Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Receptes īstiem gardēžiem

Kad iedomājos olīvu tapenādi, uzreiz prātā nāk pagājušais augusts Provansā - kā mana gandrīz pieaugusī meita spēcīgajā mistrālā, kas tur pūš nepārtraukti, ķēra bagetes gabalus - lai vējš neaiznes pa gaisu, zieda uz tiem tapenādi pēc tapenādes un negaidīti mīļi un bērnišķīgi atzinās - mamm, es pirmoreiz dzīvē ēdu tik garšīgi! Mēs vēlāk arī plēsāmies, jo, trīs nedēļas esot cieši kopā, ir grūti nesaplēsties, taču to dienu dēļ - ar tapenādēm, augļiem, Francijas dienvidu Rosᅢᄅ - bija vērts visiem braukt kopā.

Tagad ir ziema, par aromātiskajām tapenādēm un arī citiem silto zemju - Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas - produktiem atgādina Rimi Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis: «Īsts gardēdis ne tikai ļaujas gardiem ēdieniem, bet arī pats izmēģina produktus ar drosmīgiem nosaukumiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Salāti ar grilētu sieru un melno olīvu tapenādi

2 porcijām vajadzēs: 1 paciņu (150 g) salātu maisījuma, 250 g vidēji cieta siera, 3 ēd. k. olīveļļas, 1 šalotes sīpolu, 1 citronu; melno olīvu tapenādei: 100 g melno olīvu, 2 anšovu filejas, 2 daivas ķiploka, 1 citronu, 1/5 svaiga čili pipara, 1 sauju svaiga bazilika
1. Vispirms gatavo tapenādi: smalki sakapā olīvas, ķiploku, baziliku un anšovu filejas.
2. Pievieno aptuveni 2 ēd. k. olīveļļas, miziņu no puscitrona un visu šī augļa sulu.
3. Gatavo salātus: smalki sagriež šalotes sīpolu, pievieno viena citrona sulu un 3 ēd. k. olīveļļas.
4. Sakarsē grila vai parasto pannu. Sieru sagriež šķēlēs, ierīvē ar pāris pilēm eļļas un apcep no abām pusēm tā, lai tam sasiltu arī iekšpusē.
5. Uz šķīvja liek salātu lapas, pārlej ar mērci un pasniedz ar grilētu sieru un melno olīvu tapenādi.

Bez nosaukuma

2 cilvēkiem vajadzēs: 2 jūras karūsas, 1 glāzi kuskusa, 6 saujas svaigu spinātu, 1/2 burciņas konservētu turku zirņu, 2 ēd. k. sviesta, 2 ēd. k. olīveļļas, 2 daiviņas ķiploka, 1 citronu, 1/2 tējk. itāļu garšvielu, sāls pēc garšas

1. Aplej kuskusu ar karstu ūdeni un uzbriedina.
2. Pannā ielej olīveļļu, 1 ēd. k. sviesta un apcep spinātus ar ķiplokiem, pievieno nedaudz sāls un itāļu garšvielas.
3. Spinātus sajauc ar kuskusu.
4. Jūras karūsas vēderu iesmērē ar sviestu, un daļu sagatavotā kuskusa iepilda karūsas vēderā.
5. Liek cepties 20 minūtes 180˚C.
6. Atlikušajam kuskusam pievieno turku zirņus un pasniedz kopā ar gatavo zivi.
7. Pasniedzot ēdienu pārslaka ar svaigi spiestu citrona sulu.

8. Ogas nav jāatkausē, tās pašas atkusīs un visas

8 cilvēkiem vajadzēs: 4 lauku olas, 70 ml rapšu eļļas, 4 ēd. k. miltu, 3 ēd. k. brūnā cukura, 1 citronu, 500 g saldētu aveņu, 1 kārbu (400 ml) vārīta iebiezinātā piena
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 170˚C un ietauko tortes formu.
2. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
3. Atsevišķos traukos sakuļ baltumu un dzeltenumu ar cukuru tā, lai veidojas biezs krēms.
4. Olu dzeltenumam pievieno eļļu un citrona sulu, iecilā sakulto baltumu dzeltenumā.
5. Pievieno izsijātus miltus, sajauc un lej formā.
6. Biskvītu cep 35-40 minūtes, atdzesē un pārgriež uz pusēm.
7. Uzber saldētas ogas, pārlej vārītu iebiezināto pienu un virsū liek otru biskvīta pusi, dekorē ar ogām. Lai vārīto pienu labāk varētu uzklāt, tas nedaudz jāsasilda, bet, kad tas atdzisīs, tas atkal kļūs stingrs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?