Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sešas kinofilmas Latviešu variantā

Ilze Auzāne

Mīla un nāve Spānijas kalnos, home movies 70. gados, itāļu modernisma kino cienīga atsvešinātība ostas pilsētiņā, groteska padomju kolhozā, adrenalīnu uzjundoša juvelierveikala aplaupīšana un erotiska šausmu filma - to visu piedāvās jau par tradīciju kļuvušais kinolektorijs Tas, ko Tu nedrīksti nezināt, kura 10. sezona Latviešu variants no 30. oktobra līdz 11. decembrim norisināsies kino Splendid Palace.

Kinolektorijs šodien tiks atklāts ar režisora Rostislava Gorjajeva filmu Noktirne (1966), kurā galvenajā lomā līdzās Gunāram Cilinskim spēlē pirmā ārzemju aktrise Latvijā - poliete Pola Raksa. «Uz šo lomu viņi gribēja dabūt Annu Karinu, Žana Lika Godāra sievu, bet šī iecere tika apstādināta,» filmas veidotāju ambīcijas atklāj Rīgas Kino muzeja kuratore Līva Pētersone. Kopumā jaunajā kinolektorija sezonā tiks piedāvātas sešas žanriski dažādas un hronoloģiski plašā amplitūdā esošas filmas, kas tapušas no 60. gadiem līdz pat 90. gadu sākumam, kad tika uzņemta latviešu pirmā un vienīgā erotiskā šausmu filma Zirneklis (1992) ar debitanti Aurēliju Anužīti galvenajā lomā. «Trash kino elementiem piesātināts darbs, kas, iespējams, raksturo pārmaiņu laika nestabilo sajūtu kolektīvajā apziņā,» - tiek pieteikta filma.

Trīs darbi pārstāv 70. gadus, kad Rīgas kinostudija piedzīvoja savu zelta laikmetu - Šīs bīstamās balkona durvis (1976), Nakts bez putniem (1979) ar izcilo Ulda Dumpja tēlojumu un režisora Aloiza Brenča filma Liekam būt (1976), kurā saskatāmas paralēles ar amerikāņu film noir žanra iezīmēm un meistarīgākajiem aplaupīšanas trilleriem pasaulē. «Vairākām [no piedāvātajām] filmām ir sasauces ar rietumu kino,» piebilst L. Pētersone. To, kā šīs filmas iekļaujas tā laika pasaulē valdošo vēsmu kontekstā, palīdzēs saprast Agra Redoviča, Dāvja Sīmaņa, Jāņa Putniņa, Dairas Āboliņas, Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa ievadlekcijas. Savukārt režisors Jānis Streičs izteicis vēlmi aizkadrā pakomentēt savu filmu Aizaugušā grāvī viegli krist (1986). «Jauniem cilvēkiem varētu būt grūti uztvert padomju laikam raksturīgās kolīzijas, kas valda groteskajā komēdijā,» teic L. Pētersone.

Viņa cer, ka uz kinolektoriju nāks gan tie cilvēki, kuriem tajā izrādītie darbi ir viņu jaunības filmas, gan arī divdesmitgadnieki un trīsdesmitgadnieki, kuri par tām neko nezina. «Viņi šīs filmas nav redzējuši vispār vai arī redzējuši TV - mazajos ekrānos ar ziepju reklāmām pa vidu,» L. Pētersone norāda un piebilst, ka tas nav labākais veids, kā izbaudīt šo latviešu kino klasiku pilnībā. Uz Splendid Palace lielā ekrāna tiks rādītas 35 mm filmu kopijas, kuras demonstrēšanai piešķīris Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?