Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Latvisks ēdiens

Marta sākumā Kopenhāgenas starptautiskajā skolā, kurā mācās mana meita, svin ikgadējās kultūras dienas - katras valsts pārstāvjiem jāparāda savai valstij raksturīgākais, interesantākais, īpašais. Tajā skaitā viens pavisam konkrēts darbs - sagatavot abu trešo klašu bērnu un skolotāju pusdienām kādu nacionālo ēdienu.

Tā kā izvēlētais ēdiens vienā no trijām kategorijām - siltais ēdiens, dārzeņi un salāti, deserts - jāpiesaka jau laikus, lai nerastos pārbagātība vienā un nepietrūktu kādā citā kategorijā, laika pārdomām ir gana. Taču tas nav viesis skaidrību manā galvā, ko latviešiem vien raksturīgu piedāvāt gana izvēlīgiem astoņus un deviņus gadus veciem ēdējiem, kuru emocijas nav noslēpjamas aiz ieaudzināta pieklājības smaidiņa. Skaidrs tikai tas, ka ēdienam jābūt ne vien garšīgam, bet arī acij tīkamam. Turklāt jārada labs iespaids par mūsu valsti un tautu.

Domās pārcilājot latviešiem raksturīgos ēdienus un atmetot tos, kas kopēti no mūsu tuvākajiem un tālākajiem kaimiņiem Eiropā (jo meitas klasē un tai paralēlajā ir vācieši, zviedri, somi, krievi, dāņi, itāļi), izvēlei atstāju man zināmos senākos latviešu ēdienus, ko galdā ceļam svētkos. Kurzemnieku sklandrauši? Man pašai garšo un acij īpaši tīkama liekas saulaini oranžā apceptas burkānu masas virsiņa (tos arī nebūtu grūti pagatavot, jo rudzu miltus Dānijā var dabūt), taču neesmu droša, ka bērnus iekārdinās rudzu miltu rauši ar kartupeļu un burkānu pildījumu. Vismaz manu meitu tie neiekārdina, tāpat kā man viņas vecumā vienaldzīgi bija manas suitu tēvamātes ceptie rauši. Sklandraušu garšas sajūta nāk ar gadiem, nemaz nerunājot par skābputru un pienā vārītām reņģēm.

Vīrs ieteica izvēlēties ķimeņu sieru. Kur lai to šeit dabūju? Turklāt visgaršīgākais man šķiet mammas darinātais svaigais siers no pašu govs piena, un to iespējams dabūt tikai Latvijā Jāņu laikā. Ābolmaize? Varbūt tā arī ir latviska, taču dāņu kraukšķīgais brīnums ar biezenī savārītiem āboliem šajos platuma grādos var izrādīties nepārspējams.

Rupjmaizes kārtojums? Lai gan ar rupjmaizi šeit nevienu nepārsteigsi, šī nebūtu slikta izvēle garšas un izskata ziņā, tomēr nav piemērota konkrētam gadījumam, kad klases telpā ēdiens tiek pasniegts ap 40 cilvēkiem vienlaikus. Vēl paliek speķa pīrāgi, kuru apaļie, spīdīgi brūnie sāni varētu būt pietiekami kārdinoši arī daudz pasaulē redzējušajiem starptautiskās skolas skolēniem.

Ideju meklējumos pārlapoju arī 2008.gadā valsts apaļajai jubilejai par godu tapušo bukletu par elegantām latviešu nacionālajām uzkodām, kuras gatavojis Mārtiņš Rītiņš kopā ar arodskolu audzēkņiem no Latvijas zemnieku saimniecībās audzētiem labumiem. Laikam arī šīs kārdinošās un modernizētās nacionālās uzkodas būs jāmēģina atdarināt citā laikā un vietā.

Tā nu, pārdomu laikam ejot uz beigām, esmu palikusi pie mūsu mājās pārbaudītas vērtības jeb sāļā deserta, ko meita atzīst par ļoti labu esam. Tie ir vienkārši siera cepumi, darināti pēc 1938.gadā izdotā no mātesmātes mantotā Mājturības leksikona receptes. Vēl latviskākai garšai pievienošu arī ķimenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?