Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Olanda neveiksmju gads

«Mesjē Normālajam» jeb Francijas prezidentam Fransuā Olandam ir iemesls uzskaitīt paveikto, jo pirmdien apritēja gads, kopš viņš vēlēšanās pārspēja Nikolā Sarkozī un kļuva par pirmo sociālistu prezidentu gandrīz divdesmit gadu laikā.

Taču pacilājuma noskaņa Francijā izpaliek, jo pēc ekstravagantā N. Sarkozī pie varas nākušais F. Olands nav attaisnojis vēlētāju cerības, sasniedzis zemākos prezidenta popularitātes rādītājus Francijā vairāk nekā pusgadsimta laikā, un politiskie komentētāji nav kavējušies aizvadīto posmu nodēvēt par «briesmīgo gadu» un F. Olandu no «mesjē Normālā» pārsaukt par «mesjē Vārgo».

Neveiksmju vajātais

«No 1958. gada līdz pat mūsdienām neviens Francijas prezidents nav tik smagi kritizēts pirmā prezidentūras gada laikā,» domnīcas Cevipof direktors Paskāls Perēno norādījis laikrakstam The Irish Times. Sabiedriskās domas aptaujas vēsta, ka F. Olandu pozitīvi vērtē tikai ap 25% iedzīvotāju.

Eirozonas parādu krīzes novājinātā Francijas ekonomika, kurā finanšu nedienas kavējušas izaugsmi un veicinājušas rekordaugstu bezdarbu, nav nākusi par labu F. Olanda popularitātei, un prezidents sarežģītos ekonomiskos apstākļus izmanto savai aizstāvībai.

«Es kļuvu par prezidentu ārkārtas situācijā,» F. Olanda teikto citēja ziņu aģentūra AP. «Ārkārtas situācija ekonomikas sfērā: ieilgusi krīze, recesija Eiropā, vēsturiski augsts bezdarba līmenis. Ārkārtas, jo biju spiests sūtīt Francijas spēkus uz Mali. Ārkārtas, jo populisms nostiprinās ne vien Francijā, bet visā Eiropā.»

Lēmums janvārī uzsākt operāciju Mali, lai atbrīvotu bijušo koloniju Rietumāfrikā no islāmistu kaujiniekiem, izrādījies viens no retajiem populārajiem F. Olanda soļiem, jo ekonomiskās izaugsmes veicināšanā prezidents nav guvis pirms vēlēšanām solītos panākumus. Tērauda ražotāji, kas vīlušies, ka F. Olands nav apturējis rūpnīcu slēgšanu, Lotringas reģionā par godu prezidenta solījumiem pat uzcēluši marmora kapakmeni, ko rotā iegravēts uzraksts «NODEVĪBA».

F. Olandam neklājas viegli, mēģinot balansēt starp uzņēmēju prasībām samazināt nodokļus, eirozonas partneru aicinājumiem nenovērsties no izdevumu samazināšanas un iedzīvotāju iebildumiem pret taupības pasākumiem.

Prezidentam nevar pārmest gausumu, cenšoties izpildīt solīto, taču viņu vajā neveiksmes, vēstīja laikraksts The Guardian. Francijas Konstitucionālā padome kā antikonstitucionālu noraidīja plānoto 75% ienākuma nodokli cilvēkiem, kuru ienākumi pārsniedz vienu miljonu eiro (0,7 miljoni latu) gadā, kas bija viens no F. Olanda kampaņas trumpjiem.

Tāpat F. Olanda popularitāti iedragāja skandāls valdībā, kad atklājās, ka Francijas budžeta ministrs Žeroms Kaizaks gadiem uzturējis nedeklarētu bankas kontu Šveicē un izvairījies no nodokļu nomaksas. F. Olands, lai glābtu tautas uzticību valstsvīriem, pieprasīja ministriem deklarēt viņu īpašumus, izpelnoties kritiku pat no sociālistu rindām. Negaidīti plašu šķelšanos nācijā izsaukusi arī viendzimuma pāru laulību legalizācija, par kuru debatējot pat parlamentārieši izvicināja dūres.

Saglabā mieru

«Ļaudis var kritizēt manus lēmumus, domāt, ka esmu uz nepareizā ceļa vai pieslējies labējiem,» Reuters citēja F. Olanda vārdus. «Ja ir kaut viena lieta, par ko esmu drošs, tad jūtos pārliecināts, ka esmu pieņēmis vērienīgus lēmumus Francijai - desmit mēnešos esmu pieņēmis vairāk lēmumu, nekā līdz šim pieņemts desmit gadu laikā.»

«Vienīgais, kas jāņem vērā, ir rezultāti. Esmu solījis, un mani vērtēs pēc solītā izpildes,» piebilda F. Olands, norādot, ka ir pāragri spriest par viņa veikumu, jo viņam prezidenta krēslā priekšā vēl četri gadi, kuru laikā viņš panākšot solīto.

F. Olands, būdams starp nepopulārākajiem politiķiem mūsdienu Francijas vēsturē, saglabā mieru, taču nenoliedz, ka gads bijis grūts. To apstiprina arī F. Olanda dzīvesbiedre Valerī Trīrveilere, no kuras balss laika gaitā pazudis pašpārliecinātais tonis, kādā viņa, tērpusies apspīlētās kleitās un augstpapēžu kurpēs, solīja mainīt līdzšinējos priekšstatus par valsts pirmās lēdijas lomu.

«Tagad esmu piesardzīgāka,» ziņu aģentūrai AFP atzina V. Trīrveilere, kurai nācās likt pie malas savu karjeru politiskās žurnālistikas jomā, lai nodotos labdarības darbiem, kas ietilpst pirmās lēdijas pienākumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?