Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Reģionu partijas uz Saeimu

Saliedēt reģionālās partijas ap reģionu līdzsvarotas attīstības ideju un ar kopīgu sarakstu startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās. Tā partijas Reģionu alianse nākotni redz Salacgrīvas novada domes priekšsēdis Dagnis Straubergs, par kura pārstāvēto sarakstu Salacgrīvā nobalsoja 87,9% vēlētāju, un tas ieguva 14 no 15 vietām domē.

Visticamāk, tikpat labi D. Straubergs startētu arī ar jebkuras citas partijas nosaukumu, kā jau tas savulaik viņam izdevies kā Latvijas ceļa un LPP/LC biedram. Šo politisko spēku, tāpat kā Tautas partijas, vairs nav. Tāpēc šogad Reģionu alianse daudziem vietējiem līderiem kļuva saistoša kā partija, kas deva iespēju piedalīties vēlēšanās, bet grūti saskatīt, kas vēl varētu vienot šos cilvēkus Latvijas reģionos.

Kā Rīgas apriņķa novadu apvienība (RANA) tagadējā Reģionu alianse ir dibināta 2005. gadā Garkalnē, un tā apvienoja lielo Pierīgas pagastu vadītājus. Dibināšanas iemesls toreiz bija grozījumi likumā, kas noteica, ka lielajos pagastos var startēt tikai no partiju sarakstiem. RANA pirmais līderis bija Ādažu novada domes priekšsēdis Normunds Breidaks, kurš pašvaldības vadītāja amatu zaudēja pēc konstatētajiem pārkāpumiem Ādažu novada finanšu darbībā. Kopš 2011. gada šo politisko spēku vada Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence. Nosaukumu pa šo laiku partija mainījusi divas reizes. Lai apvienotu vietējos līderus arī no citiem reģioniem, RANA pārtapa par Reģionu partiju, bet 2012. gadā - par Reģionu aliansi (RA).

RA sarakstu līderi ir kļuvuši par pašvaldību vadītājiem Babītes, Baldones, Gulbenes, Krimuldas, Lielvārdes, Salacgrīvas, Saldus, Siguldas, Sējas, Skrundas, Smiltenes, Stopiņu un Vecumnieku novadā. Taču RA pazaudēja varu Ādažos, kur tā bija valdījusi gadiem un uzvarējusi arī šoreiz, bet pārējie spēki vienojās pret to. RA kopā ar Vidzemes partiju un Latgales partiju jūlija sākumā iecerējusi lemt par reģionālo partiju konsolidāciju, iesaistot tajā pārējās lokālās partijas - arī tās, kuras izveidotas vienas pašvaldības teritorijā, kā Vidzemei un Valmierai, vai Kuldīgas novada partija. Tas, iespējams, nebūs viegli, ja jau pašvaldību vēlēšanās, piemēram, valmierieši nevarēja iekļauties Vidzemes partijā, bet veidoja savu politisko spēku. Viens no Vidzemes partijas līderiem Vents Armands Krauklis uzskata, ka pašvaldībās vēlētājiem ir svarīgi, lai partija asociējas ar savu pilsētu. Taču Saeimas vēlēšanās viņiem būtiskāk, lai parlamentā ir cilvēki, kas aizstāv reģionu intereses un uz to pamata var vienoties, uzskata V. A. Krauklis.

RA vadītājs A. Ence uz startu Saeimas vēlēšanās skatās piesardzīgi, jo ir jautājums, vai reģionu partijas varēs atrast pietiekami spilgtus līderus, jo «uz Saeimu mēs varam iet tad, ja ir cilvēki». Pašvaldību vadītāji ir solījuši strādāt četrus gadus, un nebūtu labi, ja viņi tagad kandidētu uz Saeimu. To atzīst arī V. A. Krauklis, pēc viņa domām, novados ir daudz spēcīgu cilvēku, tikai visā Latvijā viņus nepazīst. «Saeima būtu profesionālāka, ja tajā kaut kādā veidā varētu darboties pašvaldību pārstāvji,» uzskata V. A. Krauklis, atgādinot, ka savulaik viņa pārstāvētā Tautas partija ierosinājusi dot iespēju apvienot pašvaldības deputāta un Saeimas deputāta amatu. Toreiz, izņemot Zaļo un Zemnieku savienību, neviens nav to atbalstījis.

Diena jau rakstīja - ja reģionu partijas vienosies startēt Saeimas vēlēšanās, tās var kļūt par sāncensi tagadējām valdības partijām, piesaistot protesta vēlētāju ārpus Rīgas. Tieši tāpēc Vienotība partijas augstākās vadības līmenī nolēmusi aicināt Reģionu alianses un, iespējams, vēl kādas partijas līderus uz sarunu par iespējamo sadarbību. D. Straubergs sacīja, ka piedāvājumu tikties partijas, visticamāk, pieņems, taču vietējie līderi vēl labi atceras, kā «Vienotība mūs izmeta no Saeimas», kad valsts budžeta apspriešanā pašvaldību vadītāji klusējot pauduši savu attieksmi ar krāsainām kartītēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?