Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par bezmaksas rindās sēdošo atmiņu

Andrejs Vasks

Dziesmu svētki, uzņemšana eirozonā un ugunsgrēks Rīgas pilī ir trīs spilgti notikumi, kas neļauj atstāt novārtā jautājumus par latviešu identitāti un nacionālu valsti, par kuras pilnvērtīgu pastāvēšanu globalizācijas laikmetā mums ir jārūpējas nepārtraukti. Latviešu Dziesmu un deju svētki neapšaubāmi ir viens no latviešu identitātes elementiem. Jautājums gan, protams, ir, vai šis elements ir paši svētki vai tas, ka ir tik daudz cilvēku, kuri ar to, ko mēs izbaudām vienu nedēļu piecos gados, nodarbojas ikdienā. Kad skan dziesmas un valda sajūsma, mēs esam lepni, ka mums tāds pasākums ir, bet tūliņ, tūliņ atkal sāksies ikdiena, kad daudziem koriem un deju kolektīviem būs jādomā, kā savilkt galus un neiznīkt. Līdz nākamajam pacēlumam. Jo priekos mēs esam kopā, bet, kad par to ir jāmaksā ikdienā, prioritātes mainās.

Taču tā ir tikai viena neliela daļa no tā, kas veido mūs par latviešiem. Tādi Dziesmu un deju svētki, tāda pozitīva eksplozija būtu nepieciešama katrā jomā, kas uztur latvietību, - literatūrā, vēsturē, izglītībā, tradicionālā amatniecībā, kino un citās mākslās un humanitārajās nozarēs -, taču tā diemžēl nav un diez vai būs. Tajās, no malas raugoties, pārsvarā valda ikdiena ar atsevišķām svētku dienām, kas sajūsmu un gandarījumu dod daudz, daudz ierobežotākam cilvēku pulkam. Līdz ar to arī ir daudz grūtāk pamatot savu pastāvēšanu un nepieciešamību, jo izsalkušais tautietis nekādi negribēs saprast, kāpēc mums, piemēram, būtu vajadzīga muzeju fondiem jauna glabātava vai tulkojumi filozofijā, nevis jauns ceļš no Cēsīm līdz Madonai vai lētāks sabiedriskais transports. Un, jā, muzeju atrašanās remonta laikā degošā pilī pilnīgi noteikti parāda mūsu attieksmi pret šo identitātes elementu.

Ikdienas vajadzību sadursmes ar nacionālās identitātes pamatvērtību uzturēšanu mūs pavadīs visu laiku - naudas nekad nebūs diezgan, tāpēc vajadzētu latviešos vairot it kā tik pašsaprotamo apziņu un izpratni, ka ikviens darbs, kas uzrakstīts vai pārtulkots latviešu valodā, ikviena latviešu filma, lai kādas kvalitātes tā reizēm arī būtu, ikviens pētījums vēsturē, filozofijā vai citā ar kultūru saistītā jomā stiprina mūsu nācijas pamatus. Un par to taču ir vērts maksāt, protams, naudu tērējot prātīgi. Nebalstot komerciāli nespējīgo kultūru, paliks tikai popkultūra - tas, ko kultūras eksperti nicīgi dēvē par balagānu, prastu māžošanos un tamlīdzīgos epitetos, bet kas tautas vairākumam tomēr patīk un par ko tas ir gatavs maksāt (nu kaut vai televīzijas ziepenes ar latviešu aktieriem). Arī tā, gribam to atzīt vai ne, ir mūsu identitāte, un nevajag to vērtēt par zemu.

Būtu svarīgi, lai tie valsts pārstāvji, kam vietas Dziesmu un deju svētku lielkoncertos bija rezervētas par velti, tajos pieredzēto pacēlumu atcerētos brīžos, kad būs jādomā par atbalstu un algām koru un ansambļu vadītājiem, kultūrkapitālam un citiem latvietības stiprināšanas pasākumiem. Jācer, ka atmiņa viņiem nebūs īsa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?