Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Liepājā Ulmani negaida

Valstsvīra Kārļa Ulmaņa piemineklis, kuru sākotnēji bija paredzēts uzstādīt Turkmenistānā, jau pusotru gadu atrodas akmeņkaļa Ivara Feldberga mājas pagalmā Zolitūdē. «Man pret to nav iebildumu. Nāk cilvēki. Padod godu. Tomēr man ir kauns par šo valsti,» Dienai sacīja amata meistars. Vienu brīdi bijusi doma novietot pieminekli ielas pusē, tad «nāktu mammītes un varētu nolikt ziedus».

Gluži pabeigts monuments vēl nav. Lai to izdarītu, tēlniecei Artai Dumpei ir jāzina, kur tas atradīsies. Pieminekli piedāvāts uzstādīt Liepājā, bet domes vadības izraudzītā vieta pie Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolas pieminekļa veidotājiem nešķiet labākā izvēle. Viņi to vairāk redz skvērā pilsētas centrā.

Jāmeklē vieta Latvijā

Uzstādīt pilsētā Latvijas brīvvalsts pēdējā prezidenta K. Ulmaņa monumentu Liepājai piedāvāja Rīgas Latviešu biedrības un Nacionālās kultūras biedrības attīstības fonds. Tas notika jau iepriekšējā sasaukumā, kad pilsētas mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija vēl nebija vienā koalīcijā ar Saskaņas centru. Liepājā 1919. gada pavasarī uz kuģa Saratov atradās K. Ulmaņa vadītā Latvijas Pagaidu valdība. To fonda pārstāve Mirdza Stirna minēja kā galveno iemeslu, kāpēc piedāvājums izteikts šai pilsētai. Piemineklis ir veidots par tautas saziedotajiem līdzekļiem, un sākotnēji to bija paredzēts uzstādīt Turkmenistānā, kur Krasnovodskas (Turkmenbaši) kapsētā atdusas K. Ulmanis, bet precīza kapa vieta nav zināma. Kad kļuva skaidrs, ka tuvākajos piecos gados Turkmenistānā to nebūs iespējams uzstādīt, piemineklim sāka meklēt vietu Latvijā.

M. Stirna kopā ar pieminekļa veidotājiem bijusi arī Liepājā apskatīt vietas, kur to varētu novietot. Gan M. Stirna, gan I. Feldbergs un A. Dumpe Dienai atzina, ka viņiem piemērotākā šķitusi vieta skvērā pilsētas centrā. Domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja jau šajā sasaukumā vēlreiz atbalstīja speciāli izveidotās darba grupas ieteikumu novietot K. Ulmaņa pieminekli pie 5. vidusskolas, jo K. Ulmanis ir piedalījies skolas pamatakmens ielikšanā 30. gadu otrajā pusē. Par komitejas viedokli nesen informēja portāls Ir.Liepāja, tajā bija teikts, ka 5. vidusskolas direktorei Intai Seržantei nebija viedokļa par K. Ulmaņa tēla novietošanu pie viņas vadītās iestādes, jo direktore par to dzirdējusi pirmo reizi. Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde, kura vadīja darba grupu un ir arī komitejas priekšsēdētāja, Dienai teica, ka dome fondam jau nosūtījusi vēstuli, kurā informē par savu viedokli, un tagad gaida tā atbildi. Viņa nedomā, ka tā ir nomaļa vieta, jo skola atrodas līdzās ielai, kas savieno autoostu ar pilsētas centru. Atbildot uz vaicāto, kāpēc to nevarēja novietot centrā, S. Golde minēja vairākus iemeslus. Piemineklis esot darināts īpašam mērķim - uzstādīšanai piemiņas vietā kapos - un skatāms no vienas puses. Darba grupas diskusijās arī izskanējis, ka nebūtu labi politiķu un valstsvīru pieminekļus izvietot pilsētas centrā, piebilda S. Golde. M. Stirna noraida pieņēmumu, ka tas būtu kapu piemineklis, jo arī tālajā zemē to bija plānots novietot parkā. Ar vietas izvēli nav mierā arī tēlniece A. Dumpe - tas tagad tiek veidots kā piemineklis Ministru prezidentam, kuru būtu labi novietot nozīmīgākā vietā.

Politiķu interese noplok

Tēlniece A. Dumpe kopā ar akmeņkali I. Feldbergu, kā arī ar tēlnieku Laimoni Šmitu veidoja arī K. Ulmaņa pieminekli, kuru valstsvīra 133. dzimšanas dienā 2010. gada septembrī atklāja viņa dzimtas mājās Bērzes pagasta Pikšās. Tas bija mēnesi pirms 10. Saeimas vēlēšanām. Pieminekli atklāja toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers, klātesot ap 1000 cilvēkiem, kuru vidū bija daudzi politiķi - ne tikai no Zaļo un Zemnieku savienības un Visu Latvijai!-TB/LNNK, kuru biedri Pikšās ierodas ik gadu. Pirms desmit gadiem skvērā pretim Ārlietu ministrijai uzstādīja tēlnieka Ulda Kurzemnieka un arhitekta Agņa Lukševica veidoto K. Ulmaņa pieminekli. Abos gadījumos par viņa piemiņas iemūžināšanu iestājās Latvijas Zemnieku savienība, kuras dibinātājs bijis K. Ulmanis. Liepājas partijai ir līgums ar ZZS, bet šoreiz diskusijās ZZS nav tik ļoti iesaistījusies.

Domes vadība noliedza, ka lēmums atteikties no K. Ulmaņa tēla novietošanas centrā būtu saistīts ar sadarbības partneriem no Saskaņas centra. Liepājnieks Valērijs Agešins (SC) sacīja, ka domes deputāti ir brīvi savā rīcībā. Viņi arī neesot saistīti ar to zvērestu, ko V. Agešins ir devis kā Saeimas deputāts, solot aizstāvēt Latviju kā demokrātisku valsti. «Izdarot valsts apvērsumu, Kārlis Ulmanis sabradāja Latvijas valsts pamatlikumu un iznīcināja demokrātiju,» teica V. Agešins. Taču viņš novērtējot K. Ulmaņa vēsturisko lomu 1919. gadā, kad Liepāja kļuvusi par Latvijas galvaspilsētu. SC deputāts atzīst arī K. Ulmaņa kā tautsaimnieka nopelnus valsts attīstībā, taču nedomā, ka tāpēc Liepājā būtu nepieciešams viņa piemineklis. Liepājā dzīvo arī bijušais Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš, kurš īpaši nebija jutis kaislības, kuras izraisījis šis strīds. Arī viņam šķiet, ka centrā bija iespējams atrast piemērotu vietu. Tajā pašā laikā viņš nedomā, ka ar pieminekļa novietošanu pie 5. vidusskolas būtu noniecināta valstsvīra piemiņa. Tā ir viena no lielākajām skolām Latvijā, gaiša vieta, kur var sapulcēties arī daudz cilvēku un rīkot pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?