Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Siltuma dārdzība liek meklēt alternatīvas

Aizkraukles uzņēmējiem un iedzīvotājiem ir viena kopīga sāpe - siltumapgāde. Līdzīgi kā daudzas citas Latvijas pilsētas, arī Aizkraukli ir sāpīgi skāris gāzes cenu pieaugums un šokējoši apkures rēķini, tādēļ izskan viedokļi, ka dome šī jautājuma risināšanā līdz šim nav iesaistījusies pietiekami aktīvi. Kamēr Rīgā tikai domā par izlīdzināto apkures maksājumu ieviešanu, Aizkrauklē tāds pastāv jau 20 gadu. Tomēr, izrādās, arī tas ne visus apmierina, un sākušās diskusijas par šīs kārtības atcelšanu.

«Aizkrauklē ir viena no sakārtotākajām siltuma apgādes sistēmām, jo jau deviņdesmitajos gados mēs uzsākām intensīvu siltumtrašu rekonstrukciju, kā arī uzbūvējām no jauna siltuma ražotni. No tehniskā viedokļa Aizkraukles siltumapgādes saimniecība ir viena no sakārtotākajām Latvijā, un tā rezultātā siltuma zudumi tīklos ir samazinājušies līdz 10%. Ilgu laiku mēs varējām lepoties ar zemu apkures tarifu, tomēr šobrīd gāzes cenu kāpuma iespaidā tarifi ir būtiski kāpuši un iedzīvotāju neapmierinātība būtiski augusi,» atzīst SIA Aizkraukles siltums vadītājs Aivars Aldermanis.

Pēc viņa teiktā, par iespējām siltumapgādi pilsētā padarīt lētāku ir domājis gan pats siltuma ražotājs, kurš izstrādājis projektu arī ar šķeldu kurināmai katlu mājai, gan arī citi uzņēmēji, kuri domei ir piedāvājuši gan kopīgas koģenerācijas stacijas būvniecību, gan arī siltuma piegādi. Diemžēl šie citu uzņēmēju piedāvājumi nebija tehniski un finansiāli piemēroti, uzsver A. Aldermanis, kurš uzskata, ka visizdevīgākais risinājums būtu jaunas ar šķeldu kurināmas katlu mājas būvniecība, bet atzīst, ka pašvaldības finansiālo iespēju dēļ Aizkraukles siltums to vēl vairākus gadus atļauties nevarēs.

Pēc A. Aldermaņa domām, siltumapgādes izmaksas pilsētā būtu iespējams būtiski samazināt, arī renovējot siltumapgādes sistēmas daudzdzīvokļu mājās, jo tur zudumi šobrīd ir pat 50-60% apjomā. Tam piekrīt Aizkraukles novada domes izpilddirektors Einārs Zēbergs, kurš tēlaini izskaidroja: «Ir jāsaprot - arī tad, ja mēs pērkam lētu desu, bet ēdam to daudz, mums šā vai tā nāksies maksāt dārgi.»

Lai vismaz daļēji mīkstinātu gāzes cenu sāpīgo triecienu, pašvaldība izsludinājusi konkursu par siltuma iepirkumu, par kuru, pēc A. Aldermaņa teiktā, interesi jau ir pauduši vairāki uzņēmumi. Tomēr 2011. gadā līdzīgs konkurss Aizkrauklē noslēdzās bez jebkādiem rezultātiem. «Diemžēl tie nosacījumi, kurus dome bija iekļāvusi iepirkumā, mums nešķita pietiekami pievilcīgi,» uzsver SIA RPPK Būve vadītājs Aigars Kalniņš, kurš atzina, ka arī bija interesējies par siltuma piegādes iespējām pilsētai, bet sapratis, ka iepirkums nav bijis līdz galam pārdomāts. Konkursa nolikumā pašvaldības noteiktie siltuma cenas griesti bija pārlieku zemi, lai būtu pievilcīgi siltuma piegādātājiem, tāpēc konkursā neviens nepieteicās, skaidro A. Kalniņš.

Savukārt pilsētas iedzīvotāju vidū nesen izraisījušās debates par siltumapgādes divpakāpju tarifu, kas darbojas kā izlīdzinātais maksājums un ieviests jau no 1993. gada. E. Zēbergs atzīst - līdz ar strauji pieaugošajām izmaksām daļa iedzīvotāju atzīst, ka vairs nespēj izprast pilsētā piemēroto divpakāpju tarifu un vēlas to mainīt pret vienkāršāku. Vienlaikus viņš pievērš uzmanību, ka pilsētā netrūkst arī iedzīvotāju, kas vēlas saglabāt esošo sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?