Kā vispār jauns ēdiens nonāk pie tevis? Pirms pāris dienām runāju ar tēvu. Viņam uzaicinājumu ciemos portugāļu valodā bija uzrakstījusi Rio dzīvojošās māsas vīramāte. Sociālie tīkli to visu veiksmīgi pārtulkoja, un atcerējos par aplikāciju, kas ļauj telefona fotoaparātu pavērst pret ēdienkarti nezināmā valodā un dabūt to saprotamā. Tēvs teica, ka viņam tādu nevajagot, jo pazudīs viss prieks uzzināt par kāda ēdiena lielisko garšu, kuru pēc nosaukuma saprašanas nemaz neuzdrošinātos pamēģināt.
Pirms daudziem gadiem pats sev gatavoju tikai cepeti, krāsnī ceptus kartupeļus un sautētus kāpostus. Tagad ēdienreizēs izvēlos pastu ar rīvētu cieto sieru un pesto, zaļos salātus ar balzametiķi un garšvielām, vienkārši ceptu gaļu ar kartupeļiem un dārzeņiem vai bageti ar sieru un olu ar majonēzi brokastīs. Viena no manām mīļākajām ēdienu sastāvdaļām ir avokado, ko es pirms tam nebiju ēdis un no brīva prāta nebūtu arī sadūšojies izmēģināt. Taču - nonākot situācijā, kurā nevar atteikties, tu iepazīsties ar savu nākamo pēdējā laikā visbiežāk ēsto ēdienu. Tieši tāpat es iepazinos ar olīvām, rakletu, mīdijām un rukolu.
Kad nokļūsti viesībās vai īpaši gatavotās vakariņās, tad vairs nav daudz variantu. Neesi jau vairs bērnudārzā, kur zupas neēdamo speķi varēja pa kluso sabāzt kabatās. Ir jāēd, jāiepazīstas ar ēdienu, un jāatrod, par ko uzslavēt gatavotāju. Jebkurš ēdiens un jebkura garša īstajā brīdī un pareizajos apstākļos var kļūt par garšīgāko, ko esi ēdis. Pēc tam pats prasīsi recepti, atkārtosi savā virtuvē, ēdīsi rītā un vakarā.
Lūk, kuskuss ar šampinjoniem. Drusku apcep sarkanos sīpolus, pieliek sagrieztus svaigus šampinjonus un apcep pāris minūšu. Tad sacepto liek salātu bļodā, pēc garšas pievieno sāli, piparus un balzametiķi. Minimāli - sāli, vairāk - piparus, balzametiķi. Visu samaisa un atstāj bļodas apakšā, pa virsu saber rukolas lapas. Sacep sagrieztus sīpolus ar rīvētiem burkāniem. Sagriež papriku līdzīga izmēra gabalos kā sīpolus un burkānus. Bļodiņā ieber kuskusu un pieliek nedaudz sāls un sviesta pikucīti, pārlej ar vārošu ūdeni, lai kuskuss būtu nosegts. Uzbriedina septiņas minūtes, pēc tam iemaisa papriku un saceptos labumus. Liekam šampinjonus ar rukolu un kuskusu uz šķīvja, un - ēdienreize gatava.