Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lieto vitamīnus un nebaidās

«Biju uztaisījis kafiju, brokastis un gaidīju mājās vecākus. Tad pēkšņi izdzirdēju lielu troksni, istabā ielidoja granāta, bet neatceros, kādu vielu tā izdalīja. Es it kā apdullu, un nākamajā mirklī mani jau turēja ciet vīrieši, kuru sejas sedza maskas; daži vīrieši iekļuva pa durvīm un uzreiz sāka pārmeklēt mēbeles.

Kāds Ekonomikas policijas darbinieks bija ļoti rupjš un draudēja - ja pretošos, man sāpēs. Daudz ko no tās dienas notikumiem vairs neatceros, bija šoks. Un arī tāpēc, ka to dzīves posmu liku sev aizmirst,» atklāj Deniss Čalovskis, kuru Amerikas Savienoto Valstu varas iestādes apsūdz par līdzdarbošanos Gozi datorvīrusa izveidē, kas inficējis vairāk nekā miljonu datoru visā pasaulē.

Lasīja un atspiedās

Šis Denisa dzīves posms sākās pagājušā gada 4. decembrī. Par policijas specvienības īstenoto triecienuzbrukumu un sabiedrībai vēl nezināma puiša aizturēšanu Imantas blokmājā tovakar stāstīja gandrīz visās televīzijas ziņu pārraidēs, piedēvējot toreiz vēl 27 gadus vecajam puisim iesauku Imantas hakeris. Pats Deniss gan bijis pilnīgā neziņā: «Mani vienkārši aizveda uz Čiekurkalna izolatoru un neko neteica. Par ko mani tur aizdomās, uzzināju tikai pēc dažām dienām, kad tiku pārvests uz Rīgas Centrālcietumu. Sākumā sēdēju kamerā kopā ar vēl 15 cilvēkiem, vēlāk mani ielika četrvietīgā. Tur arī paliku visu laiku.» Deniss atceras, ka centies nedomāt ne par to, uz cik ilgu laiku tumšā kamera kļuvusi par viņa «mājām», ne par citām lietām, kas viņu varētu sagaidīt. Uzreiz pēc notikušā jaunieša ģimene nolīga advokāti Ilonu Bulgakovu, un pēc tam viens pēc otra savus pakalpojumus sākuši piedāvāt citi Latvijā pazīstami aizstāvji, neprasot par tiem atlīdzību. Deniss atklāj, ka kopumā viņi, neskaitot I. Bulgakovu, ir pieci, un piebilst, ka viņa patieso draugu skaits gan izsakāms nevis ar vienas, bet divu roku pirkstiem: «Cietumā man bija emocionāli ļoti grūti - izturēju, tikai pateicoties draugu un ģimenes atbalstam. Vienu stundu mēnesī varēju tikties ar mammu - viņa man stāstīja, kas notiek pasaulē. Arī draugi nevis attālinājās, bet tieši otrādi - mūsu attiecības kļuva vēl ciešākas. Viņi man gādāja grāmatas - cietumā ļoti daudz lasīju gan klasiku, gan izzinošo literatūru. Režīms paredzēja celties sešos no rīta un iet gulēt desmitos vakarā - pa vidu bija daudz brīva laika. Vienu stundu dienā varēju pastaigāties pa īpašu teritoriju, pēc tam kamerā veicu vingrinājumus - pietupos, atspiedos, lai mazinātu muskuļu un kaulu sāpes.» Deniss atklāj, ka ieslodzījumā pasliktinājusies redze un kopējais veselības stāvoklis, tāpēc tagad jālieto dažādi vitamīni.

«Kad mani izlaida no cietuma - apžilbu. Tā diena vispār bija dīvaina, es no rīta nemaz nenojautu, ka tikšu brīvībā, - neviens neko neteica. Tad pēkšņi atnāca policists un lika parakstīt kaut kādus papīrus un kravāt mantas. Dokumentus, protams, parakstīju, lai gan nesapratu un man nepaskaidroja, kas tie ir, - neesmu jurists. Bet baidījos, ka mani varētu neizlaist, ja neparakstīšu, vai arī būs vēl vienu dienu jāgaida advokāti, bet negribēju tur vairs palikt.» Mirkli, kad jaunietis, ģērbies uzvalkā, šā gada 10. oktobrī iznāca pa cietuma durvīm, fiksēja daudzas fotokameras. Deniss teic, ka ikdienā popularitāti neizjūtot - uz ielas viņam klāt kāds piegājis tikai vienreiz. Toties puisis pēdējā mēneša laikā saņēmis kādu darba piedāvājumu, no kura atteicies. «Tas gan nebija no Aizsardzības ministrijas,» Deniss piebilst.

Prot uztaisīt mājaslapu

Par to, kad viņam radusies interese par datorlietām, jaunietis runā izvairīgi: «Pirmais dators mājās parādījās vēl skolas laikā, lai varētu pildīt mājasdarbus. Kaut kā pamazām aizrāva. Nuja, es neesmu parasts lietotājs, bet arī ne programmētājs - protu taisīt tikai mājaslapas.» Jautāts, vai viņam ir nojausma, kāpēc aizturēja tieši viņu, Deniss saka: «Ar mūsdienu tehnoloģijām var visu - arī piekļūt svešām IP adresēm, un kāds, iespējams, varēja to izdarīt ar manējo, lai veiktu aizliegtas darbības.» Viņš arī apgalvo, ka neko nezina par sev it kā hakeru aprindās piedēvēto iesauku Miami.

Jautāts, kādas sajūtas pārņēma, uzzinot, ka Latvijas valdība pieņēmusi lēmumu izdot viņu tiesāšanai Amerikas Savienotajās Valstīs, Deniss saka - tas viss viņam licies nereāli: «Gadu skaits, cik man it kā draudēja, vispār bija kaut kas neaptverams - 67 gadi ir kā trīs mūža ieslodzījumi! Jutu ļoti lielu atvieglojumu, kad uzzināju, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa apturējusi manu izdošanu, - paldies viņiem!» Deniss saka - nejūtot aizvainojumu ne pret valsti, ne politiķiem, jo saprot viņu rīcības iemeslus. «Ceru, ka mūsu valsts kļūs labāka. Agrāk par politiku neinteresējos, bet tagad sekoju līdzi.» Iesaistīties tajā viņš neplānojot, bet šobrīd kopā ar kādu domubiedru attīstot pats savu projektu, kura detaļas pagaidām neatklāj: «Esmu strādājis dažādus algotus darbus, bet pienācis laiks veidot kaut ko savu un atgūt zaudēto gadu.» Denisam ir bakalaura grāds datorzinātnē un maģistra grāds loģistikā, un izglītošanos viņš vēlas turpināt, tāpēc jau nākamgad varētu iestāties kādā augstskolā, bet pagaidām bauda dzīvi un gaida Ziemassvētkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?