Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Miljoni jauniešiem bezdarbniekiem

Divdesmitgadīgā Inese no kādas Latvijas mazpilsētas pirms diviem gadiem pabeidza vietējo vidusskolu. Studēt meitene nevēlējās, arī mācības profesionālajā skolā nekārdināja. Inese vēlējās pēc iespējas ātrāk sāk strādāt un pelnīt. Diemžēl divu gadu laikā kopš vidusskolas beigšanas darbu tā arī nav izdevies atrast. «Par sētnieci vai pārdevēju vietējā veikalā strādāt negribu, meklēju kādu sekretāres vietu. Diemžēl neveiksmīgi,» sūrojas Inese.

Veiksmīgāks ir divdesmit piecus gadus vecais Arnis, kurš pēc augstskolas beigšanas un tehniskas specialitātes iegūšanas darbu ir meklējis nepilnu gadu. Daudzviet gan iedots kurvītis darba pieredzes trūkuma dēļ, tomēr nesen atradies darba devējs, kurš izlēmis jaunietim darbu piedāvāt.

Šādi stāsti par grūtībām atrast darbu ir diezgan tipiski daudziem Latvijas jauniešiem - vieniem trūkst prasmes, citiem - darba pieredzes. Statistika ir nepielūdzama - pašlaik Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir reģistrēti 8709 jaunieši vecumā līdz 24 gadiem jeb 10% no visiem bezdarbniekiem. Patiesais jauniešu bezdarbnieku skaits gan tiek lēsts krietni lielāks - 36 tūkstoši. Lielākā daļa reģistrēto jauniešu bezdarbnieku - 32,7% - ir ar vidējo izglītību. Tas ir arī saprotami, jo nav iegūta nedz augstākā izglītība, nedz arods, kas vairotu pievilcību potenciālo darba devēju acīs. Jāteic, ka divām trešdaļām jauniešu bezdarbnieku ir zems izglītības līmenis. Vidējais bezdarba ilgums jauniešiem ir 101 diena. Te gan vērojamas reģionālas atšķirības. Rīgā vidējais bezdarba ilgums ir 79 dienas, Latgalē - 160 dienu.

Lai šiem jauniešiem palīdzētu iekļauties darba tirgū jeb, runājot labklājības ministres Ilzes Viņķeles vārdiem, «aizkavētu iegādāties vienvirziena lidmašīnas biļeti uz ārzemēm», Latvijai no Eiropas Savienības struktūrfondiem un valsts budžeta no 2014. gada līdz 2020. gadam programmā Jauniešu garantija būs pieejami 46 miljoni latu. Finansējums tiks izmantots izglītības un aktīvās nodarbinātības pasākumiem, kuri gan jau tiek īstenoti arī pašlaik, taču pieejamais finansējums ļaus tos plašāk attīstīt.

Kā starptautiskajā jauniešu nodarbinātībai veltītajā konferencē uzsvēra I. Viņķele, atslēgas vārds cīņai pret jauniešu bezdarbu ir konkurētspējīga izglītība - vai nu augstākā, vai profesionālā. Pašreizējā darba tirgū jaunietim ar pamata vai vidējo vispārējo izglītību bez aroda atrast labāku darbu par mazkvalificētu faktiski ir neiespējami. Tieši tāpēc NVA reģistrētajiem jauniešiem bezdarbniekiem ar pamata vai vidējo izglītību plāno piedāvāt vienu līdz pusotru gadu ilgas profesionālās mācības, kurās apgūt arodu. Savukārt jauniešiem, kuriem ir profesija, bet trūkst pieredzes, NVA piedāvā īpašas darbnīcas, kurās jaunieši varētu iegūt pirmo darba pieredzi, turklāt saņemot stipendiju, subsidētu pirmo darbvietu, kurā deviņus mēnešus jaunietim valsts daļēji subsidē algu, kā arī brīvprātīgu darbu kādā nevalstiskajā organizācijā, kur sešus mēnešus jaunietis var saņemt stipendiju. NVA piešķir arī grantus 2000 latu apmērā uzņēmējdarbības sākšanai.

Kā atzina I. Viņķele, viens no lielākajiem izaicinājumiem ir sasniegt tos jauniešus, kuri nemācās, nestrādā, nereģistrējas NVA un nav motivēti iekļauties darba tirgū. NVA direktore Inese Kalvāne norāda, ka divām trešdaļām jauniešu ir ļoti zema motivācija sākt darba gaitas. Tas paver milzīgu darbalauku pašvaldības sociālajiem dienestiem, kā arī jauniešu sabiedriskajām organizācijām, kuru uzdevums ir uzrunāt šos jauniešus, lai Latvijā neveidotos zudusī paaudze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NVA un IZM piedāvātie pasākumi

Īstermiņa apmācību programma (valodas, transportlīdzekļa vadīšana)
Profesionālās izglītības programmas
Apmācība darbavietā ar algas subsīdiju
Pirmā darbvieta (līdz deviņiem mēnešiem ar algas subsīdiju)
Brīvprātīgais darbs NVO (sešu mēnešu stipendija)
Darbnīcas jauniešiem ar sešu mēnešu stipendiju
Atbalsts uzņēmējdarbības sākšanai, ieskaitot finansiālu grantu 2000 latu apmērā
Avots: Labklājības ministrija

Jauniešu bezdarbs 2013. gadā

Vidēji ES - 23%
Grieķijā - 59%
Spānijā - 54%
Vācijā - 7,7%
Igaunijā - 14,5%
Lietuvā - 21%
Latvijā - 27,6%
Avots: Eurostat

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?