Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Partijas sāk apmainīties ar politiskajiem signāliem

Pēc partiju apmainīšanās ar politiskajiem signāliem, kas pēdējās dienās kļuvuši izteiktāki un nereti ir saprotami tikai tām pašām, Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis prognozē politisko stabilitāti. Vienotība ir saņēmusi no Visu Latvijai!-TB/LNNK ne tikai apslēptu mājienu par it kā tuvināšanos Zaļo un Zemnieku savienībai, bet arī neformālus solījumus par konstruktīvu rīcību valsts budžeta izskatīšanas laikā.

Pretēji publiskajā telpā radītajam iespaidam par ministru demisijām, kas var sekot cita citai, partiju pārstāvji neparedz kāda valdības locekļa nomaiņu līdz budžeta pieņemšanai.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka apvienība jau ļoti daudz ko ir sasniegusi - sabiedrībā notiek diskusija gan par demogrāfijas programmas īstenošanu, gan uzturēšanās atļaujām. Partneri ir iesnieguši priekšlikumus, kā šo sistēmu pilnveidot. Viņa teiktajā nekas neliecināja par vēlmi gāzt valdību. Pēdējās dienās kareivīgāk noskaņota pat ir Reformu partija, kuras līderis Edmunds Demiters nepalika atbildi parādā arī pēc premjera V. Dombrovska kritiskajiem izteikumiem par izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP), kurš nomaināmo ministru sarakstā minēts kā nākamais. RP savukārt apsver iespēju rosināt labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība) demisiju. Arī šie paziņojumi tiek vērtēti kā signāli, jo tiem neesot pietiekami argumentēta seguma. Ministrs V. Dombrovskis (RP) sacīja, ka premjers ar viņu vispār neesot runājis. Neoficiāli pieļauts, ka premjers aizsvilies, jo izglītības ministrs pārāk asi valdības sēdēs aizstāv savas nozares intereses, ne tik daudz medijos īstenotās reklāmas kampaņas dēļ. Ceturtdien pēc Reformu partijas valdes sēdes tā paziņoja, ka aicinās I. Viņķeli uz RP frakciju, jo saskata ministres rīcībā nievājošu attieksmi pret pensionāriem un demogrāfijas jautājumiem. Ministra demisiju ir tiesīgs pieprasīt premjers. Ja to rosina kāda koalīcijas partija, atbalstu meklējot opozīcijā, tas ir koalīcijas līguma pārkāpums, atgādināja Dz. Zaķis.

Viņš atzina: «Tādi taktiski gājieni kā apmainīšanās ar politiskajiem signāliem nav nekas neparasts.» Vienotība, iespējams, visspēcīgāko brīdinājumu saņēma no vietējā varā ietekmīgās Zaļo un Zemnieku savienības. Tas atspoguļojās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) lēmumā neparakstīt LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolu, kurš ir jāpievieno valsts budžeta projektam. ZZS būtu pirmā, pie kā Vienotība varētu vērsties pēc palīdzības, ja budžeta izskatīšanas gaitā rastos grūtības ar kādu no partneriem. Taču arī šīs durvis varētu aizvērties, ja valdība neizrāda pretimnākšanu pašvaldībām.

«Tas ir politiski gudri no viņu puses,» atzina Dz. Zaķis, kurš atšķirībā no premjera V. Dombrovska, kurš negatavojas valdības pozīcijā kaut ko mainīt un piedāvāt pašvaldībām tām labvēlīgāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadali, Dz. Zaķis ir pielaidīgāks un domā, ka kompromisu meklējumus varētu turpināt un varbūt tos var atrast kādā citā budžeta pozīcijā. Vienotības frakcijas vadītāju nav satraukušas arī VL-TB/LNNK sarunas ar ZZS. Pēc Nacionālās apvienības tikšanās ar ZZS šonedēļ abas vēstīja, ka saruna notikusi arī par budžetu, taču VL-TB/LNNK svarīgais jautājums par uzturēšanās atļaujām nav ZZS prioritāšu skaitā. «Mēs runājam ar visiem, kas ar mums vēlas tikties, un aizmuguriski nekādus blokus neveidojam,» sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?