Lielākajā vairākumā Itālijas ceļvežu maršruti beidzas pie Romas vai Neapoles. Izņēmums nav arī vīnu pasaule. Plašajā Itālijas vīnu piedāvājuma klāstā parasti dominē ziemeļu un valsts vidienes apgabalu vīndaru šedevri. Pēdējos gados gan situācija mainās. Jaunās paaudzes vīndari dienvidos cenšas pārvērst kvantitāti kvalitātē, jo gadu desmitiem tieši dienvidu apgabalos saražoja milzīgus vīna apjomus. Arvien biežāk vīnu pazinēju, kritiķu un žurnālistu ieteikumi apstājas pie Apenīnu zābaka papēža un purngala.
Šoreiz par diviem līdzvērtīgiem raksturiem un temperamentiem, kas piesaista uzmanību ar savu dienvidniecisko izcelsmi.
2013 Arthemis, Masseria Surani, Puglia, Itālija - baltais vīns.
Jau no VIII gs. p. m. ē. reģionā senie grieķi dibināja pilsētas, stādīja pirmos vīna laukus. Ne velti tie Apūliju dēvēja par Enotriju - vīna zemi.
Sarežģītā vēsture ietekmējusi reģiona multikulturālo vidi, gadsimtu gaitā mainījusies arī vīna kultūras attīstība, tradīcijas. Mūsdienās nozīmīgākās vīnogu šķirnes - Aleatico, Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia u. c. - veido pamatu interesantajiem, reizēm eksotiskajiem dienvidu vīniem.
Artemīda (sengrieķu mitoloģijā - medību un šķīstības dieviete) veidota no 90% Fiano un 10% Chardonnay šķirnes vīnogu. Desmit dienu fermentācija un četrus mēnešus ilga vīna nobriešana pudelēs iznākumā radījusi izteiksmīgu vīnu pavasara sezonai. Tas ir izdevies brīnišķīgs savā vienkāršībā, ar intelektu nenomocīts. Nevajadzētu tajā meklēt dziļu filozofiju. Vīns ir jābauda jauns esam, uzglabājot labāks tas nekļūs. Vīns kalpos kā izcils aperitīvs.
Lieliskā apvienojumā ar jūras veltēm, risoto un dārzeņu salātiem tas atklās savu patieso dabu. Artemīda būs uzticama sabiedrotā panīram - svaigam sieram.
2013 Helios, Masseria Surani, Puglia, Itālija - sārtais vīns.
Daudz nopietnāks - graciozs un smalkjūtīgs - vīndarim ir izdevies Hēlijs (sengrieķu mitoloģijā - saules dievs). Mūsdienās Apūlijā saražo trešo daļu no Itālijas sārtajiem vīniem. Konkrētais veidots no 100% Negroamaro šķirnes vīnogu. Vīns nobriedis nerūsējošā tērauda tvertnēs, saglabājot svaigumu un augļu nianses.
Izteiksmīgā sārtā krāsa, aromāta spirgtā ķiršu un meža zemeņu eksplozija, garšas salikumā dominē avenes, jāņogas, kas izceļ tā piemērotību siltajai sezonai. Vieglais skābes apjoms un cukura atlikums padara to viegli uztveramu. Tas būs draudzīgs jūras zivīm un mīkstajiem sieriem. Apvienojumā ar orsoto (grūbu biezputra) un biešu salātiem vīns atplauks pilnībā. Tas saliedēs baudāmā unisonā pastas un sparģeļu garšas.