Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

SC ar atbalstu pilsoņu balsīm nesteigsies

Grozījumi Saeimas kārtības rullī, kas, internetā savācot 10 000 iedzīvotāju parakstus, ļautu kādai sabiedrības iniciatīvai nonākt izskatīšanā Saeimā, visticamāk, netiks pieņemti, atzina Saskaņas centra deputāts Igors Pimenovs.

Par iniciatīvu platformas manabalss.lv virzīto ierosmi veikt grozījumus Saeimas kārtības rullī deputāti lems piektdien. Lai gan atbalstu šiem grozījumiem izteikušas Vienotības, Visu Latvijai! - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, kā arī Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas, SC pārstāvis I. Pimenovs uzskata, ka priekšvēlēšanu laiks tomēr nav piemērots šādas iniciatīvas virzīšanai. Viņš norādīja, ka pēdējos 10. Saeimas darba mēnešos nekādi nopietni lēmumi netiks pieņemti. «Tagad visi lēmumi Saeimā tiek virzīti, lai balstītu savu politisko kapacitāti,» atzina I. Pimenovs.

Providus pētniece Iveta Kažoka, kura konsultējusi manabalss.lv veidotājus, atzina, ka arguments par to, ka Saeima pašlaik ir lemtnespējīga, nav nopietns. «Kamēr Saeima nav atlaista un ir divarpus mēnešu līdz vēlēšanām, jāapstiprina sabiedrībai vēlamas lietas,» sacīja I. Kažoka. Viņa arī norādīja, ka šādu grozījumu nepieņemšana liecinātu par deputātu nevēlēšanos dot iespēju saviem vēlētājiem paust savu viedokli, kas būtu pretrunā ar elementāriem demokrātijas principiem.

Vienotības deputāte Lolita Čigāne, kas ir viena no grozījuma likumprojekta iesniedzējām, uzskata, ka šāda iniciatīva ļautu jautājumiem, kurus sabiedrība atzīst par nozīmīgiem, nonākt līdz Saeimai. «Tas ir mazs būtisks solis, lai padarītu pilsoņus līdzdalīgākus,» sacīja L. Čigāne. Deputāte atzina, ka viņai ir grūti paredzēt, vai grozījumi tiks pieņemti, tomēr rezultāts parādīs, vai deputāti vēlas Saeimu padarīt pieejamāku.

Arī I. Kažoka norādīja, ka šādi grozījumi nepieciešami, lai veicinātu sabiedrības iesaisti. «Tas ir spēcīgs simbolisks solis, kas mazinātu plaisu starp sabiedrību un varu,» teica I. Kažoka. Paši iniciatīvas ierosinātāji savā mājaslapā norādījuši, ka šāda iespēja ļautu Latvijas iedzīvotājiem izteikt savas idejas un attīstītu pilsoniskās līdzdalības spējas, kā arī ļautu ievēlētajiem tautas priekšstāvjiem uzzināt par lielām sabiedrības grupām svarīgiem jautājumiem.

Pēc oligarhu kapusvētku pasākuma Daugavmalā internetā izveidotā platforma manabalss.lv saņēmusi jau vairāk nekā 30 iniciatīvu, aģentūrai BNS stāstīja platformas veidotāji Jānis Erts un Kristofs Blaus. Sākotnēji autorizēties savas iniciatīvas pieteikšanai varēja triju banku klienti, bet tuvākajā laikā to varēs jau sešu banku klienti. «Sabiedrībai šis laiks būtu jāizmanto. Tas ir laiks, kas stiprinātu demokrātiju Latvijā un sabiedrības tiesības. Jo lielāks atbalsts parādīsies, jo lielāka būs politiskā griba to realizēt, īpaši pirms vēlēšanām,» sacīja J. Erts. Savu ideju manabalss.lv var pieteikt, reģistrējoties caur internetbanku. Tad to izskata eksperti, lai iniciatīva būtu visiem skaidra un saprotami formulēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?