Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Misēkļi un drudzis pirms atklāšanas

Topošā taizemiešu restorāna Kotai īpašnieks Gints Zīverts* mazliet nokavē interviju. Viņš taisnojas, ka pēdējā laikā iznāk ļoti maz gulēt. Restorāna atvēršana nav joks. Lai gan remonts jau pabeigts, negaidītas ķibeles un pārsteigumi joprojām gaida uz katra stūra.

Atliktais starts

Restorāna virtuves iekārtošanas procesā iecerētais lielais 50 litru elektriskais katls izrādījies pārāk liels elektrības patērētājs, savukārt šāda izmēra katls, kas būtu darbināms ar gāzi, nav pieejams. Būs jāiztiek ar mazāku. Gints stāsta, ka restorāna virtuvei ir dabasgāzes pieslēgums. «Nelaime nav tik liela, vienkārši sanāca neplānotas izmaiņas un lieks laika patēriņš, kas atklāšanu atkal pavirzīja par vairākām dienām,» viņš skaidro. Restorānu sākotnēji bija plānots atvērt jau maija otrajā nedēļā, tomēr darbi ir ievilkušies, un nu atklāšanas svētki pārcelti uz šo sestdienu, kad Latvijā būs ieradusies arī galvenā šefpavāre no Taizemes. «Es ceru, ka viss noritēs bez misēkļiem un viņa uz šejieni tiks. Pretējā gadījumā pie plīts stāšos pats,» smejas Gints.

Bangkoka-Pekina- Bangkoka-Rīga

Šefpavāri sauc Nata, un viņu Gints atradis ar kādas Bangkokas personāla meklēšanas firmas starpniecību. Iegūt darba atļauju Latvijā nebija viegli, jo Taizemē nav Latvijas vēstniecības. Vispirms sievietei vajadzēja saņemt izziņu no vietējās policijas, ka viņa nav tiesāta, un tad sūtīt to uz Latviju apstiprināt. Pēc tam viņai no Taizemes bija jālido uz Pekinu Ķīnā, kur atrodas tuvākā Latvijas vēstniecība. Tur notika intervija. Tad komisija vēstniecībā lēma, vai izsniegt atļauju vai ne. Pēc tam uz vēstniecību no Taizemes bija jāsūta pase, lai tajā varētu ielīmēt vīzu. Nata Latvijā ieradīsies šajā nedēļas nogalē, Gints viņai atradis dzīvokli Rīgā.

Darba tirgus īpatnības

Arī ar pārējo darbinieku pieņemšanu neiet tik raiti, cik gribētos. Pavāra palīgs vēl joprojām nav atrasts, arī par sarunāto oficianti vēl nav skaidrības, jo meitene vēl domā - nākt vai nenākt pie Ginta strādāt. Gints stāsta, ka teorētiski Latvijā ir bezdarbs, bet praksē vairākas reizes juties tā, it kā darbinieks intervētu viņu, nevis otrādi. «Kāda jaunkundze sarunu beidza ar vārdiem - ziniet, es jūs tomēr laikam neizvēlēšos.» Darba līgums ir noslēgts ar vecāko kasieri, kura būtībā pildīs restorāna vadītājas pienākumus. Gints stāsta, ka viņas iepriekšējā darbavieta bijusi Swedbank klientu apkalpošanas nodaļā, bet pērn tur notikusi štatu samazināšana. «Esmu pieņēmis atbildīgā amatā cilvēku, kas labi prot rēķināt. Uzskatu, ka tas ir liels ieguvums,» viņš saka. Sarunas laikā Gintam zvana telefons, un viņš norunā tikšanos ar kādu krievu jaunieti. Tas ir kārtējais pretendents uz pavāra palīga amatu.

«Mani zināmā mērā glābj restorāna formāts. Sākumā mēs koncentrēsimies tikai uz dažiem ēdieniem, piedāvāsim trīs ēdienu grupas. Latviski runājot, viena grupa būs Singapūras vistas rīsi jeb tvaicēti vistas rīsi, sauksim tos tā, kas, manuprāt, ne Latvijā, ne Baltijā kopumā līdz šim nav bijuši nogaršojami. Otra grupa būs dažādas zupas, trešā - rīsu sacepumi. Neko vairāk patlaban par ēdienkarti neteikšu, būs jānāk un jāpagaršo,» rezumē un kārdina Gints.

Remonts bez dīkstāves

Kopējās restorāna Kotai iekārtošanas izmaksas ir aptuveni 6000 latu - ieskaitot telpu projektēšanu, starpsienu, grīdu un griestu izbūvi. Par šo naudu pirkts arī virtuves aprīkojums un ventilācijas iekārtas. Gints stāsta, ka tik lēti ticis cauri, jo pats meklējis un vedis materiālus un iekārtas, bet strādniekiem maksāta stundu likme un sekots līdzi, lai viņi strādātu nepārtraukti un bez dīkstāvēm. «Es lēšu, ka citādi izmaksas būtu uzaugušas līdz 10 000 latu,» stāsta Gints.

Restorāna telpās joprojām jāpadara dažādi sīkumi, nav uzstādīta kases sistēma, grīda vēl smaržo pēc lakas. Restorāns iekārtots askētiski, no krāsām dominē baltā un melnā. Pie sienas ir izslēgts televizors, kas rādīs Ginta safilmētos Taizemes video un citus saulainus skatus, pa atvērto logu redzams pavasarīgs Vecrīgas zāliens.

*Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Perspektīvākais starts un Enerģiskākais starts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Mazgāšanas uzņēmumus tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Sandis Tutins šonedēļ tika uzaicināts uz interviju Rēzeknes televīzijas raidījumā par vietējiem uzņēmējiem. Viņš uzskata, ka tā ir laba iespēja ne tikai popularizēt savus pakalpojumus, bet arī iedrošināt citus sākt savu biznesu.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Eva Narunovska cenšas atrisināt personāla krīzi un joprojām izmisīgi meklē pieredzējušu PHP programmēšanas valodas un SQL datubāžu sistēmu speciālistu.
Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Romāna Ruzina uzņēmums pēc pāris dienām būs pabeidzis būvēt luksusklases velorikšu. Aug arī šogad pārdoto elektrisko velosipēdu skaits, tomēr konkrētus skaitļus uzņēmējs nesauc, jo tas esot komercnoslēpums.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts un Enerģiskākais starts.)
Ingas Mundas izstrādātās lomu spēles ir nodotas drukāt, ir arī pieņemts galīgais lēmums par iepakojumu - spēlēm izvēlētas kartona kārbiņas, kas tiks izgatavotas tad, kad būs gatavas pašas kārtis.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?