Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sāk pievienošanos OECD

Šonedēļ Latvija oficiāli uzsāk pievienošanās sarunas ar OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija), kuras ilgs aptuveni divus gadus. Šaubu par kritēriju izpildi un pievienošanos šai organizācijai Ārlietu ministrijai (ĀM) nav.

«OECD ir viena no ietekmīgākajām domnīcām pasaulē ar plašu politisko instrumentu klāstu, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir veidot plašu analītisko bāzi politisku lēmumu pieņemšanai,» Dienai organizāciju raksturo politoloģe Žaneta Ozoliņa. OECD mājaslapā norādīts, ka tā nodrošina kopēju platformu valstu valdībām, lai strādātu kopā, dalītos pieredzē un meklētu risinājumus globālām problēmām. «Mēs nosakām starptautiskus standartus plašai virknei lietu, sākot no lauksaimniecības un nodokļiem līdz pat ķimikāliju drošībai,» vēsta organizācija. Viena no tās pamatvērtībām ir neatkarīgu un faktos balstītu rekomendāciju sniegšana politiku veidotājiem. Ne velti organizācijas kredo ir «labākas politikas labākai dzīvei».

Lai varētu sniegt pierādījumos balstītus ieteikumus, OECD norit plašs pētniecības darbs, kas ietver arī vienu no prestižākajām statistikas vietnēm, kur visi dati ir savstarpēji salīdzināmi. Viens no visplašāk pazīstamajiem OECD pētījumiem ir starptautisks skolēnu sekmju novērtējums (PISA), kur tiek salīdzinātas dažādu valstu skolēnu zināšanas. Katru gadu organizācija izdod Ekonomikas apskatus, statistikas krājumus, kopumā vairāk nekā 250 publikāciju ik gadu. Aptverto tēmu loks ir visplašākais, sākot no nodokļu politikas reformām, ilgtspējīgas ekonomiskās izaugsmes un korupcijas apkarošanas līdz pat ķīmiskajai drošībai.

ĀM Ekonomisko attiecību un attīstības sadarbības departamenta direktora vietnieks Andris Sekacis Dienai stāsta, ka pievienošanās sarunas notiks pa nozarēm un tās ir atvērtas 21 OECD komitejā, kurā darbosies mūsu ministriju pārstāvji, aptverot visu valsts pārvaldi. Šo sarunu mērķis ir pārliecināties par nozaru likumdošanas atbilstību OECD standartiem un normatīvu piemērošanu. A. Sekacis gan atturējās prognozēt, kurās nozarēs būs visvairāk darāmā, lai sakārtotu likumdošanu, tomēr viņš nešaubās, ka Latvijai nebūs nepārvaramu problēmu pievienoties OECD.

Ž. Ozoliņa norāda, ka Latvijai ir trīs galvenie ieguvumi no pievienošanās OECD. «Tā kā galvenās valstu problēmas ir nevis nacionāli, bet globāli risināmas, tad ikviena valsts cenšas pievienoties visām starptautiskajām organziācijām. Iestāšanās tik prestižā organizācijā kā OECD ir Latvijas kvalitātes zīme, kas nozīmē, ka mēs esam uzticama un attīstīta valsts. Latvija iegūs plašu zināšanu un informācijas klāstu, jo OECD gadu desmitiem ir uzkrājusi pirmklasīgu ekspertīzes pieredzi.» Ž. Ozoliņa uzsvēra, ka vairākos OECD pētījumos ir iekļautas tikai dalībvalstis, līdz ar to Latvija līdz šim tajos nebija atrodama.

Latvijas pievienošanās sarunu OECD darba grupu vada Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, un tajā iekļauti nozaru ministriju, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Centrālās statistikas pārvaldes, Konkurences padomes un Privatizācijas aģentūras pārstāvji.

OECD aizsākumi meklējami 1948. gadā, kad tajā apvienojas tolaik ietekmīgākās Eiropas valstis, lai uzraudzītu Māršala plāna īstenošanu. Vēlāk šīm valstīm pievienojās ASV un Japāna, un 1961. gadu uzskata par organizācijas dibināšanas gadu. Šobrīd OECD apvieno 34 pasaules ietekmīgākās valstis, to skaitā 21 ES dalībvalsti. Vienīgās Austrumeiropas valstis, kuras vēl nav pievienojušās šai organizācijai, ir Latvija, Lietuva, Bulgārija un Rumānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

OECD

Dibināta 1961. gadā
Apvieno 34 dalībvalstis, to skaitā 21 ES valsti
2013. gada budžets - 354 miljoni eiro
250 jaunu publikāciju ik gadu
Organizācijas mītne - Parīze
2013. gada budžets - 354 miljoni eiro
Avots: www.oecd.org

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?