Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pieminot Ludmilu Azarovu, aicina apzināt viņas veikumu

Negaisa naktī no 21. uz 22. maiju 77 gadu vecumā mirusi dzejniece un atdzejotāja dzejnieka Ojāra Vācieša dzīvesbiedre Ludmila Azarova. Latvijā viņas vārds plašāk kļuva pazīstams pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados, kad Ludmila Azarova strādāja tolaik ļoti populārajā Literaturnaja Gazeta un tika publicēti viņas pirmie dzejoļi (dzejnieces pirmais dzejoļu krājums - Most (Tilts) iznāca 1961.

gadā). «Šis skumjais brīdis mums parādīja, ka kaut kas ir bijis piemirsts,» saka literatūrzinātniece un Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule, runājot par Ludmilas Azarovas literāro mantojumu.

Arī dzejnieks Imants Auziņš aicina domāt par Ludmilas Azarovas veikuma apzināšanu un nodošanu lasītājiem. «Būtisks un paliekošs ir Ludmilas veikums Latvijas kultūrā trīs nozīmīgos atzaros: dzejā, latviešu dzejas atdzejā un kopā ar Ojāru paveiktajā, cilvēku un literatūras brīvākai elpai. Arī laikrakstos un izdevniecībā, daudzveidīgās kultūras rosmēs.» Protams, arī XX gadsimta izcilā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša jaunradē, viņa darbu un piemiņas saglabāšanā, kur Ludmilas Azarovas lomu I. Auziņš novērtē kā neatsveramu.

J. Kursīte-Pakule dzejnieci saista ar vārdiem «dziļa un patiesa inteliģence», jo Ludmila Azarova piederēja paaudzei, «kurai neradās jautājums par to, kas ir un kas nav inteliģence». Šī viņas personības dimensija nekad neļāva nostāties pret vājāko, uzsver J. Kursīte-Pakule, piemēram, padomju laikā aizstāvot Latvijas kultūru. Viņa aicina domāt par Ludmilas Azarovas rakstītā aktualizēšanu, piemēram, šogad plānotās konferences par Ojāru Vācieti ietvaros (konferenci rīko Latvijas Universitāte sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, tā notiks no 12. līdz 14. novembrim).

Ludmila Azarova dzimusi 1935. gada 11. aprīlī Maskavā, latviešu valodas skolotājas Emmas Dimpēnas un inženiera Timofeja Azarova ģimenē. Latvijā viņa dzīvoja kopš 1945. gada, 1957. gadā absolvēja Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultāti un sāka strādāt par tulkotāju laikrakstā Rīgas Balss. Pagājušā gadsimta 60. gados Azarova bija vairāku Maskavas laikrakstu korespondente Latvijā, no 1974. līdz 1990. gadam viņa strādāja par redaktori izdevniecībā Liesma, vēsta LETA. Dzejniece nodarbojās ar latviešu dzejas - Raiņa, Aleksandra Čaka, Edvarta Virzas, Ārijas Elksnes, Mirdzas Ķempes, Imanta Ziedoņa, Māras Zālītes, Knuta Skujenieka, Montas Kromas, Ojāra Vācieša un daudzu citu dzejnieku - atdzejošanu. Kopā ar Viju Kaņepi viņa izveidoja Ojāra Vācieša kopotos rakstus desmit sējumos. Ludmila Azarova tulkojusi operu Baņuta un Zelta zirgs libretus, latviešu dramaturgu lugas.

1987. gadā Ojāra Vācieša un Māra Čaklā atdzejojumā klajā nāca Ludmilas Azarovas dzejoļu krājums Magnētiskais Māras ezers, 2005. gadā - Tev un ugunij, kur iekļauta arī viņas latviski rakstītā dzeja. Dzejniece bija Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, kopš 1998. gada - Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle. Viņa tika apbalvota ar Andreja Upīša un Raimonda Gerkena literārajām prēmijām, kā arī 2004. gadā - ar Mūža balvu par ieguldījumu literatūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?