Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Meklējam bērnu sirdsmāsiņu

«Māsiņa teica - kur kuru vadiņu liks, kādu dziesmu lācītis dziedās, kamēr vadiņi lasīs sirsniņas stāstu,» tas ir citāts no kāda bērna pagājušajā gadā akcijai Meklējam sirdsmāsiņu iesūtītās vēstulītes.

Bez šaubām, var jau jebkuru medicīnisku manipulāciju veikt ātri un profesionāli, taču svarīga ir attieksme pret mazo slimnieciņu, kurš, nonākot slimnīcā, jūtas nobijies un samulsis.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību bērnu māsu darbam, celtu šīs profesijas prestižu un vienkārši pateiktu sirsnīgu paldies, Rietumu bankas labdarības fonds (RBLF) un laikraksts Diena rīko akciju Meklējam sirdsmāsiņu. Mazie pacienti un viņu vecāki var nosaukt, viņuprāt, labāko, iejūtīgāko, zinošāko un prasmīgāko māsiņu. Akcija notiek jau ceturto reizi. Akcijas noslēgumā 30 bērnu māsas saņems RBLF naudas prēmijas un atzinības rakstus no akcijas Meklējam sirdsmāsiņu patroneses Valsts prezidenta kundzes Daces Seisumas.

Taču tad, kad bērns slimo, nekādi tituli un amati nav svarīgi. «Būtiski, lai blakus ir iejūtīga un profesionāla māsiņa, kura perfekti izpilda gan ārsta rīkojumus, gan pārzina jaunākās tehnoloģijas,» tā saka D. Seisuma, kura pati ir gan mediķe, gan mamma. «Māsiņa grūtā brīdī ir atbalsts,» pēc pieredzes zina teikt RBLF valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, kura ir triju bērnu māmiņa. «Man un maniem bērniem laimējies satikt daudz sirdsmāsiņu, taču ne vienmēr steigā sanācis viņām pateikt sirsnīgu paldies,» atzīst I. Šīna.

«Māsiņa ir pilntiesīgs veselības aprūpes dalībnieks. Ar šīs akcijas palīdzību gribētu panākt, lai māsu darbs tiek novērtēts, lai pacienti saprastu šīs profesijas svarīgumu,» dodot startu akcijai, teica Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša. Savukārt laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš uzsvēra, ka mediju telpā jautājumos, kas saistīti ar veselības aprūpi, bieži vien priekšplānā tiek izvirzītas materiālas lietas, turpretim akcijā tiks izcelta pašaizliedzība, sirsnīgas rūpes un cilvēks, kas nesavtīgi dara savu darbu.

«Kamēr valsts nespēj maksāt māsiņām normālu algu, dažreiz šis «paldies» ir vienīgais, kas neļauj zust māsiņu entuziasmam,» tā domā Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības vadītāja Alīda Vāne. Veselības ministre Ingrīda Circene apliecināja, ka nākamajā gadā plānots palielināt māsiņu algu par 42 latiem.

«Māsai jātiek galā gan ar ārstu rīkojumiem, gan ar vecāku emocijām. Sauss ieraksts slimības vēsturē neko nedod. Māsiņa vēro pacienta slimības dinamiku un par to stāsta ārstam,» saka A. Vāne un piebilst, ka Latvijā ir Eiropā mazākais medmāsu skaits uz vienu iedzīvotāju. «Viņas strādā gan nakts maiņās, gan svētku dienas, lai nopelnītu, to laiku atraujot ģimenei,» teic A. Vāne.

Komanda - tas ir viens no māsiņu darba atslēgas vārdiem. Kā saka Daugavpils reģionālās slimnīcas bērnu māsiņa Vladislava Pupkeviča: «Ja gados jaunākām māsiņām trūkst pieredzes komunikācijā, vecākās māsas viņām palīdz. Katrs bērns ir personība, katram jāatrod sava pieeja. Vēl jāatrod kopīga valoda ar vecākiem, jāatrod vārdi, lai viņus mierinātu. Akcija māsiņām svarīga arī tāpēc, ka dažām tā liek aizdomāties par savu piemērotību profesijai.»

Ir daži laimīgie, kuri lepojas, ka vienīgā slimnīca, kurā bijuši, ir Dzemdību nams. Un arī tur - mīļas un rūpīgas māsiņas ir tās, kas mazulīšus vēro kopš viņu dzimšanas. Kā saka Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga: «Mūsu māsiņas ir kvalificētas un pieredzējušas, jo dzīves pirmās dienas ir būtiskas, lai atklātu tās lietas, ko nepamana grūtniecības laikā. Varbūt tieši šī pirmā medmāsiņa ir tā, kas kādai jaunajai māmiņai palīdzēja tikt galā ar jaunajām rūpēm. Akcija būs iespēja pateikt paldies arī viņai.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Akcija Meklējam sirdsmāsiņu

No 12.09. līdz 12.12. kopumā 22 Latvijas slimnīcās
Tiks noskaidrotas 30 sirdsmāsiņas, kuras saņems RBLF naudas balvu Ls 500
Balsot var slimnīcu nodaļās vai akcijas mājaslapā www.diena.lv/sirdsmasina
Balsotājiem tiks izlozētas Rimi balvas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?