par Latvijas mērķi pasludināja iestāšanos Eiropas Savienībā, tika definēta arī pēc iespējas dziļākas integrācijas politika, kura, varas partijām mainoties, nav mainījusies. Tāpēc nebrīnīsimies, ka valsts vadošo domubiedru pulciņš par kaut ko līdzīgu sapņoja jau 1993. gadā, ko tad arī pieminēja prezidents Andris Bērziņš.

Savukārt lats, kas nomainīja PSRS okupācijas rubli, jau no sākta gala tika uzskatīts par pagaidu valūtu, kas sākumā bija piesaistīts starptautiskajam valūtu grozam, vēlāk eiro un nekad nekalpoja par pilnvērtīgu Latvijas valūtu kā ekonomikas instrumentu, bet bija tikai grāmatvediska valūtu attiecība. Latvijas atteikšanās no savas monetārās politikas tika sludināta kā liela gudrība un tikums.

Tagad lats tiek iznīcināts pavisam - sasmalcināts, sagriezts un pārkausēts -, it kā kāds negribētu, lai, nedod Dievs, jebkad kāds varētu to atjaunot! Pat nedomājot par to, ka neatkarīgi no mūsu gribas vai bezgribas Eiropā var pienākt tāda X stunda, kad kļūst vajadzīga lata atjaunošana un tam noderētu nesagrieztie lati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?