Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lūdzu, bez mēbeļu laušanas...

Māris Zanders

Tuvākajās dienās mēs neizbēgami dzirdēsim daudz pretrunīgu viedokļu par Liepājas metalurgu (LM). Proti, līdz nākamajai pirmdienai jābūt skaidrībai, ko iesaistītās puses domā par tiesiskās aizsardzības procesa plānu uzņēmumam, nākamās nedēļas sākumā gaidāma uzņēmuma padomes sēde, valsts pārskaitīs LM vietā vairākus desmitus miljonu uz saulaino Itāliju u. c.

Nervozitāti rada tas, ka, lai gan publiskajā telpā pa pilnam skaļu virsrakstu, spēku samērs uzņēmumā un ap to faktiski nav mainījies. Citiem vārdiem sakot, LM līdzšinējie akcionāri ar savu savstarpējo nepatiku joprojām pilnā krāšņumā un reāli var ietekmēt uzņēmumu (tas, ka dažiem kungiem liegts ieņemt amatus uzņēmumā, neko nemaina). Bažas ir par to, ka kādam no akcionāriem, redzot, ka process nevirzās tam vēlamā virzienā, var, kā saka, neizturēt nervi un tas var, atvainojos, «nomenedžēt» uzņēmuma maksātnespējas pieteikumu. Tradicionāli to dara kāds pacietību zaudējis kreditors, bet to var veikt arī konkrētā uzņēmuma vadība, ja tai ir pamats domāt, ka spēs maksātnespējas procesu ar tai draudzīgu maksātnespējas administratoru starpniecību «sakārtot». LM specifika ir tāda, ka uzņēmuma akcionāri ir savstarpēji karojoši - attiecīgi, ja viena no nometnēm veic šādu vingrinājumu, otra var izlemt, ka tai arī vairs nav ko zaudēt... Un tad LM piedzīvos tos pašus skatus, ko savulaik izbaudīja dažs labs uzņēmums Ventspilī, - kaut kādi bruņoti vīrišķi, savstarpējas atcelšanas, iecelšanas amatos utt.

Īsi sakot, valstij kā iesaistītajai pusei šāds pavērsiens galīgi nav vajadzīgs. Valsts interesēs ir jēdzīgs tiesiskās aizsardzības process (TAP). Ja TAP izpildāma plāna izstrādei nepieciešams vēl mēnesis (juridiski šāds pagarinājums ir iespējams), tad tas tā arī jādara. Protams, var teikt, ka situācija ap LM ir tik, delikāti izsakoties, sūra, ka kavēties nevar. Tomēr divi aspekti mudina teikt, ka nav jārīkojas pa galvu, pa kaklu. Pirmkārt, metalurģijā pašlaik vispār nav labākie laiki, attiecīgi potenciālajiem investoriem ir no kā izvēlēties, un viņi objektīvi nesteidzas. Otrkārt, starp kreditoriem ir ne tikai valsts, bet arī mūsu enerģētikas koncerni, kuri ir pārāk daudz investējuši šī metalurģijas uzņēmuma attīstībai nepieciešamajā infrastruktūrā, lai varētu mierīgi noraudzīties, kā šāds liels klients aiziet pa skuju taku. Citiem vārdiem sakot, aktuālākais jautājums uzņēmuma ikdienas funkcionēšanā ir zināmas naudas summas savākšana, lai arī augustā varētu izmaksāt kaut minimālo algu piespiedu brīvdienās palaistajiem LM darbiniekiem (neoficiāla informācija liecina, ka pašam uzņēmumam šim mērķim līdzekļu vairs nav).

Neapšaubāmi konfliktējošie akcionāri mēģinās izmantot politiķu bailes no t. s. sliktajām ziņām (nākamais - Saeimas vēlēšanu gads), lai mēģinātu kreditoru klubu un valdību nosvērt kāda tieši sev izdevīga risinājuma virzienā. Ja ņem vērā, ka LM kā ražotne jau ir piedzīvojusi krīzes posmus, ka tai joprojām ir potenciāls, ļoti svarīgi būtu kreditoriem un koalīcijai saglabāt vēsu prātu. Jo laukā, kur rokas, kājas un smagāki priekšmeti iet pa gaisu, nenāks neviens nopietns investors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?