Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par patērētāju maldināšanu sodīs bargāk

Lai novērstu zirga gaļas skandālam līdzīgu gadījumu atkārtošanos un patērētāju maldināšanu nākotnē, Zemkopības ministrija ir sākusi izstrādāt jaunu normatīvo aktu. Ir plānots arī ievērojami palielināt sodus par nepatiesu vai nepilnīgu informāciju pārtikas produktu marķējumā. Mērķis ir nepieļaut, ka, piemēram, no kautuves nākuša zirga liemenis ar nepareiziem pavaddokumentiem gaļas pārstrādes uzņēmumā nonāk kā liellopu gaļa vai marķējumā netiek norādīta sastāvā esošā zirga gaļa, tādējādi apzināti maldinot patērētāju.

Ministru kabineta noteikumu projekts Mājas nagaiņu gaļas marķēšanas prasības paredz: «ieviest prasību kautuvēm identificēt visu mājas nagaiņu - liellopu, cūku, aitu un kazu, kā arī mājas nepārnadžu - zirgu un ēzeļu - liemeņus», izdarot atzīmi uz tiem atbilstoši dzīvnieka sugai. Līdz šim šādas prasības nebija, stāsta Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare. Vēl vajadzēs «gaļas marķējumā uz iepakojuma vai etiķetes norādīt konkrēta dzīvnieka sugu», kā arī iecerēts noteikt precīzi, kāda informācija jānorāda pavaddokumentos. D. Ugare skaidro, ka šis normatīvais akts tiek izstrādāts pēc pašu uzņēmēju izteiktajiem ierosinājumiem. Pašlaik noteikumu projekts tiek saskaņots. Arī Eiropas Komisijas līmenī plānots izstrādāt normatīvos dokumentus, kas noteiks prasības, piemēram, par obligāto izcelsmes valsts vai vietas norādīšanu, iecerēts arī ES teritorijā pilnveidot kontroles un sodu sistēmu.

Plānotie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz noteikt pat desmitreiz lielākus sodus, piemēram, pašlaik par pārtikas uzglabāšanas un marķēšanas prasību pārkāpumiem sods fiziskām personām ir Ls 5-250, juridiskām personām - Ls 10-500 ar pārtikas konfiskāciju vai bez tās. Taču nākotnē par nepilnīgas vai nepatiesas informācijas sniegšanu par pārtikas produkta izcelsmes valsti, vietu vai sastāvu pārtikas produkta marķējumā fiziskajām personām varētu būt Ls 100-250, juridiskām personām - Ls 500-5000 liels sods. Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, juridiskām personām tas var nozīmēt pat 10 000 latu soda naudu ar pārtikas konfiskāciju vai bez tās, stāsta D. Ugare. Līdz šim maksimālais sods juridiskām personām bija Ls 3000.

Skandāls, kas sākās janvārī ar Īrijā burgera sastāvā konstatētu zirga gaļu, turpinājās ar pārbaudēm visā Eiropā, arī Latvijā. Triju mūsu valsts uzņēmumu produkcijā konstatēja zirga gaļas piejaukumu, par kuru nebija norādes preces marķējumā, dažādus pārkāpumus atklāja arī kautuvēs. Līdz šim saistībā ar zirga gaļas skandālu administratīvi sodīti astoņi uzņēmumi galvenokārt par marķēšanas prasību pārkāpumiem un neatbilstošiem pavaddokumentiem - tie ir Rēzeknes Gaļas kombināts, Forevers, Heinors, Viļumene, Aibi, Musino, Valinda un Renem P. Valinda šo lēmumu pārsūdzēja, un to pieļauto procesuālo pārkāpumu dēļ atcēla. Uzņēmums Forevers ir pārsūdzējis tiesā PVD ģenerāldirektora lēmumu atstāt spēkā piespriesto 500 latu sodu saistībā ar marķējuma prasību pārkāpumiem. Turpinās arī administratīvā lietvedība uzņēmuma Kalnpierbes lietā, Dienu informēja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere.

No trim laboratorijām saņemtie analīžu rezultāti par vienu un to pašu paraugu pilnīgi atšķiras, norāda Forevers pārstāve Anita Lancmane, tāpēc uzņēmums vērsies tiesā, lai lēmumu par sodu atceltu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?