Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Naudasmaisu vietā izvēlas Latviju

Latvijas futzāla jeb telpu futbola čempionāta fināla dalībnieku Nikara un RABA sastāvā šosezon pirmoreiz spēlē arī leģionāri. Kā atzīst abu komandu treneri, mēģinot attīstīt futzālu Latvijā, agri vai vēlu nāktos aicināt palīgos ārzemniekus, bet reti kurš varēja iedomāties, ka tie būs tik augsta kalibra spēlētāji.

Nikara sastāvā spēlē 2010. gada Eiropas vicečempions Portugāles izlases sastāvā kapteinis Arnaldu un 2010. gada Futsal Cup (Eiropas prestižākais klubu turnīrs) čempions Ze Marija. Iespaidīgie papildinājumi pirms finālsērijas, kā arī nesenie klubu un izlases panākumi uz starptautiskās skatuves mudināja papētīt telpu futbola tradīcijas Latvijā, attīstības iespējas un kā Latvijas klubiem izdevās piesaistīt tik augsta līmeņa futzālistus.

Par to, kā titulētais Arnaldu nonāca Latvijā, Nikara galvenais treneris Aleksandrs Dibrivnijs nu jau stāsta, izprotot situāciju, lai gan atzina, ka sākumā pats nesaprata, ko Arnaldu šeit dara. «Man palaimējās iepazīties ar 2010. gada pasaules labāko futzālistu Rikardinju, kurš Benfica un Portugāles izlases rindās ir spēlējis ar Arnaldu un Ze Mariju. Viņš teica, ka viņam ir draugi, kas vēlas mainīt apstākļus un vidi. Abi visu karjeru pavadījuši Portugālē, bet tagad nolēmuši popularizēt futzālu ārzemēs. Par Arnaldu bija milzīga interese no Krievijas, Irānas un Kataras klubiem. Uz Krieviju viņš nevēlējās braukt tāpēc, ka Rikardinju, kurš pats tur spēlē, viņam to neieteica. Uz Irānu Arnaldu nevēlējās braukt, jo tur ir karš. Viņš aizbrauca ar sievu izlūkos uz Kataru. Tur Arnaldu sievai policija pieprasīja uzvilkt parandžu. Viņa esot rādījusi Portugāles pasi, bet drošībniekus tas neinteresēja - viņai bija jāvelk parandža un lūgšanu stundas laikā jāiet un jālūdzas. Tā Arnaldu atbrauca uz Latviju, un te viņu viss apmierināja.» Pats Arnaldu gan smejoties norāda, ka aukstums un sniegs ne visai gāja pie sirds.

Kad kluba prezidents Raimonds Valts uzzināja par iespēju komandai piesaistīt Arnaldu un Ze Mariju, galvā bijis tikai viens jautājums - kur dabūt naudu? Par to, vai pusprofesionālam klubam vajadzīgs pasaules klases futzālists, jautājumu nebija. «Aizgāju pie sponsoriem, pateicu potenciālo jaunpienācēju vārdus, un neko vairs nevajadzēja ne skaidrot, ne prasīt - līdzekļi tika atrasti.»

Ielūkojoties portugāļu pases datos, dažs varbūt nosmīnēs un teiks: protams, labākajos gados viņi jau uz Latviju nebrauktu spēlēt. Arnaldu ir 32 gadi, bet Ze Marijam 35, taču februārī notikušajā Eiropas čempionātā Arnaldu uz futzāla ekspertiem atstāja labu iespaidu, ja reiz Portugāles izlases raksturojumā viņš un divus gadus vecākais Goncalo tika minēti kā komandas dinamo un dzinēji. Arī Dibrivnijs saka, ka abi leģionāri ir fiziski spēcīgi. «Viņi ir profesionāļi un sava darba pratēji, lieliski zina, kā trenēties, kā uzturēt sevi formā un kā ēst. Man viņiem nekas nav nedz jāstāsta, nedz jāaizrāda. Treniņos un spēlēs ar neapbruņotu aci ir redzams, ka viņi laukumā pārvietojas ātrāk nekā daži jaunākie komandas biedri.»

Izrādās, vesela Portugāles futzālistu plejāde pēdējos gados kā sarunājuši aktīvi ceļo pa pasauli un popularizē šo sporta veidu valstīs, kurās tas vēl nav tik populārs. Atšķirībā no, piemēram, spāņiem, kuri visbiežāk brauc tur, kur vairāk maksā, portugāļi vispirms skatās uz viņiem pieņemamu kultūru, naudu atstājot otrajā plānā. Krievijā, Irānā vai Katarā Arnaldu būtu varējis saņemt daudz vairāk nekā Latvijā, bet viņš izvēlējās spēlēt Nikarā un kopā ar sievu apgūst latviešu valodu. Mācību pirmos rezultātus varēja dzirdēt Rīgas Dinamo spēļu laikā Gagarina kausa izcīņā, kurās Arnaldu balsi nesaudzēja.

Līgums ar portugāļiem Nikaram parakstīts līdz šī gada 31. decembrim, taču Valts atzīst, ka termiņam ir sekundāra nozīme. «Ja viņi vēlēsies doties prom ātrāk, ar varu neturēsim un ļausim pamest klubu. Nav arī izslēgts, ka viņi te paliks pat ilgāk. Piesaistot abus spēlētājus, motivācija bija uzvarēt Latvijas čempionātā un nākamsezon sekmīgi startēt UEFA Futsal kausā. Ideāli būtu, ja izdotos atkārtot savu līdz šim labāko panākumu un iekļūt elites kārtā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?