Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

No skolas - pa gabalu?

Skolas un ģimenes sadarbība - šis mūžīgais jautājums ik pa laikam aktualizējas vai noplok, bet pilnībā atbildēts laikam nebūs nekad. Paradokss, jo abās pusēs ir aktīvi un ieinteresēti cilvēki, kas ne tikai saprot, bet arī darbojas. Kāpēc tomēr vēl aizvien situāciju var raksturot «vecāki ir pasīvi» un «skola izvairās kontaktēties ar vecākiem»?

Tāpēc, ka lielākā daļa no mums, šodienas pieaugušajiem, skolā nekad nav mācījušies veidot attiecības, sarunāties, meklēt risinājumus, vārdu sakot - sadarboties. Jo arī mēs, tāpat kā liela daļa mūsu bērnu patlaban, 40 minūtes rātni sēdējām solos un klusējām, tad 10 starpbrīža minūtēs steidzām ātri izkliegt savu viedokli vai, tieši otrādi, klusītēm nozust no pārējo acīm. Kas nu ir mainījies? Nekas! Ir agresīvi vecāki, kas nāk uz skolu lamāties, un klusie, kuri atved bērnu līdz skolas durvīm un ātri pazūd.

Latvijas Vecāku kustībā (LVK) esam pētījuši, kā vecāki ir gatavi iesaistīties skolas dzīvē, un aktivitāšu spektrs ir plašs - vecāku atbalsts savu bērnu attīstībai mājās, dalība vecāku sapulcēs, sarunas ar skolotājiem, atvērto durvju dienas, elektroniskā komunikācija, dalība skolas padomē, neformālos un izklaidējošos pasākumos, skolu atbalsta biedrības, naudas piesaiste.

Bet lai gan interese ir milzīga, tikko jāver skolas durvis, atrunas birst kā no pārpilnības raga. Kāpēc vecāki vēlas turēties no skolas pa gabalu? Viņi ir gatavi sadarboties, ja redz tam jēgu. No aptaujām secināms, ka vecākiem trūkst informācijas, kā viņi var līdzdarboties, trūkst motivācijas, jo bieži vien izteiktie viedokļi netiek ņemti vērā. Arī zvans no skolas joprojām saistās ar kaut ko negatīvu. Vecāki ir pieraduši, ka tiek uzrunāti tikai tad, kad ir problēma - sliktas sekmes vai uzvedība. Vecāki ir arī noguruši ikdienas darbos.

Un tomēr ir arī skaisti, zaļi asni dubļainā laukā. LVK jau otro sezonu apvieno un māca vecākus - sarunāties un gribēt sadarboties produktīvi. Pērn veicām pētījumu par skolas un vecāku sadarbību un pavisam skaudri sapratām, ka problēma ir komunikācijā un informācijas apritē. Open parents ir vecāku sadarbības un izglītošanās projekts, kas apvieno aktīvus vecākus. Viņi mācās, lai varētu atbalstīt savus bērnus gan skolā, gan mājās. Aizvien vairāk vecāku saprot, ka skolai no izdzīvošanas zonas ir jāpārtop par iedvesmojošas dzīves vidi. Bet to nevar panākt ar lamām un dusmām, bet tikai pārveidojoties pašiem. Ļoti ticam, ka arī skolotāji savā ierakumu pusē to apjauš un mainās, lai abas puses varētu satikties produktīvās un pozitīvās sarunās bērnu labā. Varbūt ir vērts sākumā noskaidrot, ko katrs vispār saprot ar vārdu «sadarbība», ko no tā vēlas skolotāji, ko vecāki, ko bērni. Kāds ir mūsu kopīgais mērķis, kāpēc ir svarīgi sadarboties, un ko es pats varu darīt lietas labā?

*Latvijas Vecāku kustības vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?